Vabilo k prispevkom za revijo iluzijaYüklə 5,74 Kb.
tarix25.11.2017
ölçüsü5,74 Kb.

VABILO K PRISPEVKOM ZA REVIJO ILUZIJA

Študentsko filozofsko društvo Vas vabi k sodelovanju pri reviji Iluzija, ki se med drugim ni izdala že kar nekaj let. Letošnja tematika bo “Banalnost nasilja”.

Svoje pisne prispevke, ki jih bomo sprejemali do 1.5.2016 preko elektronske pošte, pošljite na: sfddrustvo@gmail.com (z zadevo »ILUZIJA« + sklop) ali na naslov: Študentsko filozofsko društvo, Aškerčeva 2, 1000 Ljubljana, s pripisom »Iluzija«. Pripišite tudi svoje ime in priimek ter letnik in smer študija.

Razpis je namenjen vsem dodiplomskim in podiplomskim študentom enopredmetne ali dvopredmetne filozofije. Oddate lahko tudi že napisane seminarske naloge, ki se prekrivajo z razpisano tematiko. Prispevki naj bodo dolgi nekje od 5 do 15 strani, upoštevana pa naj bodo pravila CITIRANJA in NAVAJANJA LITERATURE, ki jih najtede tukaj: (http://www.oblikovanje-diplom.eu/navodila%20za%20pisanje%20diplome/IRC%20-%20Navodila%20za%20izdelavo%20diplome.pdf)

Hkrati s prispevki sprejemamo tudi predloge za oblikovanje likovne podobe revije (risbe, skice, grafike ...).

Prispevki, objavljeni v zborniku, bodo vnešeni tudi v sistem COBISS.

Iluzija naj bi predvidoma izšla v letošnjem poletju, tokratna številka pa je posvečena temi »Banalnosti nasilja«. Izbor teme se “ne” nujno nanaša na »banalnost zla« Arendtove, prav tako ni nujno, da se pri svojem raziskovanju izgubite v spolitiziranosti pojma nasilja ali nemara v poplavi nasilja, kakor ga misli Žižek.

Razmisleki o nasilju se sicer v določeni meri javljajo kot vezani na oblast, začenši z Aristotelom. Različice odnosa oblast-nasilje lahko v skrajni instanci zasačimo pri marksističnih polemikah o tem, ali je za revolucijo potrebno nasilje oziroma ali je le-ta lahko nenasilna [Lenin in Rosa Luxemburg]. Zasledovanje para nasilja in oblasti nenazadnje sproža že zelo dobro poznano in ustaljeno utemeljitev upravičevanja ali zavračanja nasilja, ki kot tako sodi v register pravnega/moralnega.

Na drugi strani pa imamo neko drugo zgodbo, ki nam pripoveduje o tem, kako je Diogen postal Antistenov učenec. Ko se je namreč uka željni Diogen pojavil na vratih Antistenove šole kinikov, ga je slednji dal pretepsti. Diogen pa se je v odgovor zasmejal in odvrnil, naj Antistenes kar udriha po njem, vendar se zanj ne bo našla dovolj močna in trdna palica kolikor časa bo Antisten le govoril besede, vredne poslušanja. V roke lahko namesto palice vzamemo kaj drugega, npr. kladivo, s katerim nato udrihamo ne več po Diogenu in njegovemu smehu, ampak po poplavi votlih konceptov.

Pri samem pisanju prispevkov naj vas torej ne omejuje kakršnakoli tostranskost ali fizičnost danega pojma, četudi se rado javlja v obliki sadističnih morilcev mačk ali ženskega telemarka na dnu stopnic. S svojim kladivom lahko razbijete tudi velike totalitete, ki hočejo pod svoj sistem za vsako ceno priobčiti čim več.Zaželeno je, da s svojimi teoretskimi prijemi, kar pa ni nujno, če jih nimate veliko (velja predvsem za nižje letnike, ki ste vsekakor tudi srčno vabljeni k pisanju), silovito ukleščite pojem »Nasilja« (in njegove banalnosti), ga po želji osvetlite, približate, secirate in nemara iz njegovih prafaktorjev sestavite poljubne strukture.

Lep pozdrav in veliko uspeha pri pisanju!


Dostları ilə paylaş:


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2019
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə