Vali Necdet Yalçın



Yüklə 383,47 Kb.
tarix01.07.2018
ölçüsü383,47 Kb.
#52868

Vali Necdet Yalçın

Vali Necdet Yalçın 27 Mayıs 1960 ihtilali sonrasında, 20.02.1961-02.01.1966 tarihleri arasında Kastamonu’da bulunmuştur. Yaptığı icraatlar ve davranışlarla “yaman vali” olarak tanınmıştır. Cesur, taviz vermeyen, tarafsız, siyasi otoriteye karşı koyan, karalı tutumu ile bu unvanı almıştır. Necdet Yalçın ailesini Kastamonu’ya getirmemiş, ortaokul yaşında olan bir oğlunu da Kastamonu Lisesine yatılı olarak vermiştir. Resmi arabasını ev ile iş arasında nadiren kullanmış, genellikle 1,5 km olan mesafeyi, yaz-kış demeden sabah-akşam yürüyerek gidip-gelmiştir. Normal vatandaş gibi yaşayarak koruma da kullanmamıştır. Sivil olarak çarşı-pazarları, resmi ve özel kurumları, ilçe ve köyleri dolaşarak bilgi toplamış ve problemlere çare aramıştır. Necdet Yalçın zamanında il merkezinde önemli imar çalışmaları yapılmıştır. Nasrullah meydanı ve Sinan Bey Parkı gibi alan düzenlemeleri onun zamanında yapılmıştır. İmar çalışmaları sırasında bazı nüfuzlu konak sahiplerinin yıkım kararına karşı direnmelerine rağmen başarısız kaldıklarını hatırlıyorum (Nasrullah Meydanı ve Sinan Bey’ de). Vali Yalçın bu tarihi konakları yok etmesi sebebiyle, günümüzde de eleştirilmektedir.

Düzenleme öncesinde Nasrullah Meydanının bitişiği, ”saman pazarı” olarak bilinen ve baraka şeklinde küçük “çerçi dükkanları” ile dolu idi. Hatta sınıf arkadaşım İbrahim’in babasının da orada köfteci dükkanı vardı. Şu anda meydana çıkan Frenkşah Hamamı toprağa gömülüydü. Hamamın kubbesi üzerinde yürüyerek tepesindeki küçük pencerelerden içine bakmaya çalışırdık. Meydan düzenlemesi sırasında Saman Pazarındaki bütün dükkanlar tamamen kaldırılarak hamam da ortaya çıkarılmıştır.


  • “FRENKŞAH HAMAMI: Eski Saman Pazarı mevkiinde ve Nasrullah Meydanı’nın kuzey-batı köşesindedir. 1262 yılında Emir Frenkşah Cemaleddin tarafından yaptırılmıştır. 1717 ve 1756 yıllarında tamir görmüştür. 1950 yılında üstü toprakla kapatılarak arsa haline getirilmiş, 1965 yılında da etrafı temizlenerek tekrar ortaya çıkarılmıştır. Hamamın yanında olduğu bilinen türbe ve mescit günümüze ulaşamamıştır” (Foto: 1957-1997).

c:\users\nehos\pictures\2012-12-19\na1957.jpg c:\users\nehos\pictures\2012-12-19\na1997na.jpg

Vali Yalçın’ ın oğlu yaramaz bir çocuk olduğu için okula yatılı verdiği söylenirdi. Belki babasının Vali olduğunu düşünerek bilinçli yaramazlık yapıyordu. Anlatılanlara göre; bir akşam etüt sırasında gene yaramazlık yapıyor. Nöbetçi Mümessil ikaz etmesine rağmen onu da dinlemiyor. Bunu üzerine Mümessil çocuğa bir tokat vuruyor. Tokatı yiyince ağlayarak nöbetçi öğretmenin odasına gidiyor ve şikayette bulunuyor. Öğretmen çocuğa sahip çıkmıyor ve nasihat ederek geri gönderiyor. Çocuk bununla tatmin olmadığı gibi ağlayarak okuldan çıkıp babasının yanına gidiyor. Lise binası ile Valilik binası arsındaki uzaklık 200 m civarında olup, Vali yalnız olduğundan geç saatlere kadar Valilikte çalışıyor. Çocuğun babasına gittiği anlaşılınca okulda endişeli bir bekleyiş başlıyor. Yarım saat kadar sonra Vali’nin şoförü, yüzü-gözü kızarmış çocuğu geri getiriyor. “Babası da dövdü, elinden zor aldım” diyor ve okula teslim ediyor. Bu olaydan sonra Vali’nin oğlu yatılı öğrencilerle daha iyi bir uyum içinde oluyor. Hatta bazen yemekhanede yatılı öğrenciler için daha iyi yemek çıkması için, okul yönetimine “babam yemeğe gelecek” diye yalanlar söylediği de anlatılır. Gerçekten, Vali Yalçın habersiz bu tip denetlemeleri yapıyordu.

Vali Yalçın’ı Kastamonu halkı çok sevdi, herkes tarafından takdir edildi. Yaptıkları övgüyle dillerde dolaştı. Her tayin dedikodusu çıktığında Ankara’ya önlemek için heyetler gitti. Sonunda onun da devri kapandı. Milliyet gazetesi haberinde Vali Yalçın için şu haberi yazıyordu:


  • “KASTAMONU VALİSİ GÖREVDEN ALINDI ANKARA, ÖZEL. Kastamonu Valisi Necdet Yalçın'ın bölgede «Nurculukla» savaştığı ve Sağlık Bakanı Edip Somuncuoğlu' na gerekli ihtimamı göstermediği için görevinden alındığı ileri sürülmüştür”.

Necdet Yalçın Urfa’dan tayin ile Kastamonu’ya gelmişti. Urfa’da 13.06.1960-06.02.1961 tarihleri arasındaki görevi sırasında yaşanan aşağıdaki olay “Ahmet Demir” in yazısıyla arşivlere geçmiştir:

“…….11.Temmuz 1960 Pazartesi günü URFA Valisi Necdet YALÇIN ve Kolordu Komutanı uçakla Konya'ya gelirler. Konya İmam Hatip Lisesi'nde öğretmen olan Said Nursi'nin kardeşi Abdülmecid Ünlükul vilayete çağırılır. Vilayette Vali ve 3 General (Cemal Tural - Refik Tolga ve Kolordu Komutanı) toplantı halindedir. Abdülmecid Bey'e, Said Nursi'nin mezarının emniyet nedeniyle başka bir yere nakledileceğini, bunun için rızasının alınacağını, bunun için de bu belgenin imzalanmasının gerekliği olduğu bildirilir ve belge imzalatılır. 


12 Temmuz 1960 Salı günü mezar açılır, naaş çıkarılır ve galvanizli tabuta yerleştirilir. Bir C-47 tipi nakliye uçağı ile tabut Afyon Havaalanı'na götürülür. Tabut orada bir ambulansa nakledilir. Bir askeri konvoy teşkil edilir, konvoyda Abdülmecid Bey'de vardır. Dinar-Isparta yolu ile Isparta'da önceden hazırlanan mezara Said Nursi yeniden defnedilir. Yeminli birkaç kişiden başka bu mezarın hakiki yerini bilen yoktur.
” 
Yüklə 383,47 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə