Bionika és biomimetika az oktatásbanYüklə 12,96 Kb.
tarix03.05.2018
ölçüsü12,96 Kb.
#41239

Bionika és biomimetika az oktatásban

A hagyományos biológiaoktatásban állatrendszertannal foglalkozó témakörök az új kerettantervben a rendszertani besorolásokról áthelyezik a hangsúlyt az állati szervezet működésére, annak törvényszerűségeire. A 2012-es Nat-ban előtérbe kerülő problémaalapú oktatás és a mindennapokban adaptálható, a diákok életéhez illeszkedő tudáskoncepció egyik megjelenése a tanterv ezen témakörében az állati szervezetek felépítési, működési törvényszerűségeinek lehetséges alkalmazása az emberiség problémáinak megoldására.

Jelen implementációs anyag e kevéssé ismert – az oktatási követelményekben korábban nem szereplő – terület szakmai hátterét és bevezetésének módszertani lehetőségeit vázolja fel. Az anyag egyes elemei megmutatják, hogy nem csak az állattan fejezetét érinti a módosítás, hanem az említett terület helyet kaphat a növénytan, illetve az ökológia-természetvédelem témáihoz kapcsolódva is.

A bionikai-biomimetikai ismeretek bővítésének legegyszerűbb módja a prelegáló oktatás keretében megfelelő példákkal alátámasztott egyszerű ismeretközlés. A terület lehetőségei azonban ennél sokkal összetettebb pedagógiai célok elérését teszik lehetővé. Egyfelől az alapvető törvényszerűségek felismerése és a lényegkiemelés, illetve a modellalkotási képesség fejlesztése érhető el olyan változatos szervezési módokkal (egyéni munka, pármunka, csoportmunka), amelyek célja vagy a tanult szerkezeti (anatómiai) és funkcionális (élettani) ismeretek transzponálása az emberiség problémáinak irányába, vagy az ellenkező irányú, problémából kiinduló megközelítésmód fejlesztése. (Az előbbire szolgálnak a „Mire lehetne felhasználni?”, míg az utóbbira a „Milyen ismert módon oldanád meg?” típusú kérdések/feladatok.) Mivel egy igen széles tudományterületről van szó, megfelelő teret ad a diákok önálló tanulásának, ismeretszerzésének, forrásfelkutatásának és értékelésének fejlesztésére is. Témájából fakadóan a modellekben történő gondolkodás képességének kialakítására is alkalmat ad.Az implementációs anyag tartalma

 • Elméleti összefoglaló, összegyűjtött példák és forráslista a bionika, valamint a biomimetika területeiről.

 • Csoportmunka-feladatlap:

  • A feladatlap felhasználható változtatás nélkül egy tanórán a témakör teljes feldolgozásához.

  • A feladatlap egyes feladatai külön-külön is kiadhatók a tananyag megfelelő részeinél az egyes funkciókhoz köthető biomimetikai lehetőségek áttekintéséhez.

  • Alternatív lehetőségként a feladatlap alkalmazható számítógéppel (okostelefonnal) támogatott ismeretszerzésre is. Ebben az esetben engedélyezni kell ezen eszközök használatát a feladatok megoldásához.

 • Projektmunka-feladatok:

  • Minden projektmunkát egy-egy, a kialakított csoportnak szóló, órán elvégzendő feladatlappal indítunk. (Ezek természetesen külön-külön is felhasználhatók.) Célunk, hogy a diákok még a forrásfelkutatás előtt dolgozzanak ki egy előzetes koncepciót a problémára vonatkozóan.

  • Maga az információszerző projekt a csoportmunkához kapcsolódik, lényegében annak kiterjesztése, miközben a diákok visszajelzést kap(hat)nak arról, hogy ötleteik mennyiben állják meg a helyüket tudományos kontextusban.


Módszertani célok

 • Hétköznapi problémából kiinduló feladatok révén valós élethelyzetekben is felmerülő kérdések tárgyalása.

 • Önálló információszerzés módszertanának (felkutatás, összevetés, értékelés) aktív tanulás révén történő elsajátíttatása.

 • Az IKT-eszközök használatában rejlő lehetőségek és buktatók megismertetése a diákokkal.

 • Csoportban végzett munkával járó készségek (kommunikáció, kooperáció – munkamegosztás, egyéni és csoportos felelősség) fejlesztése.

 • A projektmunka módszertanának elsajátítása (ezzel megalapozva későbbi, önálló projektek teljesítését).

 • Az interdiszciplináris megközelítés jelentőségének megismerése (a biológiai ismeretek összekapcsolása fizikai, kémiai törvényszerűségekkel).


Célcsoportok

 • A témakör helye miatt a fókuszcsoport a gimnázium 10. évfolyama, de számos anyag módosítás nélkül használható 7. osztályban (az állattanhoz kapcsolódó órákon), de akár szakközépiskolákban vagy akár fakultáción is.Összeállította: Erős-Honti Julianna és Erős-Honti Zsolt
Yüklə 12,96 Kb.

Dostları ilə paylaş:
Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə