TüRKİye geleneksel spor dallari federasyonu



Yüklə 69,85 Kb.
tarix23.01.2018
ölçüsü69,85 Kb.
#21979

TÜRKİYE GELENEKSEL SPOR DALLARI FEDERASYONU


AŞIRTMALI ABA GÜREŞİ

MÜSABAKA TALİMATI
BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç

MADDE 1- (1) Bu Talimatın amacı; geleneksel olarak yapılan aşırtmalı aba güreşi sporunu tarihi çizgisi içerisinde gelenek ve göreneklerine bağlı kalarak yaşatmak, ülke düzeyinde disiplin altına almak, sevdirmek, ortak kurallar içerisinde yapılmasını sağlamak, yarışmalarda uygulanacak kuralları belirlemek, spor ahlakı ve disiplinine sahip sağlıklı nesillerin yetişmesine yardımcı olmak ve bu spor dalını ülkemize ve dünyaya yaymaktır.
Kapsam

MADDE   2- (1) Bu Talimat,  aşırtmalı aba güreşi müsabakalarındaki görevlilerin görev, yetki ve sorumlulukları ile düzenlenecek aşırtmalı aba güreşi organizasyonlarının teknik, oyun, müsabaka ile bunlara ait usul ve esaslarını belirleyen hükümleri kapsar.
Dayanak

MADDE   3- (1) Bu Talimat, 21 Mayıs 1986 tarih ve 3289 sayılı Spor Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun Ek 9 uncu maddesine ve 19/7/2012 tarihli ve 28358 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Bağımsız Spor Federasyonlarının Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 6/(i) maddesi ve Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Ana Statüsü’ne dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar    

MADDE   4- (1) Bu Talimatta geçen;

a) Genel Müdürlük  : Spor Genel Müdürlüğünü,

b) Federasyon   : Türkiye Geleneksel Spor Dallar Federasyonunu,

c) Federasyon Başkanı : Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Başkanını,

ç) İl Müdürlüğü : Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüklerini,

d) İlçe Müdürlüğü : Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürlüklerini,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Esas Hükümler
Müsabaka tertip komitelerinin oluşturulması

MADDE 5- (1) Resmi müsabakalar için müsabaka tertip komiteleri oluşturulur. Bu komiteler;

a) Federasyon tarafından düzenlenen her müsabaka için Federasyonca, İl Müdürlüğünce düzenlenecek müsabakalar için ise müsabakalar öncesinde görev alacak şekilde İl Müdürlüğünce oluşturulur.

b) Federasyon tarafından düzenlenen müsabakalarda komite; Federasyon temsilcisi komite başkanı, müsabakanın yapıldığı ilin İl Müdürlüğünce görevlendirilecek bir kişi üye, merkez hakem kurulunun görevlendireceği bir kişi üye ve Federasyon tarafından uygun görülen 3 kişi üye olmak üzere en az 3, en çok 6 kişiden oluşur.

c) İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen müsabakalarda komite İl Müdürlüğü tarafından belirlenir. İl temsilci, (İl temsilcisini bulunmadığı illerde Federasyon tarafından görevlendirilecek bir kişi) ve hakem heyetinden bir kişi bu komitede bulunmak zorundadır.

ç) İl Müdürlüğünce oluşturulan müsabaka tertip komiteleri İlçe Müdürlüğünce düzenlenen müsabakalarda da görev alırlar.
Müsabaka tertip komitelerinin görev ve yetkileri

MADDE 6- (1) Müsabaka tertip komitelerinin görev ve yetkileri aşağıda belirtilmiştir:

a) Müsabaka tertip komiteleri Federasyon adına görev yapar ve müsabakaların tertip ve organizasyonunun yönetmeliklere uygun ve disiplin içerisinde sonuçlanmasını temin etmekle görevlidir. Bu konuda oluşacak aksaklık ve olumsuzlukları önlemek ve sonuçlandırmakla yetkilidir.

b) Müsabakaların yapılacağı yeri ve müsabakalar için gerekli olan her türlü malzeme, araç ve teçhizatı Federasyon ve İl Müdürlüğü imkanları ile hazır hale getirmek ile görevli ve yetkilidir.
İl faaliyetleri

MADDE 7- (1) Bir ilde tescilli birden fazla kulüp olduğu zaman il seçmesi yapma zorunluluğu vardır. İl seçmeleri, Federasyonca düzenlenecek Türkiye şampiyonasından en az 20 gün önce yapılarak sonuçları bildirilir.

(2) İl Müdürlüğünce yapılan faaliyetler Federasyonun yıllık faaliyet programında yer alan faaliyetlerden sayılmaz.


Hakem görevlendirme

MADDE 8- (1) Federasyonun tüm faaliyetleri için hakemler Merkez Hakem Kurulu tarafından görevlendirilir.

(2) İl Müdürlüklerince organize edilen müsabakalar için ise hakemler, müsabakanın yapıldığı ilde yeterli sayı ve nitelikte hakem varsa İl Müdürlüğünce, yoksa talep edilmesi halinde Federasyon Merkez Hakem Kurulunca atanır.


Hakem kıyafetleri 

MADDE 9- (1) Aşırtmalı aba güreşi hakemleri, yöresel giysi olan siyah şalvar, beyaz gömlek, beyaz yemeni kıyafete uygun şapka ve beline yöreye ait kuşak bağlar.
Müsabaka mevsimi

MADDE 10- (1) Aşırtmalı aba güreşi müsabaka mevsimi 1 Ocak - 31 Aralık tarihleri arasındadır.
Müsabaka türleri

MADDE 11- (1) Aşırtmalı aba güreşi müsabakaları iki şekilde yapılır:

a) Resmi müsabakalar : Federasyon, İl Müdürlüğü ve İlçe Müdürlüğü tarafından düzenlenen müsabakalardır.

b) Özel müsabakalar : Resmi müsabakalar dışında kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişilerce düzenlenen müsabakalardır.
Müsabaka izni ve izin alma yöntemi

MADDE 12- (1) Yapılacak tüm müsabakalar Federasyon iznine tabidir.

(2) Yapılması planlanan tüm müsabakalar için Federasyon’a İl Müdürlüğü aracılığıyla müsabakanın yerini ve tarihini belirten bir yazı ile en az 15 gün önceden yazılı olarak müracaat edilmelidir.

(3) Federasyon müsabakanın yapılmasında sakınca olup olmadığını yazılı olarak İl Müdürlüğü’ne bildirir.

(4) Müsabakanın yapılmasına engel teşkil edecek bir gerekçe görüldüğü takdirde gerekçesi yazıda belirtilir.


Müsabakalara katılım

MADDE 13- (1) Kulüpler ve ferdi sporcular lisanslarını ve İl Müdürlüğü’nden onaylı kafile listelerini Federasyon tarafından tarihi, saati ve yeri belirlenecek olan teknik toplantıda müsabaka tertip komitesine teslim eder. Teknik toplantının yapılamadığı veya yapılmadığı durumlarda müsabaka grup ve isim listelerinin hazırlanması esnasında lisansların ve İl Müdürlüğü’nden onaylı kafile listelerinin hakem heyetine ibraz edilmesi gerekir.

(2) Kulüplerarası müsabakalardaki zorunlu hallerde müsabaka isim listesi değişikliği kulüp yönetici-idarecisi tarafından müsabaka başhakemine yazılı olarak bildirilerek müsabaka başlayana kadar yapılabilir.

(3) Kulüplerarası müsabakalar başladıktan sonra müsabaka isim listesinde değişiklik yapılamaz.
Müsabakalara katılacak kulüpler ve sporcular 

MADDE 14- (1) Müsabakalara katılacak sporcuların lisansları İl Müdürlüğü tarafından verilir.

(2) Müsabakanın yapıldığı yıla ait vizesi olmayan sporcular ile tescil edilmemiş kulüpler müsabakalara katılamazlar.

(3) Sporcular ve kulüpler usulüne uygun olarak çıkarılmamış lisans kullanılması veya lisans üzerinde tahribat yapılması halinde müsabakalara katılamaz.

(4) Ferdi sporcular ferdi, kulüp sporcuları ise temsil edeceği kulüp adına lisanslı olmalıdır.

(5) Özel müsabakalarda lisans aranmaz.

(6) Lisanslı olup da tedbirli olarak Federasyon Disiplin Kurulu’na sevk edilenler Federasyon Disiplin Kurulu kararına kadar, şayet ceza almışlarsa ceza süreleri bitinceye kadar hiçbir resmi ve özel müsabakaya katılamazlar.

(7) Yeterli sayıda ve nitelikte yöneticisi/idarecisi, antrenörü, sporcusu ve malzemesi olmayan kulüpler müsabakalara katılamazlar.

Müsabakanın ertelenmesi ve müsabaka yerinin değiştirilmesi

MADDE 15- (1) Müsabakalar;

a) Federasyon tarafından belirlenen yer, tarih ve saatte yapılır.

b) Federasyonun faaliyet programında yer alan müsabakaların ertelenmesi veya müsabaka yerinin değiştirilmesi Federasyonun izni ile yapılır.

c) Müsabakaların yapılacağı gün oluşan olumsuz hava koşulları veya zaruri vb. nedenler ile erteleme yetkisi müsabakadan iki saat öncesine kadar müsabaka tertip komitesine, bu saatten sonra da müsabaka başhakemine aittir.

ç) Müsabakanın yapılacağı gün zorunlu hallerde ertelenen müsabakalar, müsabaka tertip komitesinin tespit edeceği yer, tarih ve saatte yapılır.

d) Müsabakaların ertelenmesi ile ilgili son karar yetkisi Federasyondadır.


Müsabaka alanı ve düzeni 

MADDE  16- (1) Aşırtmalı aba güreşi müsabakaları gelenek ve göreneklerine göre davullar ve zurnalar eşliğinde yapılır. 

(2) Müsabakaların yapılacağı alanın zemini çayır (çim) alandır. Güreş müsabakaları kış mevsiminde yapılacaksa müsabaka spor salonunda yapılır.

(3) Resmi müsabakalarda hava muhalefeti ve diğer zaruri nedenler vuku bulursa müsabakalara kapalı spor salonunda devam edilir.

(4) Resmi müsabakalarda, İl Müdürlüğünce müsabaka alanında sağlık ekibi ile ambulans veya bu görevi yapabilecek bir araç bulundurulur. 

(5) Müsabaka alanı yakınında sporcular, hakemler ve antrenörler ile diğer görevlilerin ihtiyaçlarının karşılanacağı, müsabaka kıyafetlerinin giyilebileceği yer ile su ve duş yerleri hazırlanır. 

(6) Resmi müsabakaların düzenli bir şekilde yapılabilmesi ve seyircilerin düzenini sağlamak amacıyla İl Müdürlüğünce yeteri kadar görevli görevlendirilir. Müsabakaların güvenliği için güvenlik görevlileri ile diğer görevliler işbirliği içinde çalışırlar. 

(7) Özel müsabakalarda müsabakaların düzenli bir şekilde yapılabilmesi için her türlü görevli ücretleri, sağlık, güvenlik vb. görevlerin sorumluluğu özel müsabakayı düzenleyen kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişilerce sağlanır.

(8) Yönetici/idareci, antrenör ve sporcuların her yerde olduğu gibi müsabaka alanında da çirkin tezahürat ve davranışlarda bulunması sportmenlik ruhuna ve prensiplerine aykırı bir davranıştır.

(9) Sporcuların tüm hareketlerinden birinci derece kendileri, antrenörleri ve kulüplerin yönetici/idarecileri sorumludur.

(10) Sporcuların üzerlerinde Federasyon’dan izinsiz herhangi bir reklam, yazı, amblem vb. taşıması yasaktır.

(11) Müsabakalarda Federasyon tarafından saha komiseri görevlendirilir.
Aşırtmalı aba güreşi sıkletleri ve müsabaka süreleri

MADDE 17- (1) Aşırtmalı aba güreşi sıkletleri ve müsabaka süreleri şu şekildedir:

a) Minik Sıkletler : 30 kg - 35 kg - 40 kg – 45 kg – 50 kg – 55 kg – 60 kg – 65 kg - +75 kg olmak üzere 9 sıklettir. Yaş grubu 12-15 yaşlarında olacaktır. Müsabaka süresi miniklerde 5 dk. + 5 dk. + 5 dk. halinde 3 devredir. Beraberlik durumunda 3. devre yapılır.

b)Yıldız Sıkletler : 35 kg – 40 kg – 45 kg – 50 kg – 55 kg – 60 kg – 65 kg – 70 kg -+85 kg olmak üzere 9 sıklettir. Yaş grubu 15-17 yaşlarında olacaktır. Müsabaka süresi yıldızlarda 5 dk. + 5 dk. + 5 dk. halinde 3 devredir. Beraberlik durumunda 3. devre yapılır.

c) Genç Sıkletler : 50 kg - 55 kg – 60 kg – 65 kg – 70 kg – 75 kg – 80 kg – 90 kg – 120 kg olmak üzere 9 sıklettir. Yaş grubu 17-20 yaşlarında olacaktır. Müsabaka süresi gençlerde 10 dk. + 10 dk. + 10 dk. halinde 3 devredir. Beraberlik durumunda 3. devre yapılır.

ç) Büyük Sıkletler : 55 kg – 60 kg – 65 kg – 70 kg – 75 kg – 80 kg – 90 kg – 120 kg olmak üzere 8 sıklettir. Yaş grubu 18 ve yukarı yaşlarında olacaktır. Müsabaka süresi büyüklerde 10 dk. + 10 dk. + 10 dk. halinde 3 devredir. Beraberlik durumunda 3. devre yapılır.

d) Köy düğünlerinde yapılacak aşırtmalı aba güreşlerinde 30 kg - 35 kg - 40 kg – 45 kg – 50 kg – 55 kg – 60 kg – 65 kg – 70 kg – 80 kg – 90 kg – 120 kg olmak üzere 12 sıklettir.

e) Sporcular istedikleri takdirde sadece kilosunun bir üst sıkletinde güreşebilirler.

f) Sıkletler gerektiğinde Federasyon tarafından veya müsabaka tertip komitesi tarafından azaltılabilir veya çoğaltılabilir.


Sporcu kıyafetleri 

MADDE 18- (1) Güreşçilerin giysileri şu şekildedir:

a) Üstlerine aba (kıldan veya dokuma tekstil iplikten yapılmış özel giysi) altlarına şort giyecek, ayakları yalın ayak (çıplak) olacaktır,

b) Müsabaka esnasında sporcuların el, ayak, kol ve vücutlarının herhangi bir yerinde yaralamaya neden olacak herhangi bir takı vb. eşya takamazlar ve  bulunduramazlar.

(2) Bu kurallara uymayanlar güreştirilmez.



Tartı ve tolerans 

MADDE  19-  (1) Federasyon veya müsabaka tertip komitesi tarafından açıklanmış herhangi bir saat yoksa tartı, görevli hakemler tarafından müsabaka saatinden 3 saat önce yapılır ve 1 saat içinde bitirilir.

(2) Sporcular tartıya şortla çıkar.

(3) Tartılan sporcular, sporcu lisansını ibraz ederek adı ve soyadını yazdırarak kuralarını çekerler.

(4) Tartılan sporcuların göğüslerine kilosu yazılarak mühürlenir. Yazı ve mühür müsabakaya çıkarken hakemler tarafından kontrol edilir ve tahrifat yapan sporcular müsabakalara alınmaz; gerekirse Federasyon Disiplin Kurulu’na sevk edilirler.

(5) Minik, yıldız, genç ve büyük güreşçilerde tolerans 1 kg’dır.

(6) Yaşında şüpheye düşülen kulüp sporcusu için kulüp yöneticisi/idarecisi veya antrenörünün yazılı beyanı istenir. Sporcuların nüfus kağıdı incelenir.

(7) Yaşında şüpheye düşülen ferdi ve kulüp sporcusu ile ilgili kararı müsabaka tertip komitesi verir.

(8) Tartıya zamanında gelmeyen veya lisansı vizesiz olan sporcu tartıya alınmaz.


Eşleştirme 

MADDE 20- (1) Müsabakalarda sporcuların eşleştirilmesi;

a) Güreşçiler kura numaralarına göre birbirlerine en yakın numaradaki güreşçilerle güreştirilir. Bir defa yenilen sporcu elenir, kazanan sporcu tur atlar.

b) Kura çekimi sonucu tek kalan sporcu tur atlayıp öne alınır. Tur atlayan sporcu bir defadan fazla tur atlayamaz.

c) En son turda 3 sporcu kaldığı zaman kura çekimi yapılır. Kurada bay çeken güreşçi diğer iki güreşçinin müsabakası sonunda yenen güreşçi ile final müsabakası yapar ve sıralama belirlenir.

ç) Dört sporcu kalmış ise kura çekimi ile eşleşerek güreştirilir. Galip gelenler birincilik-ikincilik, mağlup olanlar üçüncülük-dördüncülük için müsabaka yapar.

d) Büyükler başpehlivanlık güreşleri eşleşmeleri ise birinci turda seyircilerin huzurun- da pehlivanların seyircilere tanıtılması ile kurayı çekimi yapılır, kurayı güreşçiler kendileri çeker ve anonsla tüm seyircilere duyurulur. 2 inci, 3 üncü ve diğer turlarda da aynı yöntemle kura çekimi gerçekleştirilir.


Anons 

MADDE 21- (1) Sporcuların sıkletleri belirtilerek, topluca kendilerine ayrılan yere çağrılır, burada isimleri okunarak rakipleri ile eşleştirilir. İlk üç turdan sonra yalnız adları okunarak meydana çağırılırlar. Adları okunan sporcular üç dakika içerisinde meydana çıkmazlarsa hükmen mağlup sayılırlar.
Müsabakaya başlama

MADDE 22- (1) Müsabaka için isimleri okunan sporcular aba ve şortlarını giyerek müsabakaya hazır halde bekler. Hakemlerin başla işaretiyle el sıkışıp güreşe başlarlar.
Yerde güreş

MADDE 23- (1) Aşırtmalı aba güreşinde yer güreşi fazla olmadığından pozisyon durumuna göre hakemler karar vererek güreşi yerde veya ayakta devam ettirirler.
Güreşin durdurulması 

MADDE 24- (1) Güreş müsabakası;

a) Sporcuların birinin veya ikisinin meydan dışına çıkması, 

b) Abanın kuşağının çözülmesi,

c) Abanın başa geçmesi,

ç) Sporcuların sakatlanması veya sakatlanma pozisyonuna gelmesi, 

d) Güreş süresinin bitmesi veya galibiyet halinde

durdurulur.
Müsabakanın sonu 

MADDE  25- (1) Müsabaka;

a) Sporcuların birinin galip gelmesi, 

b)  Faullü hareket veya kaideler ihlal edildiği zaman,

müsabaka hakemi ve masa hakemlerinin kararlarıyla müsabaka sona erer.


Abanın çıkarılması 

MADDE 26- (1) Müsabaka sonunda sporcular usulüne uygun olarak önce kuşağı çözer, abayı çıkarır ve önceden belirlenmiş yere bırakırlar.

(2) Meydanı terk etmeden abayı çözüp, gelişi güzel fırlatmak spor adabına yakışmayacağından gerektiğinde bu davranışı yapan sporcu Federasyon Disiplin Kurulu’na sevk edilir.


Yenme ve yenilme 

MADDE 27- (1) Aşırtmalı aba güreşi müsabakalarında yenme ve yenilme biçimleri şunlardır:

a) Rakip sırt üzeri düştüğünde yenik sayılır.

b) Rakibin göbeği yere geldiğinde (yüzün koyun) el aşıran güreşçi yenik sayılır.

c) El aşıran güreşçi elini bıraktığında yenik sayılır.

ç) Bazı tekniklerde güreşçi yan üzeri düştüğünde de yenik sayılır.
Beraberlik durumu

MADDE 28- (1) Aşırtmalı aba güreşi müsabakası berabere sonuçlandığında;

a) İlk güreşe başlarken olduğu gibi yazı tura atılır.

b) Kurayı kaybeden güreşçi el aşırır ve üçüncü güreşe devam edilir.

c) Yenen güreşçi galip ilan edilir.

ç) Müsabaka süresi bittiğinde güreş sonuçlanmamışsa her iki güreşçi de diskalifiye edilir.
Anlaşmalı güreş (rey vermek ) 

MADDE  29- (1) Anlaşmalı güreş; çıkar sağlamak amacıyla veya geçersiz bir mazeretle güreşmeyenlere veya kasıtlı olarak yenilmelere denir.

(2) Sebebi ne olursa olsun anlaşmalı güreşenler Federasyon Disiplin Kurulu’na sevk edilirler. Dereceye girmiş olsalar dahi klasmandan çıkarılırlar (güreşmeme nedenlerinin doktor raporuyla belgeleyenler hariç).

(3) Bu sporcular klasmandaki yerini korurlar.
Faullü güreş – Diskalifiye ve tedavi süresi

MADDE 30- (1) Faullü güreş yapanlara ihtar verilir. Üç ihtar alan sporcu diskalifiye edilir.

(2) Müsabaka anında sakatlanmalarda tedavi süresi 3 dakikadır.


Yasak oyun ve hareketler

MADDE 31- (1) Yasak oyun ve hareketler şunlardır:

a) El ve ayak parmaklarını tutmak ve tersine bükmek.

b) Oyunu tatbik eden güreşçinin havaya kaldırdığı rakibini baş üstü yere vurmak.

c) Rakibin gözüne, kulağına, burnuna ve ağzına kasten parmak sokmak.

ç) Rakibini ısırmak ve tırmalamak.

d) Rakibine kafa vurmak, açık el ense çekmek, tokat ve yumruk vurmak, tekme atmak, kasıtlı kuşağını gevşetmek.

e) Hakemin dur ihtarına rağmen dinlenmemek ve hakemle münakaşa etmek.

f) Rakibine küçük düşürücü hareketlerde bulunmak.

g) Sportmenliğe yakışmayan hareketlerde bulunmak.

ğ) Sakız çiğnemek.

h) Devamlı yere çökmek.

ı) Devamlı meydan dışına çıkma (kaçma) ve seyircilerin üstüne rakibini itme.

i) Rakibin boğazına baskı yapmak, gırtlağını ve çenesini aba ile sıkmak.

j) Yüzük, saat, kolye ve metal içerikli ziynet eşyası takmak.

k) Diz altından tutmak (ayak bileği gibi).

l) El aşırmayan güreşçi rakibin göğsüne kafasını dayayamaz. Böyle bir durum olursa güreş esnasında hakem müdahale eder. Sporcu da rakibini uyarır.

(2) Diğer bir anlamda sporcunun hayatını tehlikeye sokan her hareket yasaktır.

(3) Bu yasak hareketleri yapanlar önce ikaz edilirler, tekrarında ikaz cezası uygulanır. Sporcu ikaz ve ikaz cezasına rağmen yasak oyun ve hareketlere devam ederse diskalifiye edilir.


Galip güreşçinin ilanı 

MADDE 32- (1) Müsabaka sonunda sporcular hakemin iki yanında yerlerini alırlar. Hakem galip gelen sporcunun elini havaya kaldırır.
Müsabaka neticelerinin ilanı

MADDE 33- (1) Federasyonun faaliyet programında yer alan müsabakaların neticeleri;

a) Müsabakayı yöneten hakem tarafından ilan edilen müsabaka neticesi yazılı olarak tertip komitesi başkanına teslim edilir.

b) Müsabaka neticeleri Federasyon web sayfasında yayımlanır.
Hükmen yenik sayılma

MADDE 34- (1) Aşırtmalı aba güreşi müsabakalarında aşağıdaki hatalardan birisini veya birkaçını işlemiş olan kulüplere ve sporculara hükmen mağlubiyet verilmekle beraber, söz konusu suça iştirak eden yönetici-idareci, antrenör ve sporcular hakkında Federasyon Disiplin Talimatı hükümleri uygulanmak üzere işlem yapılabilir:

a) Sporcu lisansları teknik toplantıda müsabaka tertip komitesine; teknik toplantının yapılmadığı veya yapılamadığı durumlarda ise müsabaka grup ve isim listelerinin hazırlanması esnasında hakem heyetine ibraz edilmemesi halinde,

b) Hakem heyeti tarafından yapılan son çağrıya kadar sporcuların müsabaka alanına gelmemeleri halinde,

c) Asker sporcuların Spor Genel Müdürlüğü Sicil Lisans Yönetmeliğindeki ilgili hükümleri yerine getirmeden müsabakalara iştirakleri halinde,

ç) Kendi kulübünde lisanslı olmayan veya vize süresi geçmiş sporcu oynatılması durumunda,

d) Usulüne uygun olarak çıkarılmamış lisans kullanılması veya lisans üzerinde tahribat yapılması halinde,

e) Sporcu, idareci, antrenör ve yardımcıları ile yetkililer ve taraftarların ayrı ayrı veya birlikte hakeme veya rakip takıma müdahale veya fiili saldırıda bulunmaları oyunun aksamasına sebebiyet vermeleri ve müdahaleler sonucu hakemin oyunu tatil etmesi halinde,

f) Lig usulü yapılan müsabakalarda hükmen galip sayılan takıma galibiyet puanı verilir. Olaylara her iki takımda karışmış ise iki takımda hükmen mağlup sayılabilir. Ayrıca hükmen mağlup edilen takımdan bir maç daha kaybetmiş gibi puanları silinir.

g) Cezalı veya tedbirli sporcu oynatılması halinde,

(2) Sporcu, yönetici-idareci, antrenör ve görevliler müsabaka bitip sahayı terk edinceye kadar tüm cezai hükümlere tabiidir.


Küme düşme ve terfi

MADDE 35- (1) Mahalli veya bölgesel lig müsabakaları sonucunda kaç kulübün bir üst kümeye terfi edeceği ve kaç kulübün bir alt kümeye düşeceği Federasyon tarafından müsabaka sezonunun başlangıç tarihinden önce tespit edilerek karar altına alınır. İl Müdürlükleri vasıtasıyla ilgili kulüplere tebliğ edilir.

(2) Aşırtmalı aba güreşi müsabakalarında 34. maddede belirtilen hükmen mağlubiyet cezasına bir sezon içerisinde ikinci defa muhatap olan kulüpler ligden ihraç edilerek bir alt kümeye düşürülür.

(3) Bir alt küme yoksa kulüpler ve ferdi sporcular bir yıl resmi müsabakalara iştirak edemezler.

(4) Ayrıca bu kulüplere ikinci defa çıkmadığı müsabakanın hakem personel, görevliler vb. ücret ve tazminatlarıyla, rakip kulübün masraflarının da ödetilmesi cezası verilir.

(5) Bu cezai hükümleri yerine getirmeyen kulüplerde aynı şekilde ligden ihraç, bir alt kümeye tenzil veya bir yıl bekleme cezalarına çarptırılırlar.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Disiplin
Müsabaka talimatına aykırı hareket edilmesi  

MADDE 36- (1) Yönetici/idareci, antrenör, sporcu, hakem ve diğer görevliler bu talimata aykırı hareket ettikleri takdirde Federasyon Disiplin Kurulu’na sevk edilirler.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli Hükümler
İtirazlar ve yöntem

MADDE 37- (1) İtiraz ücreti her yıl Federasyon Yönetim Kurulunca belirlenir.

(2) İtirazlar antrenör ve/veya yönetici/idareci tarafından yapılır. Ferdi sporcular itirazlarını kendisi yapar.

(3) Müsabaka öncesi itirazlar yazılı olarak müsabakadan 60 dakika öncesine kadar müsabaka başhakemine yapılır. Hakem heyeti ile birlikte itiraz edilen konu görüşülür ve karara bağlanır. İtiraz ve alınan karar müsabaka sonuç raporuna yazılır.

(4) Müsabaka sonuçları ile ilgili itiraz, itiraz ücretinin itirazı yapan kişi tarafından Federasyon hesabına yatırıldığını gösterir dekont ile birlikte yazılı olarak müsabaka gününden itibaren 7 gün içinde Federasyona yapılır.

(5) İtirazında haksız olanların yatırdıkları ücretler Federasyona gelir olarak kaydedilir.

(6) İtirazlarında haklı olanların ödedikleri ücretler itirazı yazılı olarak yapan kişinin hesabına iade edilir.

(7) Tüm itirazlarla ilgili son karar yetkisi Federasyona aittir.
Birleşen veya isim değiştiren kulüpler

MADDE 38- (1) Tescilli kulüplerin birleşme veya isim değişikliği işlemleri, resmi müsabaka fikstürleri tasdik edilmeden önce yapılır.

(2) Birleşme veya isim değişikliği ile oluşan yeni kulüplerin tescil işlemlerinin tamamlanmasından sonra o sezon yapılacak resmi müsabakalara katılmaları mümkündür.

(3) Kulüpler, resmi müsabaka fikstürleri tasdik edilmeden önce müracaat ederek, birleştikleri kulüplerden yalnız biri adına veya yeni kurdukları kulüp adına ait lisanslı (vizesi yapılmış) sporcularıyla müsabakalara iştirak ederler.

(4) Resmi müsabaka fikstürleri açıklandıktan sonra birleşen veya isim değiştiren kulüplerin sporcuları yeni kulüp adına o sezon içerisindeki resmi müsabakalara katılamazlar.


Yurtdışından gelecek sporcular

MADDE 39- (1) Yabancı uyruklu sporcuların lisans tescili işlemleri kulüpleri tarafından İl Müdürlüğü kanalı ile yapılır.

(2) Türk vatandaşı olup yurtdışında bulunan sporcular ülkemizde organize edilecek müsabakalara ve milli takım seçmelerine katılabilirler. Ancak yurtdışında bulunduğu ülkenin federasyon veya yetkili kuruluşunun izin belgesi yanında lisans ve sporcu kimliğini ibraz etmesi zorunludur.


Sorumluluk

Madde 40- (1) Federasyon ve bağlı kurulları vb. birimler müsabakalardan önce, müsabaka sırasında, müsabakaya iştirak eden kişilerin kendisine, malına zarar verebilecek herhangi bir kaza ziyan veya sakatlıktan ötürü sorumlu tutulamazlar.
Doping

MADDE 41- (1) Doping kontrollerinde aşağıda belirtilen esaslara uyulur:

a) Federasyon istediği zaman doping kontrolü yaptırabilir.

b) Kontrol neticesinde dopingli çıkan sporcunun aldığı puan, madalya, ödül vb. her türlü hak geriye alınır.
Müsabaka hakemleri ve görevleri

MADDE 42- (1) Aşırtmalı aba güreşi müsabakalarında 1 Başhakem, 1 Yazı başhakemi, 5 yazı hakemi, 1 çizgi hakemi ve 1 orta saha hakemi olmak üzere toplam 9 hakem görev alır.

a) Başhakeminin görev ve yetkileri:

1) Müsabakada görevlendirilen hakemlerin müsabaka esnasındaki tutum ve davranışlarını kontrol eder.

2) Müsabakalarda olan itirazları müsabakayı yöneten hakemlerle birlikte değerlendirir.

3) Müsabaka neticesini bir rapor halinde Federasyona gönderilmek üzere İl temsilcisine bildirir.

b) Yazı başhakemin görev ve yetkileri;

1) Tartı esnasında tartıda görevli Hakemleri koordine eder.

2) Tartı esnasında olabilecek itirazları görevli hakemlerle birlikte değerlendirir.

3) tartı sonuçlarını çizelge halinde müsabaka başhakemine bildirir.

c) Yazı hakemlerinin görevleri:

1) Müsabakaya katılan güreşçilerin eşleştirmelerini yapmak.

2) Müsabaka sonucunda tur atlayan güreşçileri kategorilerine göre çizelgelere kaydeder.

ç) Çizgi hakeminin görevleri:

1) Güreş alanını belirlemek ve kontrol etmek.

d) Orta sahada hakeminin görevleri ve yetkileri:

1) Müsabakayı sağlıklı yönetmek ve sonucu belirlemek.



2) Herhangi bir itirazda başhakemle birlikte itirazları değerlendirmek ve karar vermek.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Son Hükümler


Talimatta yer almayan hususlar

MADDE 43- (1) Bu Talimatta yer almayan ve uygulamada ortaya çıkabilecek eksiklikler ve aksaklıklarla ilgili karar verme ve düzenleme yetkisi Federasyon Yönetim Kurulu’na aittir.
Yürürlük

MADDE 44- (1) Bu Talimat, Genel Müdürlüğün internet sayfasında yayımlandıktan sonra yürürlüğe girer.
Yürürlükten kaldırılan talimat

MADDE 45 – (1) Bu talimatın yürürlüğe girmesinden sonra 11/3/2009 tarihli Aşırtmalı Aba Güreşi Müsabaka Talimatı yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürütme

MADDE 46- (1) Bu Talimat hükümlerini Geleneksel Spor Dalları Federasyon Başkanı yürütür.



Yüklə 69,85 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə