Slik gjennomfører VI jota/joti



Yüklə 277,09 Kb.
tarix08.11.2018
ölçüsü277,09 Kb.
#79448

Kristiansand, Oktober 2012.

Slik gjennomfører vi JOTA/JOTI


I flere år har jeg deltatt på JOTA/JOTI. De siste 5 årene har jeg vært hovedansvarlig. Jeg har videreutviklet måten Grimstad Speiderråd arrangerte JOTA og lagt til flere leker.

I dette dokumentet finner du en beskrivelse av hvordan vi arrangerer JOTA/JOTI, samt flere eksempler på leker og andre nyttige dokumenter.



Du finner mer informasjon på vår hjemmeside http://la7jam.no/. Der finner du også ‘JOTA Minnepennen’, som er en samling JOTA dokumenter som kan lastes ned. Du finner blant annet filene det refereres til i dette dokumentet.

Nøkkelen for å få til et godt JOTA/JOTI arrangement er:



  1. Hold patruljene små (5-7 speidere. Radioamatøren setter grensen).

  2. Hold speiderne «i arbeid».

  3. Vær nok ledere.

Oversikt


Vi deler dagen opp som «skoletimer», med 45 minutter på hver post/aktivitet. Det er lurt å ha 15 minutter mellom hver aktivitet for å hindre at programmet sklir for mye. Dette programmet har vist seg å fungere bra.

Det er mange aktiviteter patruljene skal gjennom i løpet av dagen. Se dokumentet «Program.xlsx» under «Jota» mappen. Dette programmet henger vi opp godt synlig.

Du kan naturligvis lage dine egne aktiviteter – her er våre:

JOTA – To radioamatører med hver sin amatørradiostasjon.


JOTI – 6 datamaskiner med mIRC
Walkie-Talkie – Vi leier inn sambandsutstyr, og lar speiderne gjennomføre en radio lek (se under).
Primitiv mat – Vi lager mat på bål.
Kano – Padle i vei…
Fritid – Det er alltid populært å gi speiderne fritid.

Merke(r)


Merker er populært blant speidere. Det finnes flere merker som kan kombineres inn i arrangementet:

JOTA merket


Jeg har laget et ark speiderne kan fylle ut for å ta JOTA merket. Hver speider får et ark når JOTAen begynner, og dette har de med seg og arbeider med hele helgen. Her logger de all aktiviteten, og bruker det som hjelpeverktøy når de skal bokstavere navnet sitt. Arket gjør at de får gjort alle krav for JOTA merket.

PMR radio


På baksiden av arket har jeg variert oppgaven hvert år. Nå finnes det et PMR radio merke de kan ta ved å leke med de innleide radioene. (De billigste PMR radioene fra leketøysbutikker har vist seg å lekke for mye mellom kanalene, så vi har på JOTA benyttet mer profesjonelt utstyr).

Andre merkerjota-joti headphones badge jota/joti-merket 2012


Det finnes både Nordisk JOTA/JOTI merke, og det internasjonale merket. Jeg pleier å dele ut det nordiske JOTA/JOTI merket til alle deltakere, og bruke noen av de andre merkene som en spesiell takk til ledere og andre bidragsytere.jota-joti 2011 badge

JOTA


Siden vi benytter to amatørradiostasjoner, er det lett å interferere med hverandre. Båndpassfiltere gjør underverker. Etter at vi fikk tak i båndpassfiltere er det ingen problem med at radioene slår inn på hverandre. (det er verre med støy fra aggregat, trådløst intrnett og PC strømforsyninger).

Hver radioamatør har eget logg-ark. Jeg har tatt med en egen kolonne for hvilken patrulje som var der under QSOet. Det er nyttig når speiderne senere trenger hjelp til å fylle ut sine egne notater.

Hver amatørradiostasjon er utstyrt med båndplan, og «contest frie» områder. I tillegg henger jeg opp et A4 ark med de viktigste Q-kodene og en forklaring på RST systemet.

Når hver patrulje kommer er det viktig å gi en kort briefing på hva som kommer til å skje, og gi dem noen tips om hva de kan snakke om på lufta.


Før JOTA


Uken før JOTA har vi et speidermøte dedikert til JOTA aktiviteter. Vi leker en «radio lek» med sambandsutstyr, snakker om hva radioamatører er, gjennomfører en QSO med en annen amatør, og viser litt JOTI.

Denne forberedelsen viser seg å være veldig nyttig. Speiderne har da fått forsøke en masse teknisk utstyr, og all informasjonen modnes i løpet av uken før JOTAen.


QSL kort


I tillegg til å skrive ut QSL kort som speiderne fyller ut etter vellykket QSO skriver jeg ut noen blanke kort. Disse tegner speiderne på, og sender ut håndlagede QSL kort etter QSOene.

JOTI


Vi trenger hjelp fra speiderne for å få nok datamaskiner. Siden foreldrene ikke alltid liker at vi installerer nye programmer på maskinene deres installerer jeg en prøveversjon av Microsoft Terminalserver. Da kan speiderne koble til med den innebygde RDP klienten, og vi slipper å installere noe nytt på foreldrenes laptop’er.

Jeg håper virkelig det snart kommer en Linux basert terminalserver med IRC klient som har støtte for MS RDP.

Vi lar det alltid være en voksen person i JOTI rommet for å holde litt oppsyn med hva speiderne prater om på nett.

Walkie-Talkie leker


Det er alltid vanskelig å lage gode leker for radio (walkie-talkie). Her er mine bidrag.
Før hver JOTA leier vi inn gode radioer på lukket frekvens slik at speiderne kan leke som de vil på lufta. De billigste PMR radioene har ofte vanskeligheter med å separere kanalene.

Registrere funn


På speidermøtet før JOTA gir jeg speiderne noen enkle oppgaver over radio. Den enkleste oppgaven er å plukke søppel. Men speiderne får ikke poeng for hva de har i søppelposen sin – de må melde inn «funnet» over radio, og det er den listen som gjelder.

Fil: Registrering-av-funn-lek.docx under «Leker for radio» katalogen.

Jeg gjennomfører vanligvis denne leken i to omganger: Først forklarer jeg reglene, og sender dem rett ut. De vet alt for lite om radio til at dette fungerer.
Speiderne kalles tilbake etter 5 minutter med frustasjon, og jeg intervjuer dem om hvordan det var å snakke i radio: Alle har snakket for høyt, så mottakeren forstår ikke hva som sies. Mange prater samtidig, osv.
Etter å ha gått gjennom enkle regler for kommunikasjon over radio, og presisert at det er viktig å snakke tydelig og ikke rope (mottakeren kan heller skru opp volumet…), så går resten av leken bra.

Det fonetiske alfabet.


Jeg deler ut små lapper med det fonetiske alfabet og Q-koder. Dette synes ofte speiderne er spennende. Jeg forklarer enkelt at det er vanskelig å høre bokstaver over radio, og at man derfor kan bokstavere med det fonetiske alfabet.

Fil: Fonetisk-alfabet-og-Q-kode.xlsx under «Jota» katalogen.


Sende koder


Det er alltid god radioøvelse å sende ut speidere for å lete etter noe, og rapportere det tilbake. Det kan være gjenstander, eller ord som kan danne setninger.

«Finn ord til speiderloven» er en enkel lek hvor speiderne leter etter ord og rapporterer dem tilbake. Jeg skriver ut ett ord pr A4-ark, og henger disse rundt. Så må speiderne finne ord som hører til en speiderlov og rapportere dem inn.


Det går an å gjøre det vanskelig ved at hver speider bare kan rapportere inn et begrenset antall ord, og man kan henge ut ord som ikke hører med i noen speiderlover. Eller man kan lete etter ord som hører til en spesiell speiderlov.
Fil: Ord-til-speiderlover-lek.docx

Koder er spennende. «Skjult kode» leken er den mest avanserte leken jeg har laget til nå. Den består av en «kodeknekker» - et ark med huller i, som man legger over for å lese de rette bokstavene. Videre er det 8 poster med forskjellig budskap.

Heng ut postene. Dette kan gjøres før møtet begynner. De klarer ikke tyde det likevel 
Speiderne blir utstyrt med «Kodeark 1» eller «2» for å lese kodene. Forklar at de holder kodeknekker’n over, og leser de synlige bokstavene. Da vil de klare å lese en setning, og denne skal rapporteres inn.

Kodeknekker’n kan legges bak-frem, og da vises en annen setning. Dette forklarer jeg bare til de som sitter inne, og så må de formidle over radio hvordan speiderne ved posten skal snu arket for å lese neste kode.

Kodeark 2 er for de viderekomne: Her er budskapet kodet ved at neste bokstav i alfabetet står på posten. De må bruke det fonetiske alfabet for å rapportere inn hele koden, og bare de i basen vet hvordan de skal dekryptere koden. (eksempelvis vil «speider» skrives «tqfjefs»).

Fil: Skjult-kode-lek Generelle setninger.docs under «Leker for radio» katalogen.


Feil spørsmål og svar


Normalt forventer du å lese en tekst og få spørsmål som passer til teksten. I denne oppgaven handler spørsmålene om noe helt annet – spørsmål og fakta er blandet.

Speiderne må selv finne ut hvilke spørsmål og hvilke svar som hører sammen. Det er ganske interessant å se hvordan de løser oppgaven… La en speider på svar arket, så han/hun kan skrive opp både spørsmål og korrekt svar.p:\bilder\speider\photo\jota2008\img_2930.jpg

Fil: Finn-svaret-lek.docx og Finn-svaret-svarark.docs under «Leker for radio» katalogen.

Primitiv mat


I speidergruppa vår er speiderne veldig glade i å lage mat på bål. Vi gikk til innkjøp av «reflektorovner» som kan settes foran bålet, og i disse kan man steke boller og lage kake p:\bilder\speider\photo\jota2009\web\img_8617.jpg

Primitiv mat økten lager mat til alle på JOTAen. De som er på økt rett før lunch lager noe alle kan spise. F.eks. tomatsuppe og nybakte rundstykker. I de andre øktene lager de arme riddere eller klargjør kveldens dessert (fruktcoctail).


Lykke til


Noen erfaringer jeg vil dele:

  • Å la speiderne få øve seg med 2m radioer på speidermøtet før JOTA gjør at selve JOTAen går MYE bedre.

  • Hvis du som radioamatør velger å intervjue speiderne du snakker med over radio, finn først ut hvor mange speidere det er der… Dersom du begynner med et 5-minutters intervju tar det fryktelig lang tid hvis det plutselig er 7 speidere. 

  • Fortell speiderne at man skal respektere at en frekvens er opptatt. Vis god radioskikk ved å lytte og spørre om kanalen er ledig. Det er vanskelig for dem å forstå at vi kanskje bare hører den ene parten.

  • Hvis du ikke får en QSO med den gruppa du har, forklar dem hvordan utstyret fungerer, og prøv å forklare hvorfor det noen ganger kan være vanskelig å komme gjennom.

  • Gjør klar noen blanke QSL kort, ta med fargeblyanter, og … Voila … hjemmelagde QSL kort 

Jeg ønsker dere lykke til med deres JOTA arrangement.
73 og speiderhilsen
de LA5KRA, Erik Grøtnes
Yüklə 277,09 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə