ÜÇÜNCÜ BÖLÜm siyasetin ahlaklaştirilmasi



Yüklə 103,5 Kb.
tarix07.12.2017
ölçüsü103,5 Kb.
#14146

KENT DEVLETİNDEN İMPARATORLUĞA


ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

SİYASETİN AHLAKLAŞTIRILMASI: SOKRATES

469-399 yılları arasında yaşamış olan Atina’ lı Sokrates, genellikle Eski Yunan düşünce yaşamının en büyük adı ya da daha doğrusu en büyük bilgesi olarak kabul edilir.



I-YAŞAMI VE KİŞİLİĞİ (sayfa:122-126)

Sokrates, Atina yurttaşları mermer yontucusu Sophroniskus ile ebe Phenarete’nin oğulları olarak dünyaya geldi. Bir süre babası gibi yontucu olarak çalıştı; sonra bu işi bıraktı ve yaşamının sonuna dek para kazanmak için hiçbir uğraşta bulunmadı. Genç yaşlarında çeşitli konularda bilgi edinip kendini geliştiren Sokrates, doğa felsefeleriyle de ilgilendi. Fakat daha sonraları, kosmos ile ilgili sorunların birbirlerine karşıt içi boş kuramlara yol açtığı ve bunlarla hiçbir yere varılmadığı sonucuna ulaşıp, doğayla ilgilenmeyi bıraktı ve felsefi uğraşını ahlak alanı üzerine yoğunlaştırdı.

İlginç davranışları, maddi edinçleri önemsemeyen tutumu, bitmez tükenmez merakı, önüne çıkan her kişiyle tartışması, kısacası sürdüğü yaşam biçimi, Sokrates’in Atina halkının ilgisini çeken tanınmış (popüler) bir kişi olmasına yol açmıştı.

Toplumdaki ahlaksal çöküşe karşı koyan ve yitmeye yüz tutmuş olan polise özgü değerleri yeniden canlandırmayı amaçlayan Sokrates, Sofistlerin tam karşı kutbunda yer alır. Sokrates insanları aydınlatmayı amaçlıyordu. Bunun için ister istemez Sofistleri andırırcasına, insanlarla konuşuyor, onlarla tartışıyordu. Bir bakıma, yaptığı tek ‘iş’ buydu.

Sokrates, Sofistlerin tersine parayla ders verme yoluna gitmemiş, Atina sokaklarında, meydanlarda ya da zengin evlerdeki şölenlerde önüne çıkan her sınıftan kişiyle konuşup tartışmış ve böylece halkın, saplanıp kaldığı önyargıların, yanlış kanıların bilincine varmasına uğraşmıştır.

II-BİLGİ-ERDEM ÖZDEŞLİĞİ (sayfa:127-135)

A-Bilgi Kuramı

Sokrates, Sofistlerin yalnızca yaşam biçimlerinin değil, bilgi kuramlarının da tam karşısında yer alır. Ona göre, sanılardan (doksa) hareket eden insanlar, bilgili olduklarını sanarak büyük bir yanılgıya düşmektedirler. Hiçbir şey bilmediklerinden başka, bilgisiz olduklarının bile bilincinde değillerdir. Sanılara saplanıp gerçek bilgiye (episteme) giden yolu kendi elleriyle kapatmaktadırlar. Önemli olan, daha doğrusu bilgiye ulaşmada atılması gereken ilk adım, kişinin ilk önce kendini bilmesidir.

Sokrates, bilgi dogmacılarına (özellikle Sofistlere) ‘Bir şey biliyorsam, o da hiçbir şey bilmediğimdir’ deyişiyle karşı çıkar. Bu göreli bilgi anlayışına varan Sofizm kuşkuculuğu değildir. Tersine Sokrates, bilginin görece olmadığı ve koşullara ya da kişilere göre değişmeyen evrensel gerçeklerin, dolayısıyla gerçek bir bilginin bulunduğu inancını taşır. Ona göre, bilgiye (episteme) ulaşmayı sağlayan aklın bir yasası vardır ve bunun araştırılması gerekir.

Sokrates için gerçek ya da bilimsel bilgiden, kısacası bilimden söz edilebilmesi, tümevarımsal yöntemle evrensel tanımların, bir başka deyişle tümel kavramların ortaya konulmasına bağlıdır. Kavramın (tümelin) kesin, evrensel tanımı (horismos) verildiği zaman, nesnelerin özünü kavramak mümkün olur. Örneğin; her devletin, topluluğun ya da bireyin kendine göre oluşturduğu birbiriyle çelişen adalet tanımları, tikelin bilgisi olduğundan birer sanıdır (doksa). Oysa, adaletin gerçek bilgisi (episteme), onun özünün, tümelinin bilgisidir ve buna tüm insanlar için geçerli olan evrensel bir adalet tanımına erişilerek varılır.

Sokrates’i bilge kılan, episteme’ ye sahip olması değil, fakat bunu elde etmek için izlenmesi gereken yolu bilmesidir. Toplumdaki sözde bilgileri, yarım-yanlış kanıları yıkmak ve doğruya, episteme’ ye ulaşmak için Sokrates’in kullandığı araştırma yöntemi diyalogdur (ya da diyalektiktir).

Sokrates’in biçimini Sofistlerden aldığı diyalog, kuramsal olarak birbirini tamamlayan iki teknikten oluşur: Alay (ironie) ile doğurtma (maieutike).

*Alay: Toplumdaki yerleşik kanılardan kaynaklanan tanımların çürütülmesiyle episteme’ye ulaşmada gerekli olan temizliğin yapılmasıdır. Filozof, inceden inceye alaylı bir dil kullanarak, karşısındaki kişinin ileri sürdüğü düşünceleri ve verdiği tanımları sorgulayıp bunların ne denli yetersiz ve tutarsız olduğunu gösterir. Sonuçta bu kişi, konuşulan konu hakkında hiçbir şey bilmediğini kabul etmek zorunda kalır.

*Doğurtma: Filozof, diyalog yöntemini sürdürerek, karşısındakinin ruhunda uyur durumda bulunan doğruları ortaya çıkartıp bilinir kılır. Bir bakıma kişi, filozofun yönlendirici sorularının zorlamasıyla, bireyselden evrensele doğru ilerleyerek yalnızca akıl ile kavranabilenin bilgisine, yani tümelin bilgisine ulaşır.



B-Ahlak Kuramı

Sokrates salt bir ahlakçıydı. Amacı, insanları (yurttaşlarını) ruhlarına özen göstermeleri için uyarmak ve onların ahlakça yetkin, erdemli olmalarını sağlamaktı. Çünkü insanın erdemli olabilmesi, dış bir dürtmeyle kendini saplantılarından, önyargılarından arındırıp ruhunun derinliklerine inmesine bağlıdır.

Sokrates, yaşamın amacı olan mutluluğa (eudaimonia) erdem ile ulaşılacağını savunur. Erdemli olmak, iyi insan olmak demektir; bir başka deyişle, ahlaklılığın özü iyiyi bilip ona ulaşmaktır.

Erdem ile bilgenin özdeş olması, bir yanda bilgiye ahlaksal bir değer yüklenmesi, öte yanda ahlakın entelektüel bir çerçeve içine oturtulması anlamına gelir.

Sokrates, erdem ile bilginin özdeşliğini savunarak, iyiliğin ya da kötülüğün doğuştan geldiğine ilişkin aristokratik inancı yadsımış olur.

Ona göre erdem öğrenilebilir ve öğretilebilir bir iyiliktir. Böylece Sokrates, erdemi (aynı zamanda mutluluğu) bir yanda soyluluğa bağlayan aristokratik savı, diğer yandan zenginliğe bağlayan burjuva savını çürütmüş olur.

Sokrates’in ahlak anlayışının siyasal bir içerik taşıdığını da belirtmek gerekir. Sokrates’in ahlakı, tam anlamıyla toplumsal-siyasal bir nitelik taşır ve genel iyiliğin, polisin esenliğinin sağlanmasına yöneliktir.

III-TOPLUMSAL VE SİYASAL DÜŞÜNCELERİ (sayfa: 135-146)

Bazı kişilerin doğuştan erdeme eğilimli oldukları savı, erdem-bilgi özdeşliği ilkesine eşitsizlikçi bir boyut kazandırır. Erdem yani bilgi, toplumsal hiyerarşiyi belirleyen temel ölçüt durumuna gelir.

Sokrates’in Atina’daki bütün insanlarla tek tek ilgilenecek zamanı yoktur, dahası birçok kişi onu dinlemeyip önyargılarına, yanılgılarına, maddesel tutkularına saplanıp kalmayı yeğler. Bu durumda toplumda üstün bir entelektüel düzeye sahip bir azınlık ortaya çıkmış olur. Entellektüalist Sokrates, doğal olarak beğenisini bu azınlığa yöneltecek, ona ağırlık tanıyacaktır. Ancak bu açıdan Sokrates’te entelektüel elitizmin izlerini bulmak olasıdır.

Her alanda bilginin önemini vurgulayan filozofun Atina demokrasisine eleştirel yaklaşmasının temelinde, entelektüalizmini siyasal düzeye de yansıtmış olması bulunur. Sokrates’ e göre, her sanat ve zanaat gibi siyaset (devlet işleri) de bilgiyi, uzmanlığı gerektirir.

Ona göre demokrasi, çoğunluğun tiranlığı demek değildir; kendisi yasaların üstünde gören bir çoğunluğun aldığı kararlar, genellikle doğruluğu, adaleti yansıtmazlar, dolayısıyla bunların demokratik bir nitelik taşıdıkları da söylenemez. Öyle anlaşılıyor ki Sokrates, eleştirel yönelttiği bu rejimi demokrasi değil, fakat yığınların despotizmi olarak görüyordu.

Sokrates’in siyaset sorununa bakışı, -felsefesine uygun olarak- (tikel) biçimlere değil, (evrensel) öze yöneliktir. İktidarda bir azınlığın mı yoksa bir çoğunluğun mu olacağının önemi yoktur; çünkü ahlaksal doğrular sayısal olarak saptanamaz. Önemli olan, iktidarda kim bulunursa bulunsun, gerçekte bilginin, erdemin, adaletin, doğruluğun hüküm sürmesidir. Buna göre, polisin iyiliğini bilen gerçek yurttaşlar azınlıktaysa aristokrasi (ya da oligarşi), çoğunluktaysa demokrasi yeğlenmelidir.

Sokrates, militan anlamda, ne demokrat, ne de aristokrattır; o bir düzen adamıdır ve bu bakımdan bir ‘tutucu’ dur.

Ona göre birey, ancak düzenli, uyumlu, adaletli, iyi, kısacası mutlu bir poliste mutlu olabilir. Bu bakımdan, ‘bütün parçalardan üstündür’ anlayışından hareket eden Sokrates’in, bireyi polisten (toplum ile devletten) bağımsız ayrı bir değer olarak görmediği anlaşılmaktadır. Birey polisin dışında bir hiçtir.

İnsan hakları düşüncesine sahip olmayan Sokrates’e göre, polisin iyi, düzenli olması, dolayısıyla yurttaşlarının mutlu bir yaşam sürmeleri, ancak yasalara mutlak bir biçimde boyun eğilmesi ile mümkündür. Ona göre, gerçekte ‘egemen’ olan polisin kendisidir.

IV-SOKRATES’İN YARGILANMASI VE ÖLÜMÜ (sayfa: 146-151)

Filozofa göre Atina’ da yaşanan demokrasi, halkın kendi kendini yönettiği bir rejim değildir. Halkın doğrudan yönetimi sözde kalmakta, gerçekte politika, Perikles’ in de belirttiği gibi, küçük bir azınlık, yani ‘profesyonel politikacılar’ tarafından yönlendirilmektedir.

Sokrates eleştirilerini yanlış hedefe doğrultmaz: Bilgisiz halka değil, fakat halkı bilgisizlik içinde tutan, bilgisizliği bilgi, yanlışı doğru diye yutturan politikacılara, ozanlara, profesyonel söylevcilere, kısacası demagogos’ lara saldırır.

Sokrates, Atinalıların yerleşik kanıların, inançların tutarsızlığını görmelerini sağlamak amacıyla toplumun önde gelenlerini sorgulamaya koyulur. Diyalektik yöntemiyle, demagogos’ ların erklerini sürdürmek için kullandıkları dayanakları, bir başka deyişle erklerinin ‘bilgesel’ temellerini yıkarak bilgisizliklerini yüzlerine vurup açığa çıkarır. Filozof, toplumsal statülerini başkalarını kandırarak elde etmiş olan bu kişilerin düşmanlığını kazanmıştır artık.

Sonuçta, demokrat önderler, kendilerini ve kurdukları düzeni bu tehlikeden korumak amacıyla Sokrates’i şu ya da bu şekilde susturmayı tasarlarlar. Bunun üzerine 399 yılında, Sokrates ‘gençleri baştan çıkarmak, doğru yoldan ayırmak, devletin tanrılarına inanmamak, bunların yerine yenilerini koymakla’ suçlanıp yargılanmak üzere 501 kişilik bir jüriden oluşan halk mahkemesine (heliaia) verilir.

Sokrates, savunmasını yazılı olarak hazırlamaz. Savunma söylevinde, bütün yaşamı boyunca içindeki daimonion’ un (tanrısal sesin) kendisini uyardığını ve doğruya yönelttiğini belirtip, suçlamaları teker teker çürütür. Filozof, ölmek pahasına da olsa ağzını kapatmayacağını ve insanları uyandırmak olan tanrısal görevini sürdüreceğini haykırır.

Yargıçlar, Sokrates’ in kendisi için yeterince ağır bir ceza (gerçekte sürgün) önererek ölümden kurtulacağını bildirir. Fakat Sokrates, bildiği, inandığı yoldan kesinlikle ayrılmayacağını bir kez daha açıklar. Ayrıca mahkemeyle inceden inceye alay etmesi, yargıçların tepkisini çeker ve bu kez ilk oylamadan daha büyük bir çoğunlukla ölüme mahkum edilir.

Sokrates, kaçmakla devlete büyük kötülük yapacağı görüşündedir. Böylece Sokrates, devletin esenliği, yasaların gücü uğruna canını feda etmekte bir an bile duraksamaz. Mahkemenin verdiği ölüm cezasına uygun olarak, büyük bir gönül rahatlığıyla baldıran zehrini içip yaşamına son verir.



V-KÜÇÜK SOKRATESÇİ OKULLAR (sayfa: 151-164)

Sokrates’in çevresinde bulunmuş, tartışmalarını dinlemiş, dolayısıyla ‘ öğrencileri’ olmuş çeşitli düşünürler, filozofun ölümünden sonra, kendi okullarını kurmuşlardır.

Zamanla, felsefe tarihi alanında, Sokrates’ten kaynaklandığı kabul edilen okullar arasında bir hiyerarşi kurulmuştur: Platon’un Akademia’ sı en üst sıraya yerleştirilirken, diğerleri ‘küçük Sokratesçi okullar’ olarak adlandırılmıştır. Bu okullardan dört tane olduğu, genel kabul gören bir görüştür.

İlki, Eukleides’ in kurduğu Megara Okulu’dur. Sokrates’in ölümünden sonra Atinalıların tepkisinden korkup kaçan Sokrates yandaşlarını ağırlayan Eukleides, öğretmeninin ahlak kuramı ile Elea felsefesinin varlık öğretisini birleştirme yoluna gitmiştir.

İkinci okulun kurucusu, Sokrates’in en çok sevdiği öğrencilerinden Elis’ li Phaidon’ dur. Bu okul, erdem ile bilginin ‘bir’liği ilkesini savunmuştur.

Kyrene Okulu ve Kynikler Okulu adlarıyla bilinen diğer iki okul, ilk ikisinden farklı olarak, başarılı olup belli bir süre kendilerinden söz ettirebilmişlerdir.

A-Kyrene Okulu

Kyrene Okulu’nun kurucusu Aristippos’ un ahlak öğretisinin temelinde bilgi kuramı bulunur. Ona göre, bilginin tek kaynağı duyulardır.

Aristippos, insan davranışlarının hazza yöneldiğini, yaşamın ereğinin haz (hedone) olduğunu belirterek, hazcılık (hedonizm) öğretisini ortaya koyar. Hoş olan her şey iyidir ve haz verir; kişi de haz aldığı sürece mutlu olur.

Kyrene Okulu’nun felsefesi, bir bakıma ‘toplumdan kaçış’ felsefesidir. Yalnız bu kaçış, kişinin toplumla bütün bağlarını koparması olarak değil, yine toplumda olup onun dışında, topluma yabancı (bir anlamda marginal) bir yaşam sürmesi biçiminde belirmektedir.



B-Kynikler Okulu

Kynikler Okulu’nun kurucusu, anası Trakyalı bir köle, babası yoksul bir Atinalı olan Antisthenes’ tir (444-368); okulun en önemli temsilcisi ise Atina’ya göç etmiş olan Sinop’ lu Diogenes’ tir(411-323).

Öğretisinin temelini, nefse hakim olma, maddesel zenginliklere kapılmama, azla yetinme gibi Sokratesçi yaşam ilkeleri oluşturmaktadır. Antisthenes’ e göre de, insan için en büyük iyilik erdemdir.

Kyrene Okulu’nun hedonizmi, Kyniklerin ahlak anlayışı tarafından yadsınmakta, daha doğrusu kötülenmektedir.

Diogenes’ in toplumsal farklılaşmaları, ayrıcalıkları reddederek efendi-köle ya da yurttaş-yabancı gibi ayrımların saçmalığını vurgulaması ve bu açıdan insanların eşitliğini benimsemesi, kosmopolis düşüncesine ulaşmasına yol açar. Kendisinin de bir dünya yurttaşı (kosmopolites) olduğunu söyleyen Diogenes, yeryüzünün farklı polislere, devletlere bölünmesinin doğaya uygun düşmediğini savunur.

Kitleleri hor gören, buna karşılık kendilerini yücelten Kyniklerin bir bakıma elitist bir anlayışa sahip oldukları söylenebilir.



DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

POLİS İÇİN İDEAL ÇÖZÜMLER :PLATON

Platon Sokrates’in polise ilişkin düşüncelerini benimsemiş ve bunları kendi görüşleri doğrultusunda yorumlayıp sistemleştirerek siyasal elitizmi doruk noktasına ulaştırmış olan en büyük yunan filozofudur. Pelopoonnesos Savaşları’nın 4.yılında dünyaya gelen Platon Savaşın şiddetinin, sınıf çatışmalarını, parti mücadelelerini Otuzlar Tiranlığı’nın terörünü demokrasinin hoşgörüsüzlüğünü yaşamış yunan polislerinin çözülüşünü gözlemlemiştir. Platon, insanın genel sorunları dışında kendi toplumuna özgü sorulanları bir çözüme kavuşturmaya uğraşmıştır. Fakat bunu yaparken, oluşturduğu siyasal kuram ve felsefe , tarihsel boyutlarını aşarak batı kültürünü ve bu kültür içindeki farklı,hatta karşıt fikirleri günümüze değin etkileye gelmiştir.



I-YAŞAMI VE YAPITLARI (sayfa:164-171)

Platon, 427 yılında Atina’da doğmuştur. Babası Ariston, Atina polisinin son kralı Kodros’ un soyundandır. Platon, Kodros’ un dolayısıyla ailesinin soyunun tanrı Poseidon’ a değin uzandığını belirterek, geleneksel aristokratik tutumu sürdürmüştür.

Platon’un asıl adı, büyükbabasınınki gibi, Aristokles’ tir.Platon,nitelikli ve çok yönlü bir eğitim görmüştür.Edebiyatla da ilgilenip şiirler yazmıştır.

Yirmi yaşlarında Sokrates’i tanıyıp onun yakın çevresine giren Platon, bu büyük filozofun etkisine kapılmış şiirlerini yakıp daha yoğun bir biçimde felsefi sorunlarla uğraşmaya başlamıştır. 399’ da Sokrates’ in demokrat liderler tarafından ölüme mahkum edilmesine dek, sekiz yıl boyunca onun yanından ayrılmamış, en sadık ve en dikkatli öğrencilerinden biri olmuştur. Tanıdığı insanların en mükemmeli, en bilge ve en doğrusu olduğunu söylediği Sokrates’e karşı duyduğu derin sevgi ve saygı, hemen hemen bütün yapıtlarında ortaya çıkmaktadır.



PLATON;’Gençliğimde, ben de birçok genç gibi düşünüyordum. Tam anlamıyla yurttaş olabileceğim gün gelince hemen politikaya atılmaya karar verdim. Ancak, karşımda bulduğum devlet işlerinin durumu şöyleydi: Var olan yönetim her yönden saldırıya uğramış, bir darbe yapılmıştı…en üstün otorite mutlak iktidara sahip olan otuzların elindeydi.Bu insanlar eski düzeni altın çağ gibi arattılar.Bu zorbalıkların yanında Sokrates’e de saldırdılar.Kısa süre sonra Otuzlar ile yönetimleri de ortadan kalktı.Kamu görevinde olma isteğini yeniden duydum.Bu dönemde başta olanlar yumuşaktılar.Fakat onlarda Sokrates’i iğrenç bir suçlamayla mahkemeye sürdürdüler,öldürdüler’.

Platon, Sokrates’in ölümü ve demokratların yeni bir saldırı tehlikesi nedeniyle Sokratesçilerle birlikte Megara’ ya sığınmış, 390 yılına doğru büyük bir geziye çıkmıştır. Güney İtalya ve Sicilya ‘ya gitmiştir.

Heros Akademos bahçesinde 387 yılında Akademia adında bir okul kurmuştur. İlk Avrupa Üniversitesi adını taşıyabilir çünkü matematik,gökbilim gibi derslerde verilmiştir.Bu okulu kurmasının asıl amacı felsefeye tutkun gerçek devlet adamları yetiştirmektir.

Yapıtlarının hepsi günümüze kadar ulaşmıştır. Platon’un 27 diyalogu ve 13 mektubu vardır. Platon hiçbir zaman bitirilmiş ince işlenmiş bir felsefi sistem yayınlamamıştır.Platon öğretmeninin görüşlerini yansıtmış sorunları Sokratesçi diyalektik çerçevede ortaya koymuştur.Daha sonra Sokratesçi yaklaşımdan uzaklaşarak “idealar felsefesi” diye adlandırılan kendine özgü öğretiyi geliştirmeye koyulmuştur.Başat olarak işlediği üç diyalogu vardır: Politeia (devlet ), Politikos(devlet adamı) ve Nomoi (yasalar).



II. İDEALAR FELSEFESİ (sayfa:171-196)

Platon’un siyasal düşünceleri ile idealar felsefesi arasında doğrudan bir bağ vardır. Toplumsal ve siyasal sorunların çözüme ulaştırabilmesi yaşamın felsefeye dayandırılmasıyla yani pratiklerin olguların nesnelerin aldatmacasından kurtulmuş ve akılla elde edilen salt teorik bilimin her alanda egemen olmasıyla mümkündür. Felsefi anlamda varlık’ ı yani iyiyi, doğruyu kavramak ve yaşamı ona göre düzenlemektir. İyi gerçektir, gerçek ise var olan yani varlıktır. Böylece mutluluk anlayışı içinde olan insanların varlık’ ın yani Platon’un değişiyle ideaların aranıp bulunması uğraşına yönelik olmaktadır.



A.İdeaların Gerçekliği

Gerçeğin bilimin değişmezliği gerektirdiği düşüncesinden yola çıkan Platon Sokrates gibi duyularla algılanan tikel nesnelerden değil fakat tümel kavramların bilimsel araştırmaya konu olabileceğini kabul eder. Buraya kadar Sokrates’in izinden yürüyen Platon bu noktada öğretmeninden ayrılır. Sokrates için tümeller zihinsel olarak ortaya konan düşüncelerden ibarettir. Platon içinse tümel kavramların gerçekliği ifade ettiğini duyu nesnelerinden daha gerçek olduğunu ileri sürer.

Platon tür ve cins adı sayısınca ideanın bulunduğunu belirtir. İdeaların nesnelerden ayrı olmaları ve oluşun dışında bulunmaları nedeniyle birbirlerine karşıt iki evren belirir. Duyularla algılanan nesneler evreni ve akılla kavranan idealar evreni. Gerçek olan idealar evrenidir. Bunun gölgesi yansıması olan ve içinde ideaların sayısız bozuk kopyalarını barındıran nesneler evrenidir. Bunun gölgesi bozuk kopyalarını barındıran nesneler evreni ise yaşadığımız yeryüzüdür ve gerçek değildir. Hiçbir nesnenin kendi içinde mutlak eşitliği barındırmadığıdır. Güzellik de böyledir. Örneğin bir heykel ya da bir insan bir kimseye göre güzel görünebilir, bir başkasına göre ise değil.

B.Yanılsamaların Ötesindeki Gerçek Bilgi

Platon, kendi bilgi kuramını ortaya koyabilmek için Sofistlerin duyumcu bilgi anlayışını çürütmeye koyulur. Bu çürütme işlemini de Protagoras’ ın ‘’insan her şeyin ölçüsüdür” sözünün içerdiği sanının bilgi olduğu savına çeşitli eleştiriler getirerek gerçekleştirir.

Platon nesneler evreninde duyularla elde edilen “bilginin gerçek olmadığını ortaya koyar ve bunu sanı olarak adlandırır. Platon, bilgi sorununu Politeia (devlet) diyalogunda yeniden ele alır ve bu kez bilgisizlikten bilgiye gidişte dört farklı aşama öngörür.

a-Eikasia(tahmin ya da boş düşünce):Duyusal şeylerin gölgelerini yansılarını ve bu tür görüntülerini gerçek sayma durumu.

b-Pistis(inanç):Duyusal şeylerin kendilerini, yani canlı varlıkları, bitkileri tüm doğal ve yapay nesneleri gerçek sayma durumu.

c-Dianoia(anlak ya da çıkarsamalı usavurma):Bir matematikçi gibi bir önceki aşamanın nesnelerini birer yansı olarak ele alıp onları varsayımlar olarak kullanıp bir vargıya doğru akıl yürütme durumudur.

d-Noesis(arı akıl ya da kavrayış):Görülen duyulan hiçbir şeye başvurmadan tam anlamıyla soyut usavurma yoluyla ilkelere idealara ilerleme durumu.

C-Ruhsal Yapı ve Bilgiye Ulaşma

Platon’un bilgi kuramında episteme’ nin ideaların bilgisi olduğu açıkça ortaya konur. Fakat burada bilginin elde edilmesiyle ilgili olarak bir sorun belirir: İdea nasıl hem kendiliğinden hem de insan için var olabilir?Nesneler evreninde bulunan insan idealar evrenindeki gerçeklere nasıl ulaşabilir?Platon bu sorunu “ruh’’ kavramından yararlanarak ve “ruhun ölmezliği“ ilkesini benimseyerek çözer.Ruhun bu dünyada gördüklerinden anımsadıkları ancak ideaların sallantılı tasarımlarıdır.Bilim bunların üzerine kurulamaz. Gerçek bilgi ideaların sallantılı tasarımlarının değil ideaların kendilerinin bilgisidir ve nesneler evreninde değil ideaları evreninde elde edilir. Bununla birlikte anımsamanın bütünüyle hor görüldüğü sanılmamalıdır.

Ruh bir yanda yeryüzüne ilişkin tutkuları içerir öte yanda bu tutkuları denetleyerek insanın ideaları evrenine yönelmesini sağlar. İki evren arasında ”aracı” konumunda bulunan ruhun üç bölümü şunlardır.

a-İştahsal bölüm ya da maddi istek: Bu ruhsal bölüm midede bulunur. O yalnızca sever acıkır susar doymak haz almak doyuma ulaşmak ister.

b-Akılsal bölüm: Akılla kavranabilen ile ilişkidedir. Kafada bulunan akılsal bölümün günlük işlevi maddi istekleri denetim altında tutmaktır, sonul ereği ise idealara ulaşıp onları seyretmektir,bu bakımdan ona “ruhun gözü” denebilir.

c-Yürekli bölüm ya da soylu istek: Bedenin etkisi altındaki iştahsal bölüm ile idealara tutkun akılsal bölüm arasında olan ve ikisini birbirine bağlayan bu ruhsal bölüm yürekte bulunur. Ruhun kızan coşan tarafı olan bu son bölüm en üstün ideanın yani iyilik’ in düzenini bilmemesine karşın onu hissedip arzular. Platon gerçek bilgiye ulaşmak için iki ayrı yol öngörür. Bunlardan ilki sevgi,diğeri akıl yoludur.

1/Sevgi, aşk yolu: İnsan ile idea arasındaki bağın eros tarafından kurulduğunu açıklar.Ona göre idealar evrenindeki en üstün idea olan Güzel en parlak idea olması nedeniyle yeryüzüne çok ışıltılı bir biçimde yansır ve ruh kendine çeker.

2/Salt akıl yolu ya da entelektüel uygulama: İdeaların yalnız akılla kavranabileceğini savunur. Artık gerçeklere vardıran yol nesneler evreninin güzelliklerine yönelmek ve bunların yarattığı eros’u kullanmak değil, ruhun elden geldiğince bunlardan uzaklaşarak kendisine kendi salt düşüncesine dönmesidir, bir bakıma kendi içine kapanmasıdır.

D-Diyalektik ve Evrensel Söylem

İki çeşit diyalektik vardır.



a-Sokrates’ten aldığı tartışma yöntemi: Platon’ unun ilk diyalektiği söylem düzeyindedir. Filozof karşısındakinin fikirlerini çürütüp onu kendi düzeyine indirir.Her şeyi bildiğini sanan kişi hiçbir şey bilmediğinin farkına varır. Bundan sora her ikisi de kişisel görüşlerini öne sürmez ve evrensel gerçekleri dile getirirler. Gerçek söz söyleme sanatı olan diyalektik ruhun arındırılması ve sözlerle akılsan bölümün harekete geçirilip idealara doğru güdümlenmesidir.

b-Platon’a özgü diyalektik: Nesneler evreni-idealar evreni çelişkisinin salt akıl yolu (neosis) ile aşılarak Gerçek’e, Varlık’ ın bilgisine ulaşılmasıdır.İnsan diyalektik ile duyuların hiçbirine başvurmadan yalnız akıl kıllanarak her şeyin özüne varmayı ve iyinin özüne varmadıkça durmamayı denediği zaman görülen ve kavranan dünyanın da sonuna varır. Diyalektiğin ortaya çıkardığı evrensel söylem, gerçek söylemdir; çünkü bu dünyadan daha önemli şeyleri yanı Varlık ile ideaları dile getirir.

E-İyi İdeası ya da Varlık

Platon Varlık öğretisini bir teoloji (din bilim)değil bir kosmoloji (evrenbilim)olarak değerlendirmektedir. Varlık’ ın Tanrı, İyi, Güzel, Evrensel Akıl ile özdeş olması, yalnızca kosmos’ un bir düzeni bulunduğunu göstermekle kalmaz, ayrıca insanda da bu düzene karşı bir uyumun olabileceğini,iyi doğru bir davranış biçiminin bulunabileceğini ortaya koyar.



III-DEVLET VE YÖNETİM BİÇİMLERİ (sayfa:196-215)

Platon’un felsefesi, temelde inşa sorunuyla ilgilidir; insanın mutluluğunun araştırılmasına ve bunun koşullarının saptanmasına yöneliktir. Bireyin ruhsal yapısından ve eylemlerinden doğan sorunlar ile toplumsal siyasal düzenin sorunları ayrı düşünülmemelidir. Bireyin mutlu olabilmesi içsel düzenin sağlanmasına ve ruhunda birliği dinginliği oluşturmasına bağlıdır. Bunun içinde önce devletin idealara göre düzenlenmesi ve böylece adaletin uyumun birliğin kurulması gerekmektedir.



A-Devletin Kökeni Ve Dokusu

Platon toplumun yapay bir kurum olduğunu gören Sofistlere Ve Kynikler’ e karşılık doğal olduğunu savunur. Ona göre kimse kendi kendine yetememektedir ve bu insanları bir arada yaşamaya yönlendirmektedir. Toplumun kökeninde insanların çeşitli şeyler için birbirine gereksinim duyması toplumda iş bölümünün olduğunu gösterir. Platon iş bölümü ile herkesin bir iş alanında uzmanlaşacağını ve bunun ekonomik fayda sağlayacağını savunur. İş bölümü ile ekonomikten çok ahlaksal-toplumsal bir amaç gütmektedir.

Platon’a göre ideal devlete en yakın olan polis yalın yaşam düzeyinde bulunan ilkel toplumdur. Toplumun yozlaşmışlığının derecesi onun sanat ile olan yakınlığı ile doğru orantılıdır. Lüks yaşamın getirdiği daha fazla toprak gereksinimi polis içi ya da polisler arası savaşları doğurur. Bu da askerlik mesleğinin meydana getirir. Polisteki en üstün meslek devlet yöneticileridir.

Devletin devamlılığını sağlayabilmesi için bir beden gibi organlarıyla uyumlu olması gerekir. İş bölümü ilkesinin de belirttiği gibi toplumda farklı sınıflar,meslek grupları vardır.Bunlar devletin organları olarak görev yapar ve hepsi başın yönetimi altındadır.Organların başa boyun eğmeleri bir zorlamayla ya da sözleşmeyle sağlanmaz;bu durum organizma olmanın gereğidir.Ayrıca organik devlet kuramı devletin bir amaç olarak görülmesine yol açar.Çünkü parçalar bütünüyle devlete bağlıdır ve bu bağımlılıktan dolayı bir varlık ile anlam kazanırlar.



B-Yönetimlerin Dolaşımı

Platon’a göre doğruluğu içeren gerçek devlet episteme’ ye, politika bilimine göre kurulmuş ve bu şekilde yönetilen devlettir. Fakat bu devlet daha hiçbir yerde gerçekleşmiş değildir. Bu yüzden Platon yeryüzündeki bütün devlet ya da yönetim biçimlerinin kötü olduğunu ileri sürer. İnsanlığın kötülüklerden kurtulabilmesi için devleti filozofların yönetmesi ya da tanrısal bir lütufla yöneticilerin felsefe yapmaları gerekmektedir. Bilimden yoksun her yönetim biçimi kötüdür.



a-PATRİARŞİ: İnsanlık tarihinin ilk yönetim biçimidir. Zenginliğin henüz ortaya çıkmadığı insanların çeşitli zanaatları ve sanatları henüz bilmediği dolayısıyla yalın erdemli bir yasam sürdürdükleri yazılı yasalara gereksinim duymadığı bir dönemin ürünüdür. Babanın yönetimidir bir başka deyişle iktidarın aile şefinin,klan şefinin elinde olmasıdır.Ne bir meclis ne de yasalar vardır.Gelenekler ile ataların yasaları dışında başka davranış kuralları bulunmaz.Yüksek ahlak bakımından ideal devlete en çok benzeyen yönetimdir.

b-MONARŞİ VE ARİSTOKRASİ: Ailelerin farklı geleneklere, göreneklere, beğenilere sahip olmalarından ötürü birleştiklerinde bütün toplum için geçerli kurallara gereksinim duyulur ve böylece yasalar yapılır. Bu yeni toplumda yönetim tek bir aile şefine verilirse tekin yönetimi olan monarşi kurulmuş olur.Aile şeflerinin birlikte yönetime sahip olmaları durumunda ise ortaya çıkan rejim aristokrasidir,yani en iyilerin yönetimidir.Platon en iyi yönetim biçimi olarak monarşiyi nitelendirir.

c-TİMOKRASİ: Bilgeliğin önemsenmeyip onura,şan şöhrete ağırlık verilmesi ve onursever askerlerin iktidarı ele geçirmeleri sonucunda timokrasi kurulur.Yalnızca savaşı düşünen ve askerlik değerlerine önem veren bu insanlar halkı boyunduruk altına alıp kendi uşakları yaparlar.İktidar şiddet üzerine kuruludur. Timokrasi kendi içinde bozulma tohumu olan zenginlik hırsı taşır.

d-OLİGARŞİ: Gelir üstünlüğüne dayanan zenginlerin yürüttüğü yoksulların hiç karışmadığı bir devlet düzenidir. Yalnız politikayla ilgilenmeyip diğer işleri de kendilerinde toplarlar,hem ticaret hem savaş hem tarım yaparlar.Zengin yoksul ayrımı büyük boyutlara ulaşır.

e-DEMOKRASİ: Demokrasi oligarşinin yol açtığı ve zaman zaman yabancı polislerin de karıştığı iç savaşa,yoksulların zenginleri yenmeleriyle kurulur.Yasasız bir niteliğe bürünüp özgürlükleri olabildiğince başı boş bırakmasından dolayı herkes istediği düzeni seçip ona göre davranır.Bu bakımdan bir düzen değil kargaşadır.Platon’a göre demokrasinin en belirgin kötülüklerinden birisi demokrasilerde yurttaşlar yetenekli olup olmadıklarına politika bilip bilmediklerine bakılmaksızın seçimle ve çoğu kez kurayla devletin başına getirilir. Cahil halkın seçtiği yeteneksiz politikacılarla yönetilen demokraside erdem ve doğruluk yoktur. Gerçek eşitlik daha büyüğe büyük küçüğe küçük pay vermekle olur. Oranlı eşitlikle ancak adalet sağlanır.

f-TİRANLIK: Halkı boyunduruk altında tutmak ve dik kafalı insanları ölüme yollamak için sürekli savaş yapar. Tam anlamıyla şiddet üzerine kurulmuş olan bu iktidar polisin hep korku içinde yaşamasına neden olur. Platon en kolay biçimde ideal devlete dönüştürülebilecek yönetimin tiranlık olduğunu açıklar.

IV-İDEAL DEVLET (sayfa:215-255)

  1. İdeal Devletin Yapısı ve Toplumsal Düzeni

Devlet birbirlerine gereksinim duyan insanların işbölümü yapmaları sonucunda ortaya çıktığından, ideal devlet, siyasal örgütlenmeye içkin doğallığı, yani işbölümünü korumaya,bunun bozulmasını önlemeye yönelik bir biçimde düzenlenir.Platon ‘ ideal devletinin doğaya uygun olduğunu’ vurgular.

Platon, iş bölümü ilkesinden hareket edip üç temel iş ya da meslek olduğunu belirterek, sınıflı bir toplum yapısına ulaşır: Üretim, koruma ve yönetim işlerinin belirlediği üç ayrı sınıf bulunmaktadır.

Toplumun sınıflı bir yapıya sahip olması, adaletin (doğruluğun) gerçekleşmesi demektir. İyi devlette dört erdem bulunur: Bilgelik, yiğitlik, ölçülülük ve doğruluk. ‘ Doğaya uygun olarak kurulmuş bir devlet, akıllı olmasını kendini yöneten küçük bir topluluğun bilgisine borçludur. Her üç sınıftaki insanların kendi işlerin de kalıp yalnız kendi işleriyle uğraşması doğruluktur. Bir devleti doğru kılan da budur. Doğruluğun yok olması, yani sınıfların birbirinin işine karışması, görevlerini değiştirmesi en büyük kötülüktür; çünkü bu durum, devletin yıkımına yol açar.

Platon’ un egoizmi doğuran bireyciliği ortadan kaldırıp uyumlu bir birliği sağlayacağına inandığı bu sistemde insanlar, gereken belli bir işi yapan kişiler olarak yer alırlar, toplumsal önemleri de yaptıkları işin değerine bağlıdır.

Platon, devlette üç sınıfın bulunmasını ruhun bölümlerinden hareket ederek açıklar ya da bu şekilde doğrulamaya çalışır. İdeal devlette yurttaşların hepsinin ya da en azından büyük bir çoğunluğunun mutluluğa erişmeleri olanaksız görünmektedir. Çünkü mutluluk ruhun bölümlerinin uyumlu birliği olarak tanımlandığına göre, yetkin bir konuma ulaşıp mutluluğu elde eden, yalnızca kendi parçaları arasında gereken düzeni kurmuş olan ideal devlettir.

Platon, ideal devlette şu ya da bu sınıfın diğerlerine göre daha mutlu bir duruma getirildiği şeklindeki eleştiriye şu yanıtı verir: ‘ Devlet seçkin yurttaşlar yetiştiriyorsa, bu onların keyiflerince yaşayıp, dilediklerini yapmaları için değil, devlet düzenini sağlamlaştırmaya yardım etmeleri içindir.’

Platon, yurttaşlara sınıflı toplum yapısını benimsetme amacını güden ‘ üç cevher yalanı ‘ ya da ‘metaller mitos’ unu ortaya atar.


  1. Altın cevherliler: Toplumun önderleri ( yöneticiler)

  2. Gümüş cevherliler: Yarımcılar ( koruyucular)

  3. Demir ya da tunç cevherliler: Çiftçiler ve işçiler ( üreticiler)

Bu üç sınıflı sistem, sürekli olarak kendini yeniden üretir. Platon’ a göre, yönetilenler bu mitosa bu ‘yararlı yalana’ inandırılarak düzen daha kolaylıkla sürdürülür, süreklilik güvence altına alınır. Platon, üç sınıfın varlığına ilişkin bu mitolojik açıklamasıyla sınıf farklılıklarına kalıtımsal bir temel kazandırır.

B-Koruyucular Sınıfı

Platon, yapıtının büyük bir bölümünü devletin birliğini, düzenini sağlayan koruyuculara ayırmıştır. Platon’ un koruyuculara verdiği büyük önem, onun, yöneticilerin bozulmasının zorunlu olarak devleti de bozacağı inancından kaynaklanır. Devlet işlerinin yürütülmesinde yöneticilerin yardımcıları olan koruyucular, bir çeşit ‘ mesleki ordu ‘ oluştururlar. İdeal devletin temelini oluşturan bu elit’e de büyük özen gösterilmesi, Platon’un sisteminin mantığı gereğidir.Koruyucular ve yöneticilerin iyi yurttaşlar, gerçek devlet adamları yapılması sayesinde ideal devlet ayakta kalabilir.



a-Koruyucuların Eğitimi

Koruyucu olmayı belirleyen ilk koşul, doğuştan belli niteliklere sahip olmaktır. Metaller mitosuna göre, mayalarında gümüş ve altın bulunanlar koruyucu olur. Eğitilecek çocuklar, doğuştan üstün olanlardır; yoksa verilecek eğitimi alamaz, koruyucu olamazlar. Yürekli, akıllı çocuklar, sıkı bir eğitimden geçirilmezlerse, topluma faydalı olmak şöyle dursun, ona büyük zararlar verirler.

İdeal devletteki eğitim anlayışı, otoriter ve totaliter bir nitelik taşır. Platon’ un önerdiği devlet tarafından verilen ve tek tip olan bu eğitim, insanları belli bir kalıba sokmaya yönelik güdümlü, ‘ideolojik’ bir eğitimdir.

b-Koruyucuların yaşamı

Koruyucularda olması gereken bazı temel nitelikler şunlardır: Yiğit ve akıllı; ölümden korkmamak; içkide ve yemekte kendini dizginlemek; parayı, maddi zenginlikleri önemsememek; halka iyi davranmak; devletin iyiliğini gözetmek.



Ortak yalın yaşam: Zenginlik tutkusunun ve servetin devlet üzerinde yıkıcı bir etki yaptığına inanan Platon, bu kötülüğü ortadan kaldırmak için, elit sınıf içinde ( yani koruyucular ile filozoflar arasında) parayı, serveti yok etmekten başka bir çare bulamaz. Bu nedenle para da ortadan kaldırılır. Koruyucular, altın, gümüş, gibi değerli madenlere sahip değillerdir. Görevleri içte düzeni, dışta güvenliği sağlamak olduğundan, herhangi bir üretim işiyle uğraşamazlar, ticaret yapmazlar.

Aile kurumunun bulunmaması: Platon, aileyi, bireyciliği körüklediği, kişisel tutkuları artırdığı ve olağan ya da hayvansal şeylere bir kutsallık tanıdığı için ortadan kaldırır.

Kadın- çocuk ortaklığı: Aile kurumunun kaldırılmasının yol açtığı sonuç, ‘ kadın-çocuk ortaklığı’ , yani kadın-erkek eşitliği ile çocukların ‘toplumsallaştırılması’ dır. Platon, kadın-erkek ilişkisi üzerindeki ön yargıları yıkarak ‘ koruyucuların kadınlarla birlikte aynı işleri görmeleri gerektiğini’ ileri sürer. Kadın ile erkek arasında yaradılış bakımından bir fark olduğunu kabul etmekle birlikte, bu farkın ‘sadece kadının doğurması, erkeğin de tohum salmasından başka bir şey olmadığını’ savunur.

Bununla birlikte, kadının özgür olup olmaması Platon’un temel sorunsalı değildir. Kadını özgür ve erkekle eşit kılması, sisteminin gereğidir, bu amacının gerçekleşebilmesi için zorunlu bir koşuldur. Platon’ un ‘ kadın-çocuk ortaklığı’ ile güttüğü asıl amaç, koruyucular arasındaki bağları güçlendirip birliği tam anlamıyla sağlamak, bir bakıma onları ‘Bir’ yapmaktır.



Platon’un komünizmi: Platon’un koruyucular ( ve filozoflar) sınıfı için öngördüğü özel mülkiyet ve aileyi yadsıyan ortaklaşacı yaşam biçimi, birçok bilim adamı tarafından ‘komünist’ sıfatı ile nitelendirmektedir.

Her şeyden önce Platon, bazı düşünürlerin ileri sürdüklerinin tersine, komünist düzenlemelerini bütün toplumu değil, fakat yalnızca koruyucular sınıfını ( dolayısıyla filozofları) kapsayacak şekilde ortaya koyar. Platon, yöneticileri mülkiyet, aile gibi endişelerden kurtararak, onların tüm çabalarını devlet yönetimi üzerinde toplamaları amacını gütmektedir. Kısacası ‘ Platon, yönetimi servetleri eşitleştirmek için kullanmaz, servetleri yönetime yaptığı kötü etkilerin önüne geçmek için eşitleştirir’.



C-Filozof Devlet Adamı

Platon, bir yanda ideal devlet tasarımını çizerken, öte yanda zaman zaman bunun gerçekleşip gerçekleşemeyeceği, bir başka deyişle ütopya olup olmadığını sorar. Platon, yanıtını vermeye, ideal devleti gerçekleştirmenin zorluğunun bilincinde olduğunu söylemekle başlar. Fakat kurulması çok zor da olsa, bu devlet, hiçbir zaman gerçekleşemeyecek bir düş ürünü, bir ütopya değildir.



a-Filozofun yetişmesi

Çeşitli eğitim ve sınav aşamalarını geçip otuz yaşına varan seçkin koruyucular arasında bir seçme daha yapılır ve aralarında ‘ diyalektiğe en elverişli, bilimlerde, savaşta ve yasaların istediği bütün işlerde en sağlam olduğu anlaşılanlar’ öğrenimlerini sürdürmek için ayrılırlar.

Filozof adayları, idealar evreninden alınıp yeniden ‘mağara’, nesneler evrenine indirilir. On beş yıl boyunca çeşitli işlerde, görevlerde sınanır; onları dört bir yana çeken çağrılara dayanıp dayanamadıkları denenir.

b- Filozofun devletin başına geçmesi

Yeryüzündeki devletlerde yaşayan filozoflar, çok zor durumdadırlar. Kişinin kendini kötülüklerin ve bunlardan kaynaklanan bozulmanın dışında tutabilmesinin tek yolu, politikaya bulaşmayıp kendi köşesine çekilmesidir. Fakat Platon hemen ardından bu tür bir yaşam sürmekle, filozofun büyük bir kazanç elde etmediğini açıklar. Böylece filozofa, ideaları pasif bir şekilde seyretmekle yetinmemesini ve yeryüzünde siyasal etkinliklerde bulunarak insanları doğru yola yönlendirmesini salık verir.

İdeal devletteki filozofların yönetici olmalarında, doğal olarak bu tür sorunlarla karşılaşılmaz. Mekanizma işlemekte ve felsefe üzerine kurulan devlet, filozofları bu görev için yetiştirip hazırlamaktadır.

c- Filozofun yönetimi ve yasaları

Dönemin hukuk anlayışını çok sert bir dille eleştirmiş olan Platon, ideal devletinde yasalara yer vermemezlik etmez. Her şeyin bir ideası olduğuna göre, devletin bir öğesi olan yasanın da bir ideası vardır. Gerçek devlet yeryüzünde gerçekleştirildiğinde, onunla birlikte ya da hemen onun ardından gerçek (ideal) yasa da bu dünyaya indirilir.Platon’a göre, ideal devletin yasalarının temel üç işlevi olduğu söylenebilir. Bunlar:

- yurttaşları ya inandırarak, ya zorlayarak birleştirmek,

- her yurttaşa toplum içinde göreceği işi belirtmek,

- ve bütün toplumu mutluluğa götürmektir.

D- İdeal Devletin Bozulması

Kalıtım sorununa büyük önem veren Platon için bozulma süreci, yöneticilerin, soyluların ya da daha doğrusu sınıf ayrımının düzenini koruyan ‘zifaf sayısını’ zamanla unutmaları, önemsememeleri sonucunda başlar.‘Zifaf sayısı’ nın unutulmasıyla birlikte yöneticiler, çiftleşmeleri denetleyemez duruma gelirler ve bunun sonucunda uygun olmayan zamanlarda yapılmış çocuklar doğmaya başlar. Doğuştan kötü olan bu çocukların büyüyüp devletin başına geçmeleriyle ideal devletin de sonu gelir. Devleti yok olmaya götüren temel nedenler ortaya çıkmıştır artık: Soyların birbirine karışması; hiyerarşinin, iş bölümünün bozulması ve en önemlisi yöneticilerin iç birliğini yıkılması.



E-İdeal Devletin İdeolojik Boyutu

Platon’a göre sorun, toplumsal düzeni, durağanlığı sağlamaktır. Bunun için ise, yeni bir ilkeyi,”aklın üstünlüğü” ilkesini mutlak bir biçimde toplumda hakim kılmak gerekir.

Platon, ideal devletini oluştururken eski toplumun sınıfsal yapısını yok eder ve yarı-kast biçimi denebilecek yeni bir uygulamaya gider. Koruyucular, toplumun en iyileridir, sıkı eğitim görürler, zor şartlarda yaşarlar, maddi çıkarları yoktur, tamamen topluma egemen değillerdir (yalnızca bir kaçı devletin başında bulunabilir), devlete hizmet ettikleri kadar mutludurlar. Sınıflar arası geçiş yoktur.

Koruyucular-devlet ilişkisi, devletin amaç, insanın araç oluşunun en açık tasarımıdır.

Platon, ideal devletin otoritesini bilgiye, bilime dayandırarak devletin egemenliğini meşrulaştırma yoluna gider. Aynı zamanda devletin yurttaşlarını ikna etmesini, onaylarını kazanmasını ister.

Platon’a göre, devlet ya yetkindir, ya kötü; üçüncü bir durum olamaz. Devletin yetkin olması ise, bireylerin “bir” yapılmasına yani devletin her alanı denetleyerek, her şeyi kapsayarak, hiç kimseye en küçük bir özel yaşam hakkı tanımamasına ve bireylerin hepsini bütünün içinde eritmesine bağlıdır. İşte ideal devlet budur.



V- Tanrısal Kral (sayfa:255-264)

Platon’un ideal devlet tasarımından sonra yazdığı Politikos (devlet adamı) Politeia’ nın (devlet’in) bir tür uzantısı niteliğini taşır ne Nomoi (Yasalar) diyalogunu haber veren görüşlere de yer vermektedir. Bu yönüyle Politikos, farklı devlet modelleri içeren iki diyalogun arasında yer almakta ve bunları birbirine bağlama işlevi görmektedir.



A-Politika Bilimi: Platon, krallık ya da devlet sanatı denen şeyin insanları yönetme ve yönlendirme bilimi olduğunu söyler. Gerçek krallık biliminin kendisi iş görmez, fakat iş gören bilimleri yönetir.

Devletin gerçek doğru yönetime kavuşabilmesi için, devletin başındakilerin bilgilerin en üstünü olan politika bilimine sahip olmaları gerekir. Bir başka deyişle, yönetimin tek ölçütü bilimdir. Platon, bu bilimin yığında, kitlede hiçbir zaman bulunamayacağını ileri sürer. Ona göre devlet bilimi, çok küçük bir azınlıkta hatta yalnızca tek bir kişide bulunur. Bundan dolayı yönetme hakkı böyle bir insana aittir. Onun yönetimi diğerleriyle kıyaslandığında, “insanlar arasında bir tanrı” gibidir.



B-Yasasız Yönetim Meşruluğu: Platon, gerçeği, iyiyi yalnızca onun bildiğini söylediği krala mutlak bir erk tanır. Tanrısal kral, devletin iyiliğini gözettiğinden, gerekli gördüğü her türlü yönteme başvurabilir ve yaptığı her şey meşrudur.

Yasaların en büyük eksikliği, genel olmalarında yatar. Çünkü bütün gözetilerek çoğunluğa uygun düşen yasalar toptan bir şekilde yapılır. Bu nedenle hiçbir yasa herkes için en iyi ve en doğru olanı, aynı zamanda, bir bütün olarak kapsayamaz.



C-Yasalara Yöneliş: Platon yönetimin gerçek devlette değil de bunun kopyaları olan devletlerde nasıl yönetilmesi gerektiği sorununa yönelir. İdeal devletin dışındaki bozuk devletler için yasanın üstünlüğünü kabul eden Platon, bu ilkenin işlerlik kazanabilmesi amacıyla yasaları çiğneyenlerin ölüme ve işkencelere çarptırılmasını bile ister.

Gerçeği yazılmış yazılarda değil de başka yerde arayan kişilerin en ağır işkencelerle cezalandırılması (Sokrates gibi), Platon’un bütün umudu olan filozofların yetişmesini engellemesi demekti; bu ideal devleti gerçekten bir ütopyaya dönüştürürdü; bu nedenle Platon dolaylı bir biçimde bilgelerin yasaları çiğnemesine izin verdiğini açıklar.



VI-İKİNCİ EN İYİ DEVLET (sayfa:264-290)

Platon yaşlılık döneminde, Tanrısal bir kralın öyle kolay kolay ortaya çıkmadığı düşüncesini taşımaktaydı. Bunun sonucu olarak, sıradan insanlara uygun düşen ve onlara belli bir mutluluk sağlayabilen ikinci en iyi devlet tasarımını oluşturdu. Nomoi (yasalar).



A-Temel İlkeler: Filozofların ya da tanrısal kralların yerini yasalar alır. Platon yasayı bir bakıma ” aklın temsilcisi “ konumuna yükseltir.

Platon’a göre yasanın doğası, durağanlığı içermelidir. Mısır’da olduğu gibi değişme eğilimlerini yok eden ve kendileri de binlerce yıl değişmeden hep aynı kalan yasaların varlığı, düzenin sürekliliğinin en açık belirtisidir. Yasalar ancak toplumun bütününün iyiliği için yasa koyucu tarafından değiştirilebilir. Bunda amaç; değişmezliğe, sürekliliğe ulaşmaktır.

Yasa-akıl ilişkisinden de anlaşılacağı gibi, ikinci en iyi devletin yasalarını halk değil, bilge bir yasa koyucu belirler.

B-Coğrafi Konum ve Toplumsal Yapı: Platon kurduğu ikinci en iyi devlet modelini coğrafi açıdan Atina’ya göre iki belirgin farkla oluşturur. Şehri surlardan arındırır ve şehri denizden 12-14 km uzağa kurmak gerektiğini ileri sürer.

Kentini üç sosyal katmandan oluşturur: yurttaşlar, yabancılar, köleler.

Platon’a göre devletin yeterince güçlü olabilmesi belirli bir nüfusa sahip olması gerekir.

Tek eşli sürekli birleşmeler evliliğin yasal biçimi olarak kabul edilir ve bunun dışındakiler yasaklanır.

Platon evliliklerin devlet tarafından saptanmasını ister.

Politeia’ da olduğu gibi, Nomoi’ de de bireye özel yaşam hakkı tanımamakta insanın kiminle evleneceğinden, boş zamanlarında ne yapacağını bile, devlet koyduğu yasalarla aldığı kararlarla, belirlemektedir.

Platon’un özel mülkiyete yaklaşımı, aile kurumunu ele alışından çok farklı değildir. Toprak 5040 eşit parçaya bölünerek dağıtılır. Her yurttaşın toprağını polisin çıkarlarına uygun işleme yükümlülüğü vardır. Ve yurttaşlar toprakları polisin ortak mülkü olarak görür.

Devlet kurulurken herkese; kendinin ve ailesinin erdemi, yeteneği, gücü, fiziksel güzelliğine ve serveti nasıl kullandığına göre bir servet verilir. Böylece Platon, Solon’ un Atina’daki uygulamasını andırır bir biçimde, ikinci en iyi devletin yurttaşlarını zenginliklerine göre dört sınıfa ayırır.



  1. Toprağının geliri ile toprağının gelir değerinin üç katı serveti olanlar

  2. Toprağının geliri ile toprağının gelir değerinin iki katı serveti olanlar

  3. Toprağının geliri ile toprağının gelir değeri kadar serveti olanlar

  4. Yalnızca toprağının geliri olanlar.

C-Siyasal Yapı: Platon, dengesiz, kötü durumlara düşülmemesi için, kişisel yönetimin otoritesi ile halk yönetiminin sağladığı özgürlüğün uzlaştırılması gerektiğini savunur.

Platon’un ikinci en iyi devlet için öngördüğü kurumların başında “yasa koruyucular kurulu” gelir. Yurttaşlar, 400 aday belirlerler ve bunların 37 sini yasa koruyucu seçerler. Görevleri; yasaya uyulup uyulmadığına bakmak ve yurttaşların sınıf durumlarını denetlemektir.

Platon Halk Meclisi’ne anayasada yer verir ve bunun tüm yurttaşlara açık olduğunu vurgular.

Halk meclisinden daha önemli bir kurum, Senato ya da “360’lar Konseyi”dir.

Senatörleri belirlemek için genel bir seçim yerine her sınıftan 180’er kişi seçilir ve bunlar arasından kurayla 90 kişi seçilir. Senato 30ar kişilik 12 gruba ayrılır ve her kurul yılda bir ay devlet işlerine bakan bir çeşit yönetim kurulu gibi çalışır.

Bütün memurların üzerinde; elli ile yetmiş beş yaşları arasındaki, tanrısal nitelikli on iki yurttaştan oluşan “Denetçiler Kurulu” vardır. Bunlar belirli bir alanla ilgilenmeleri yönünden birer bakan gibidirler.

Platon’un Gece Konseyi adını verdiği kurum doğrudan doğruya anayasa düzeni konusunda kararlar alan ve devlet ile yasaların sürekliliğini sağlayan kurumdur. Ona devletin bütün kurumlarını denetleme hakkı tanınmıştır.

D-Eğitim ve Din Sorunu: Eğitim tek merkezden devlet eliyle yürütülür. Üç yaşında başlayan eğitimin temel amacı; kurulu düzeni olduğu gibi kabul eden ve her türlü değişikliklerden kaçınan bireyler yetiştirmektir. Din devletin denetimi altında olduğundan her türlü özel dinsel eylem yasaklanmıştır. Tapınmalar yalnızca kamusal tapınaklarda ve yetkili din adamlarının yönetiminde yapılır. Platon dinsizlerin ölüme kadar verilerek cezalandırılmaları ister.

E-İkinci En İyi Devletin İdeolojik Boyutu: Politeia’ da idealar boyutundaki yetkin devletin yeryüzüne indirilmesi amaçlanır. Nomoi ise, tümüyle bu yeryüzüne ait bir koloni-polisin kuruluşuyla ilgilidir. Üstelik güttükleri amaçta farklılaşmalarına karşın her iki diyalog da aynı konuyu içerir: Devletin iyiliğini oluşturan düzenin ve birliğin sağlanması.

İkinci en iyi devlette siyasal iktidar bölünmüş ve otoritenin tek bir sınıf eline geçmesi önlenmiştir. Parçaların birbirlerini dengeleyip frenlediği bir sistem; çatışmaları, devrimleri önlemenin en iyi çaresidir.



Nomoi’ de zenginlerin yönetimdeki ağırlığına bakıldığında bu devlete ılımlı oligarşi demek mümkündür. Bununla birlikte ikinci en iyi devlet, kuruluş aşamasında servetlerin belirli erdemlere göre dağıtılmış ve bir anlamda; zenginlikle erdemin özdeşleşmiş olmasına bakarak, aristokratik bir nitelik de göstermektedir. Fakat diyalogun son sayfalarında beliren Gece Konseyi göz önünde bulundurulduğunda, bu kez karşımıza ”philokrasi-teokrasi“ karışımı bir yönetim biçimi çıkmaktadır.

HAZIRLAYANLAR:

  • Ozan Deniz HİNTBAHAR

  • Oğuzhan ÖZCEBELLİ

  • Murat KESGİN

  • Hande AŞIK




Yüklə 103,5 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə