Yanıklı Altın Cevherleşmesinin Arama Proğramı ve Cevherdeki Yapısal Kontrol, Artvin-Şavşat, Türkiye



Yüklə 9,16 Kb.
tarix11.04.2018
ölçüsü9,16 Kb.
#37668

Yanıklı Altın Cevherleşmesinin Arama Proğramı ve Cevherdeki

Yapısal Kontrol, Artvin-Şavşat, Türkiye
Cengiz Y. Demirci
Muğla Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Jeoloji Mühendisliği Bölümü 48100 Muğla

(E-posta: cengizdemirci@msn.com)




Çalışma alanı Doğu Pontid Metalojenik Kuşağının dasitik serileri içinde yer almaktadır. Yanıklı volkanikleri volkanik bir kompleks olup latitler, trakitler, traki-andezitler, tüffler, dasitik ve riyo-dasitik kayaçların volkanisedimanter ve piroklastik seriler ile ardalanmasından oluşmuştur.


Cevherleşme kayaçları ileri derecede silisleşmeye, serisitleşmeye, arjilleşmeye, kloritleşme, karbonatlaşma ve profilitik alterasyona uğramıştır. Faylar, çatlaklar ve eklem düzeyleri mineralleşmeyi yapısal olarak kontrol etmişlerdir.
Alterasyonun şiddeti fay zonlarında, özellikle Beyaztaş tepe ve Calep mahallesinde artmıştır. Beyaztaş fayı KBGD yönünde gelişip ve Üzümlü yayla bölgesinde mineralleşmeyi kontrol etmekte ve mineralleşme zonu fay düzlemine ve fayın davranışına parallel olarak gelişmiştir. İki birleşik fayda Calep mahallesindeki dissemine mineralleşmeyi kontrol etmekte. Bu faylar sahada yapılan jeofizik çalışması sonucunda tespit edilebildi. Mineralleşmenin yaşı Eosen sonrası olduğu ve mineralleşmenin epitermal-mezotermal aralığında oluştuğu bu çalışmayla önerilmektedir.
Anahtar Sözcükler: altın, epitermal, yapısal kontrol, Pontid Kuşağı

Exploration and Structural Control of the Yanikli Gold Mineralization,

Artvin-Şavşat Turkey
Cengiz Y. Demirci
Muğla Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Jeoloji Mühendisliği Bölümü, TR48100 Muğla, Türkiye

(E-posta: cengizdemirci@msn.com)





The rock unit of the study area lies within the Dacitic Series of the Eastern Pontide Metallogenic Belt (EPMB) of Turkey. Yanikli Volcanics represent a volcanic complex consisting of latites, trachytes, trachy-latites, tuffs, dacitic and ryho-dacitic rocks interlayered with volcanisedimentary and pyroclastic units.


Host rocks were subjected to silicification, sericitic alteration, argillic alteration, chloritization, carbonatization, and propylitic alteration. Faults, fractures and joints act as structural control in the mineralized rocks.
Degree of the alteration is increasing around the fault zones, south of Beyaztaş hill and Calep Mahallesi. The Beyaztaş Fault, that trends in NWSE direction, controls the mineralization in the Üzümlü yayla area, in a way that the mineralization is mostly parallel to attitude of the fault. Two conjugate faults control the disseminated mineralization around the Calep Mahallesi. These faults are identified by the geophysical research. The age of the mineralization is proposed as post-Eocene, and mineralization is epithermal to mesothermal.
Key Words: gold, epithermal, structural control, Pontide Belt
Yüklə 9,16 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə