Vegard Andreas Riis Dato: 24/03/2010Yüklə 16,76 Kb.
tarix06.05.2018
ölçüsü16,76 Kb.

Vegard Andreas Riis

Dato: 24/03/2010

Skole: Sylling skole


Stavangerdialekten

Av: Vegard Andreas Riis

Innhold


  1. Problemstillinger s. 3

  2. Hva er en dialekt? s. 4

  3. Innledning s.5

  4. Hoveddel s.6

3.1 Målmerker s.7

3.2 Forskjeller på stavangerdialekten og dialekter på andre siden av Norge (Østlandet) s. 8

3.3 Stavangerdialekt – bokmål ”Ordliste” s.11


  1. Konklusjon s. 12

  2. Kilder s. 13

1.0 Problemstillinger

  • Hvorfor er dialekten som den er?

  • Hvordan er Stavangerdialekten (målmerker)?

  • Hvor kommer dialekten fra?

2.0 Hva er en dialekt?

En dialekt er en variasjon i det muntlige språket fra sted til sted i et land. De forskjellige dialektene er gjerne oppdelt i egne områder rundt om i landet der folk har hatt vansker med å kommunisere med andre deler av landet før i tiden. Man kan kjenne igjen dialekten på de forskjellige målmerkene. Målmerker er kjennetegn på de ordene og snakkemåtene som varierer mest fra dialekt til dialekt som for eksempel hvordan man sier jeg (Personlig pronomen). På Østlandet sier man som oftest Je, jei eller jæ, imens man på vestlandet og Nord-Norge sier e, eg, æ, æg, æi eller æig. En dialekt kan også ha noen egne ord som for eksempel heter skjøteledning ”Padde” i Arendal.

3.0 Innledning

Stavangerdialekten snakkes i den Norske byen Stavanger. I stavanger har man to forskjellige sosiolekter. ”Pent” stavangersk og ”gatespråket”. Den ”pene” dialekten dras mot dansk. Et eksempel på forskjellen er uttalen av ordet snø, på ”Pent” stavangersk heter det sne, mens på ”gatespråket” heter det snø.

Noe som tydelig skiller seg ut i Stavanger dialekten i forhold til dialektene på Østlandet er Skarre-r og bløte konsonanter.

*Sosiolekt: En sosiolekt er en måte en gruppe mennesker snakker forskjellig fra andre grupper mennesker som for eksempel forskjellen på hvordan 14 åringer snakker til hverandre og hvordan 70 åringer snakker til hverandre.

4.0 Hoveddel

Noe som står fram når man hører på Stavangerdialekten er deres bruk av eiendomspronomen og dobbeltkonsonanter istedenfor å si Arnes gitar sier de Arne sin gitar (som på nynorsk) og istedenfor å si alle sier de adle.

Skarre-r’en og de bløte konsonantene kommer fra dansketiden. Skarre-r’en oppstod i frankriket før den ble plukket opp av dansker. Under unionstiden kom r’en til Kristiansand og Bergen, før den har spredd seg til stavanger.

Selv om Stavanger dialekten regnes som en riksmålsdialekt er den sterkt preget av landsmålet. For eksempel bruker de kv begynnelsen på spørre ord. De sier ikkje istedenfor ikke og eg istedenfor jeg.

Hannkjønnsordene bøyes: en gutt - gutten – flere guttar – alle guttane. Imens bøyes hunkjønnsordene: ei jenta – jentå – flere jentår – alle jentene (Infinitivsformen varier i henhold til ordet som for eksempel ei dør i motsetning til ei jenta). Intetkjønnsorden bøyes et hus - huse – flere hus – alle huså eller et eple – eple – flere eplår – alle eplene.

4.1 Målmerker

Stavangerdialekten har a-mål, det vil si at infinitivsordene ender på a istedenfor e. I Stavangerdialekten er det ikke palatalisering. Når det kommer til personlig pronomen sier de eg istedenfor jeg. Dialekten har ikke tjukk l, de sier me istedenfor oss, de har bløte konsonanter og skarre-r. De har ikke apokope.

4.3 Stavangerdialekt- Bokmål ”ordliste”

Her er en liste over egne ord som man bruker i Stavangerdialekten.

Annige - utålmodig

Ant - andre (nest best)

Brolt - Hardhendt person

Ringt - Smaker vondt

Rundt nullen – rundt kvartalet

Vondemaen – Djevelen

Ukjuren – rampete

Hykkas – krokfot

Tappen – bensinstasjonen

Surmokka – negativ

Trega – angre

Tóg – tosk

Tedalokt – tåfis

Jaffal – i hvert fall

Knall – dumming

Dasjen – slapp

Dridla – somle

Dreda – drittsekk

Båmmbåmm – drops

Nanna – hade

Snofla - snuble

5.0 Konklusjon

Stavangerdialekten tilhører den vestnorske dialekt klassen. Stavangerdialekten snakkes i Stavangerområdet. Selv om dialekten regnes som en bokmålsdialekt er den tydelig påvirket av nynorsken.

Hvordan er stavangerdialekten? Se målmerker.

Hvor kommer dialekten fra? Se hoveddel.

6.0 Kildelistehttp://www.einarsalvesen.com/21233331

http://no.wikipedia.org/wiki/Arendalsk

http://no.wikipedia.org/wiki/Dialekt

http://no.wikipedia.org/wiki/Stavanger

http://no.wikipedia.org/wiki/Stavanger-dialekt

http://en.wikivisual.com/images/5/51/Stavanger_Sentrum_-_Airphoto.JPG

Lest Meretes oppgave om bergenskdialekten og Andreas sin oppgave om Stavangerdialekten.


Dostları ilə paylaş:


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2019
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə