Hippoterápia hobbi? Hivatás?Yüklə 6,65 Kb.
tarix17.11.2017
ölçüsü6,65 Kb.
#10915

HIPPOTERÁPIA Hobbi? Hivatás? .... dsc03723

A hippoterápia bizonyítottan hatékony, ugyanakkor vonzó és motiváló fejlesztő módszer. Ezt mindenki tudja, de azt, hogy a terapeuták milyen gazdasági helyzetben dolgoznak, azt már sokkal kevesebben.

A Magyar Értelmező Kéziszótár szerint a hobbi kedvtelésből, szabadidőben; a hivatás egy magasztos cél érdekében, áldozatokat vállalva; a munka fizetésért, létfenntartásért végzett tevékenység.

A hippoterapeuták helyzete nagyon nehéz. A hippoterapeuta képzés 2001 óta zajlik, és ma 38 végzett hippoterapeuta van, akik közül 2012-ben 13 terapeuta dolgozott és végzett 1784 kezelést, megközelítőleg 110 pácienssel.

Pácienseik száma átlagban 11 fő. Volt aki csak egy beteggel dolgozott, de volt aki 38-cal.

8 terapeuta forráshiány miatt nem dolgozik, és a dolgozó 13-ból 11 fő támogatásra vár.

A 13 terapeutának összesen 27 fő segítője volt, de akad akinek egy sem. Összesen 32 lóval doloztak, volt akinek csak egy lova volt, de volt, aki 7 ló közül választhatott. A 32 ló közül azonban csak 9 dolgozik hosszúszáron. A lovak életkora 4 és 21 év közé esett, de elég sok, 7 ló 16 év feletti.

Vajon hogy választ egy sérültet gondozó család terapeutát? Közel legyen, olcsó legyen, 16 és 18 óra között, vagy hétvégén dolgozzon, kedves, engedékeny legyen és a sor végén van az, hogy értsen a szakmájához.

Mennyibe kerül, hogy valaki hippoterapeuta legyen, milyen költségek merülnek fel?

Képzés, lovaglás (idő, pénz), utazás/szállás, vizsga /utazás, szállás, koszt, ló, edző…………

1 000 000 Ft<

Mennyibe kerül egy hippoterápiás foglalkozás? /amit a páciens fizet/

Magyarországon 8-12 Euro/30’ Ausztriában 50 Euro/20’

Amit a terapeuta fizet: Tanulmányok, ló költségei (tartás, tréning, orvos, patkolás, biztosítás, lóvizsga…..stb.), utazás a terápia helyszínére, felszerelés, segítők, helyszín bérlése

Kevés a terapeuta, drága a terápia (a hippoterápia mindig egyéni, nyugodt környezetben, relatíve sok segítővel), nincs szakmai presztizs, megbecsülés, sok az önjelölt terapeuta.

Ha a páciensek oldaláról nézzük, szükség lenne arra, hogy folyamatos, rendszeres, felelősségteljes, mérhető és dokumentálható terápiában, fejlesztésben részesüljenek.

Minden hippoterapeuta gazdasági problémákkal küzd: Kevés a pályázat, egyre nagyobb az adminisztráció; Nincs támogatás; Sérültek nem fizetőképesek; Költségek nőnek; Követelmények nőnek (vizsga, lóvizsga).

A hippoterápiából megélni nem lehet, ezért a hippoterápia nem munka.

Ha hobbiként szeretnénk művelni, ahhoz hatalmas anyagi háttér kell (lottó 5-ös).

Marad a hivatás. Egy magasztos célért, áldozatokat vállalva, de meddig? Hogy tudjuk így ezt a HIVATÁST vonzóvá tenni? Ki akar így hippoterapeuta lenni? Mi lesz így a Magyar hippoterápiával? dsc00110 Köszönöm a figyelmet!
Yüklə 6,65 Kb.

Dostları ilə paylaş:
Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə