Timp estimat pentru predare 50 de minute lecţiei



Yüklə 77,32 Kb.
tarix16.11.2017
ölçüsü77,32 Kb.
#10342

final logobg
Această secţiune îşi propune să îi înveţe pe elevi despre felul în care activitatea sexuală poate duce la răspândirea microbilor şi bolilor.

Secţiunea 2.3, „Infecţii cu transmitere sexuală”, îi învaţă pe elevi cât de uşor se pot răspândi microbii care pot fi dăunători, de la o persoană la alta, fără ca niciuna dintre aceste persoane să îşi dea seama. Elevii realizează un experiment chimic pentru a observa câte persoane se pot infecta fără să ştie, în urma unui contact sexual neprotejat, şi cum pot să prevină asemenea situaţii.

Activitatea complementară se bazează pe o bandă desenată. Fiecare scenă a benzii desenate ilustrează felul în care cele două personaje principale, Ana şi Horea, iau anumite decizii corecte sau greşite. Mai apoi, elevii discută pe marginea acestor decizii, despre cât de înţelepte li se par şi cât relevante sunt pentru ei.



Timp estimat pentru predare
50 de minute


LECŢIEI


Obiectivele


virus_04















CURRICULUMUL NAŢIONAL


TRIMITERI LA


Toţi elevii:

  • vor şti că infecţia se poate răspândi foarte uşor prin contact sexual

  • vor înţelege ce pot face pentru a se proteja împotriva ITS.




Virusul Herpes
virusvirusfootervirus_whiteintro_virus_title

weblinkglass3scissorsbook
Pregătire
final logo
2.3 Transmiterea infecţiei

Infecţii cu transmitere sexuală (ITS)

Notă Această activitate poate fi folosită pentru a demonstra răspândirea altor tipuri de infecţii. Consultaţi secţiunea 2.2 pentru a vedea cum poate fi folosită pentru a demonstra răspândirea unui virus al gripei!

Materiale didactice disponibile

pe internet


  • Un film demonstrativ al acestei activităţi

  • O prezentare MS PowerPoint auxiliară pentru predarea acestui subiect.

  • SH 1 şi SH 2 în format MS PowerPoint


Măsuri

de precauţie


Asiguraţi-vă că amidonul sau iodul nu le intră elevilor în ochi şi că, după ce le folosesc, se spală pe mâini.


1a. Umpleţi o eprubetă pe jumătate cu apă – câte o eprubetă pentru fiecare elev

1b. Înlocuiţi conţinutul unei eprubete cu amidon

2a. Umpleţi un al doilea set de eprubete pe jumătate cu apă

2b. Înlocuiţi conţinutul unei eprubete cu amidon

3a. Umpleţi 4 eprubete cu apă

3b. Puneţi un dop din vată sau o folie alimentară deasupra a 2 dintre eprubete

4. Fotocopiaţi SW 1 pentru fiecare elev

Informaţii generale

ITS-urile sunt infecţii contractate prin contact sexual cu o persoană deja infectată. Unele ITS-uri pot fi tratate şi vindecate cu medicamente antibiotice, însă altele nu. Multe ITS-uri incurabile pot fi tratate pentru a le face mai suportabile. Există peste 25 de feluri de ITS-uri!

ITS-urile bacteriene sunt cauzate de bacterii şi se răspândesc prin contact sexual vaginal, oral sau anal cu o persoană infectată. Printre aceste infecţii se numără chlamydia, gonoreea şi sifilisul şi se vindecă, în general, printr-un tratament cu antibiotice.

Infecţiile virale se pot răspândi pe aceleaşi căi ca infecţiile bacteriene, însă se pot răspândi şi prin contact direct cu pielea infectată sau cu fluidele din corp precum sângele, sperma sau saliva unei persoane infectate, atunci când acestea intră în circulaţia sanguină a unei persoane neinfectate. Printre infecţiile virale se numără negii genitali, hepatita B, herpesul şi HIV-ul care, deşi pot fi tratate, NU pot fi vindecate.

Chiar dacă majoritatea ITS-urilor se transmit în general prin contact sexual, unele se pot răspândi şi prin folosirea aceloraşi ace sau seringi, prin contact cu pielea (în acelaşi fel în care bacteriile se pot răspândi de pe mâna unei persoane la alta) sau trec de la mamă la copilul nenăscut, în timpul sarcinii sau la naştere. HIV se poate transmite şi prin laptele matern.

Pe situl e-Bug, este disponibilă o prezentare PowerPoint care detaliază cele mai des întâlnite ITS-uri. Totuşi, este important de ştiut că faptul că o persoană poate avea o ITS fără a suferi de simptome evidente; este posibil să nu ştie nici ea că este infectată.

Oricine poate contracta o ITS. Nu are nicio legătură cu cât de „curat” este cineva sau cu felul cum se îmbracă şi se comportă. Majoritatea persoanelor care contractează o ITS nu ştiu că persoana cu care au un contact sexual este infectată.

Materiale

necesare

Pentru fiecare elev


  • 3 eprubete curate

  • Un exemplar din SW 1

  • Un exemplar din SH 1

  • Un exemplar din SH 2

Pentru clasă

  • suport pentru eprubete

  • iod

  • amidon

  • apă

  • mănuşi

  • folie alimentară sau bile din vată



Cuvinte cheie

SIDA


sex anal

infecţie cu Chlamydia

negi genitali

gonoreea


hepatita B

herpes


HIV

sex oral


sex

ITS


sifilis

transmitere







  1. Această activitate se desfăşoară cel mai bine sub forma unui exerciţiu cu întreaga clasă.

Secţiunea A

  1. Explicaţi-le elevilor că vor simula un contact sexual prin schimbul de fluide (reprezentând fluidele corporale) între două eprubete. Împărţiţi toate eprubetele şi asiguraţi-vă că fiecare elev primeşte una plină cu fluid. NU le spuneţi elevilor că una dintre eprubete conţine amidon, însă dumneavoastră trebuie să ştiţi la cine se află aceasta. NOTĂ Ar fi bine să alegeţi un elev care nu va fi ironizat de ceilalţi atunci când îşi vor da seama că el este „purtătorul”.

  2. Spuneţi fiecărui elev că trebuie să facă schimb de fluide cu alţi 5 colegi (în cazul unei clase cu mai puţin de 25 de elevi, propuneţi doar 3 sau 4 schimburi). Atrageţi atenţia asupra faptului că fiecare elev trebuie să îşi amintească cu cine a făcut schimb de fluide şi în ce ordine; vor trebui, mai apoi, să noteze aceste informaţii în fişa SW 1. Rugaţi elevii să nu facă schimb doar în interiorul grupului lor de prieteni şi încurajaţi schimbul între băieţi şi fete.

  3. Atunci când au terminat, oferiţi elevilor un exemplar din SW 1. Spuneţi elevilor că unul dintre ei a avut unui fluid care conţinea o ITS simulată. Profesorul se va plimba printre elevi şi va testa existenţa unei ITS adăugând o picătură de iod în fiecare eprubetă. Dacă fluidul se înnegreşte, înseamnă că persoana a fost infectată. Pot elevii să descopere cine a fost cel infectat de la început?

Secţiunea B

  1. Repetaţi această activitate reducând numărul de schimburi de fluid între elevi (contacte sexuale) la 1 sau 2. Observă clasa o scădere a numărului de persoane infectate?

Secţiunea C

  1. Alegeţi 5 persoane din clasă pentru a realiza o demonstraţie. Arătaţi clasei care a fost studentul care avea eprubeta „infectată”. Oferiţi-le celorlalţi 4 elevi eprubetele rămase, dintre care 2 sunt acoperite cu folie alimentară.

  2. Cereţi-i elevului „infectat” să aibă un „contact sexual” cu fiecare dintre ceilalţi 5 elevi. NB Nu amestecaţi fluidele de această dată. Pur şi simplu lăsaţi elevul infectat să pună, cu ajutorul unei pipete, câteva picături din fluidul său în celelalte eprubete. Fiecare elev în parte îşi va amesteca bine mostra.

  3. Testaţi fiecare mostră, folosind iodul, pentru a depista existenţa unei ITS.

  4. Precizaţi că, în timpul acestor contacte sexuale, folia alimentară a reprezentat un prezervativ,

  5. iar elevii respectivi nu au fost infectaţi.
final logo
Activitate principală



  1. Începeţi lecţia explicându-le elevilor că există numeroase căi pe care microbii se pot transmite la om, de exemplu prin atingere, strănut sau alimente şi apă potabilă contaminate. Subliniaţi faptul că o altă cale de transmitere este reprezentată de schimbul de fluide din corp, adică prin contact sexual neprotejat.

  2. Pentru a încuraja elevii să nu se ruşineze de acest subiect, întrebaţi-i dacă au auzi vreodată de ITS-uri şi dacă ştiu ce le cauzează. Folosiţi activitatea PowerPoint, disponibilă pe situl www.e-bug.eu, pentru a vă ajuta să explicaţi acest subiect.

  3. Explicaţi că ITS-urile sunt, de obicei, transmise prin contact sexual neprotejat, adică atunci când nu este folosit prezervativul, deşi, în anumite situaţii, transmiterea se poate face prin „ace murdare”, contact cu pielea, de la mamă la copilul nenăscut sau prin laptele matern. Acest lucru se întâmplă deoarece ITS-urile se află în sânge, iar transmiterea acestui fluid corporal poate transmite şi infecţia.

  4. SUBLINIAŢI faptul că metodele contraceptive fără barieră, de exemplu pilula contraceptivă, NU ne protejează împotriva ITS-urilor.



Introducere

2.3 Transmiterea infecţiei

Infecţii cu transmitere sexuală (ITS)




Activitate complementară



  1. Crearea unor postere pentru a educa publicul larg cu privire la ITS-uri.

SAU

  1. Oferiţi fiecărui elev un exemplar din SH 1 şi SH 2 şi cereţi-le să comenteze fiecare afirmaţie făcută în benzile desenate. Această activitate poate fi desfăşurată individual, în grupuri sau sub forma unei discuţii frontale.

Verificaţi dacă elevii au înţeles punându-le următoarele întrebări:

    1. Ce este o ITS?

Infecţiile cu transmitere sexuală (ITS-uri) sunt infecţii care trec (adică se transmit), în principal, de la o persoană la alta, în timpul unui contact sexual. Există cel puţin 25 de tipuri de ITS-uri care se manifestă prin diferite simptome. Aceste boli se pot transmite prin sex vaginal, anal sau oral.

    1. Cine poate oricine o ITS?

Oricine are un contact sexual neprotejat cu o persoană care are o ITS poate contracta, la rândul său, o ITS. ITS-urile NU sunt specifice doar persoanelor pe care le-am putea considera „uşoare”, prostituatelor, homosexualilor sau dependenţilor de droguri. Pentru a contracta infecţia, e de ajuns să ai un contact sexual cu o persoană infectată.

    1. Cum putem reduce riscul de a contracta o ITS?

Există o serie de metode de prevenire a contractării unei ITS.

      1. Abstinenţa: Singura metodă sigură de prevenire a contractării unei BTS este a nu avea contacte sexuale orale, anale sau vaginale.

      2. Folosirea prezervativului: Prezervativele reprezintă măsura preventivă recomandată. Totuşi, ele protejează doar pielea pe care o acoperă şi negii sau inflamaţiile aflate în zona genitală şi neacoperite cu prezervativul pot contamina pielea celeilalte persoane.

      3. Comunicarea cu partenerul/partenera: Vorbeşte cu partenerul/partenera despre practicile sexuale protejate, ca de exemplu folosirea unui prezervativ. Dacă ai un partener/o parteneră nou,-ă, discutaţi şi luaţi in considerare posibilitatea de vă face ambii analizele înainte de a avea relaţii sexuale.

      4. Analize la zi şi consultaţii medicale regulate: Atunci când eşti activ sexual, chiar dacă nu ai niciun fel de simptome, este foarte important să îţi faci un control medical şi analizele de rigoare pentru fii sigur că nu suferi de o infecţie. Nu toate simptomele unei ITS apar de la început, iar, uneori ele nici nu există.

    1. Ne protejează celelalte măsuri contraceptive, cu excepţia prezervativului, împotriva ITS-urilor?

NU. Metodele contraceptive protejează doar împotriva unei sarcini nedorite, ele nu protejează împotriva contractării unei ITS.

    1. Care sunt simptomele unei ITS?

Simptomele infecţiilor cu transmitere sexuală sunt variate, dar printre cele mai frecvente se numără usturimi, iritaţii sau umflături neobişnuite, mâncărime, durere la urinare şi/sau scurgeri neobişnuite din zona genitală.

    1. Toate persoanele care contractează o ITS prezintă simptome?

NU, ITS-urile sunt o problemă des întâlnită deoarece multe persoane sunt purtătoare ale unei infecţii fără să ştie. În unele cazuri, femeile nu îşi dau seama că au fost purtătoare decât târziu, în momentul în care se confruntă cu probleme de infertilitate

    1. Unde pot să primesc mai multe sfaturi şi să îmi fac analizele?

Întreabă asistenta de cabinetul şcolar sau medicul de familie.
final logo
2.3 Răspândirea infecţiei

Infecţii cu transmitere sexuală (ITS)



Recapitulare



2.3 Răspândirea infecţiei

Infecţii cu transmitere sexuală (ITS)

Este important să le atrageţi elevilor atenţia asupra faptului că ITS-urile reprezintă o problemă tot mai gravă. Din păcate, infecţia cu Chlamydia este una dintre cele mai frecvente ITS-uri în rândul tinerilor din zilele noastre, în principal din cauza faptului că, la început, persoanele infectate prezintă simptome uşoare sau acestea chiar lipsesc. Cu toate acestea, infecţia cu Chlamydia poate cauza, mai târziu, infertilitate.

Acesta este un mit des întâlnit în rândul adolescenţilor şi a multor adulţi. Oricine poate contracta o ITS oricând, de la cineva care este infectat, dacă nu foloseşte măsurile de precauţie necesare.

Multe persoane, indiferent de vârstă, se pot simţi ruşinate când merg la medicul de familie, la cabinetul şcolar sau la o clinică de ginecologie şi urologie. Este important să subliniaţi faptul că elevii nu au NICIUN motiv să se simtă ruşinaţi. Contractarea unei ITS şi netratarea acesteia sau transmiterea ei la o persoană dragă pot fi mult mai stânjenitoare şi pot avea consecinţe dureroase.

În această scenă, Ana şi Horea par a fi foarte responsabili deoarece folosesc pilula contraceptivă pentru a preveni apariţia unei sarcini nedorite. Totuşi, trebuie reţinut faptul că pilula şi implanturile reprezintă doar medicamente contraceptive şi nu contribuie la prevenirea contractării unei ITS.

Ana ia o decizie foarte greşită. Folosirea prezervativului ajută nu doar la reducerea riscului de apariţie a unei sarcini nedorite, ci şi la reducerea riscului de a contracta o ITS. Multe sarcini nedorite şi ITS-uri au apărut deoarece unii oameni au spus „Doar de data asta, n-o să se întâmple nimic”.

Dacă Horea a avut contacte sexuale neprotejate cu alte persoane, există posibilitatea ca el să fi contractat o infecţie cu transmitere sexuală. Multe dintre ITS-uri nu prezintă simptome evidente şi, în consecinţă, este posibil ca Horea să nu ştie dacă a contractat sau nu o ITS. Deşi o iubeşte pe Ana, doar printr-o monitorizare regulată şi prin practicarea sexului protejat poate fi sigur că nu o infectează.


final logo

final logovirus_04

03
Este necesar ca Horea şi Ana să cumpere prezervative?
02
Horea şi Ana sunt îngrijoraţi deoarece nu au un prezervativ.
01
Ana şi Horea discută despre posibila lor viaţă sexuală. Horea a avut şi alte partenere, iar Ana este puţin îngrijorată de posibilitatea contractării unei ITS.

Noi folosim deja pilule anticoncepționale

Doar de data asta, n-o să se întâmple nimic. Nu te îngrijora!

Te iubesc. N-aş vrea să te infectez
comic_panel_03_final comic_panel_02_final
Analizează fiecare dintre scenariile următoare. Ce părere ai despre conversaţia care are loc?
comic_panel_01_final

final logovirus_04

06
Horea şi Alex vorbesc despre ora lor de educaţie sexuală şi discută despre Chlamydia.
05
Ana şi Iulia discută despre cum va fi „prima dată” şi sunt îngrijorate de riscul de a contracta herpes.
04
Horea este extrem de ruşinat atunci când o însoţeşte pe Ana la clinica de ginecologie şi urologie.

Chlamydia! Tot timpul vorbesc despre asta doar ca să ne împiedice să ne distrăm

Am auzit că, prima dată, nu te poţi infecta

Cred că ar trebui să facem dragoste, dar aş vrea să-ţi faci, mai întâi, analizele.

Analizează fiecare dintre scenariile următoare. Ce părere ai despre conversaţia care are loc?
comic_panel_04_final comic_panel_05_final comic_panel_06_final


Secţiunea C – Rezultate

Persoană

Culoare înainte

Culoare după

Motivul schimbării culorii

1










2










3










4









Ce reprezintă folia alimentară sau bilele din bumbac?

________________________________________________________________________
Poţi să îţi dai seama de ce unele persoane nu au fost infectate, deşi au avut un contact sexual cu cineva care avea o ITS?

________________________________________________________________________



Secţiunea B

Enumeră persoanele cu care ai avut un „contact sexual”, fie că au avut sau nu o ITS:




Contact sexual

Numele persoanei

Era deja infectat,-ă?

1







2






Câte persoane din clasă au contractat infecţia? _____________________________


Tu ai contractat infecţia? _________________________________________________
De ce s-a redus, de această dată, numărul persoanelor care au contractat infecţia?

_________________________________________________________________________

Cine era purtătorul,-oarea infecţiei? ____________________________________________

Secţiunea A

Enumeră persoanele cu care ai avut un „contact sexual”, fie că au avut sau nu o ITS:




Contact sexual

Numele persoanei

Era deja infectat,-ă?

1







2







3







4







5






Câte persoane din clasă au contractat infecţia? ___________________________________

Tu ai contractat infecţia? _____________________________________________________

Cine era purtătorul,-oarea infecţiei? ____________________________________________


glass2 glass2 glass2 final logo virus_04
Yüklə 77,32 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə