Regulamen t cap. I – dispoziţii generale art. Regulamentul de Organizare și Funcționare a



Yüklə 115,09 Kb.
səhifə1/7
tarix19.07.2018
ölçüsü115,09 Kb.
#57128
  1   2   3   4   5   6   7

R e g u l a m e n t
CAP. I – DISPOZIŢII GENERALE
Art. 1. Regulamentul de Organizare și Funcționare a Serviciului Public de Exploatare și Întreținere a Parcărilor și Zonelor de Staționare cu Plată în Regim de Autotaxare, Aflate pe Domeniul Public al Municipiului Tîrgu Mureș, denumit în continuare Regulament, împreună cu anexele sale, reglementează oprirea, parcarea şi taxarea autovehiculelor în Municipiul Tîrgu Mureș cât și aplicarea contravențiilor și reprezintă cadrul juridic care defineşte pe de-o parte raporturile dintre Municipiul Tîrgu Mureș/ Consiliul Local al Municipiului Tîrgu Mureș, prin Serviciul public de Administratia Domeniului Public în calitate de administrator al domeniului public și pe de altă parte, deținătorul legal al autovehiculului care ocupă temporar (prin acțiunile de oprire sau parcare) parcările cu plată de pe domeniul public.
Art.2. În sensul prezentului Regulament, parcările sunt spațiile amenajate, delimitate prin marcaje Longitudinale (paralele cu marginea benzii de circulație) fig. 3 din Anexa 1, Transversale (perpendiculare) pe dreapta sau stânga benzii de circulație. fig. 1 din Anexa 1 sau Înclinate (la 45 de grade / ”spic”) față de axul sau marginea căii de rulare. fig. 2 din Anexa 1, față de marginea părții carosabile a drumului și semnalizate prin indicatoare cu simbolul „parcare” si panouri aditionale cu numarul de locuri de parcare cu plata, precum și prin alte mijloace de semnalizare și delimitare (conform SR 1848).
Art. 3. (1) Stationarea/ Parcarea autovehiculelor în interiorul zonei de aplicare a Regulamentului presupune recunoașterea tacită și respectarea normelor prezentului Regulament de către conducătorul auto, aceștia fiind obligați să respecte şi celelalte reguli stabilite pentru staţionare. (parcarile publice cu plată din Municipiul Tîrgu Mureș sunt cele prezente în Anexa 2 a prezentului Regulament).

(2) Au dreptul la folosirea parcărilor publice deţinătorii autovehiculelor, persoane fizice sau persoane juridice care se conformează prescripţiilor prezentului regulament şi altor reglementări legale cu privire la oprirea/staţionarea/parcarea autovehiculelor în parcările publice.

(3) Parcarea autovehiculelor în locurile specificate în Anexa 2 este permisă numai prin intermediul modalităților de plată detaliate în CAP.III achiziționate anticipat, iar cele fizice expuse la loc vizibil în interior, pe bordul autovehiculului.

Exceptie face Zona 0, unde parcarea autovehiculelor este permisă numai prin intermediul plății prin aplicație, de pe site, cu tichete achiziționate de la automatele de plată a parcării, plata cu cardul la automatele de plată a parcării, tichete achiziționate de la comercianții colaboratori ai Municipiului Tîrgu Mureș, telefoniei mobile – SMS, apel la un anumit număr de telefon, în aceasta zonă abonamentele nefiind valabile (excepție fac abonamentele eliberate).

(4) În cadrul parcărilor publice cu plată se vor amenaja locuri speciale pentru persoanele cu handicap/ dizabilități, semnalizate corespunzător prin marcaje și indicatoare specifice, conform Legii 448/2006.

(5) În parcările de tip incintă, se pot aplica sisteme de control al accesului. Parcările pot fi prevăzute cu camere video de supraveghere.

(6) În parcările tip incintă se aplică aceleași reguli de circulație ca pe drumurile publice.
Art. 4. Stationarea/ Parcarea autovehiculelor în zona de aplicare a Regulamentului, delimitată prin Anexa 1, ce face parte integrantă din prezentul regulament, se va realiza doar pe sectoarele sau zonele semnalizate prin marcaje rutiere şi indicatoare „P cu plată“ însoţite de adiţionalul cu tariful orar, orarul de funcţionare şi modul de achitare a taxei (vezi Anexa .3).

Art. 5. Stationarea/ parcarea autovehiculelor în parcările publice cu plată este permisă numai cu achitarea anticipate a parcării.

Art. 6. Instrumentele fizice cu care se face dovada achitării parcării trebuie să fie afișate la loc vizibil în interiorul autovehiculului, în aşa fel ca toate datele înscrise pe acestea să fie vizibile.

Art. 7. Se interzice parcarea tuturor mijloacelor de transport cu masa peste 3,5 tone și lungimea peste 5 m în parcările special amenajate, dacă nu se încadrează în spaţiile de parcare delimitate de marcajele rutiere și indicatoarele rutiere și adiționale. Nu se vor elibera abonamente pentru aceste tipuri de autovehicule.

Art. 8. Utilizatorii parcărilor publice trebuie să respecte regulile de circulaţie şi semnificaţia diferitelor tipuri de mijloace de semnalizare: a) indicatoarele; b); marcajele c) semnalele, indicaţiile şi dispoziţiile inspectorilor din cadrul serviciului parcări.

Art. 9. În localităţi autovehiculele oprite/ parcate pe partea carosabilă, în parcările longitudinale (paralele cu marginea benzii de circulație) trebuie aşezate cât mai aproape de marginea din dreapta a sensului de mers, paralel cu trotuarul sau cu axul drumului, pe un singur rând, dacă printr-un mijloc de semnalizare nu se dispune altfel.

Art. 10. Fac parte integrantă din parcarea amenajată pe drumul public sau alăturat acestuia: locurile de parcare, trotuarele, spaţiile verzi, acostamentele, şanţurile, rigolele, indicatoarele de semnalizare rutieră precum şi suprafeţele de teren necesare amplasării anexelor acestora şi alte dotări pentru siguranţa circulaţiei.

Art. 11. Unele categorii de persoane sau instituții beneficiază de anumite facilități: gratuități sau reduceri.

Art. 12. (1) Motocicletele, mopedele si bicicletele pot fi parcate gratuit în parcările amenajate special pentru acestea, pe trotuarele a căror lățime permit acest fapt sau la capătul parcărilor pentru autovehicule

(2) Este interzisă parcarea motocicletelor, mopedelor si biciletelor în parcările destinate autovehiculelor.



Art. 13. (1) In cadrul spațiilor de parcare din apropierea clădirilor de utilitate publică, precum și in parcările amenajate, cel puțin 4% din totalul numărului de locuri, insă nu mai puțin de 2 locuri, sunt adaptate, rezervate și semnalizate prin simboluri internaționale pentru a fi folosite in mod gratuit de către persoanele cu handicap.

(2) Administratorul locurilor de parcare din domeniul public distribuie locuri de parcare in mod gratuit persoanelor cu handicap care au solicitat și au nevoie de un loc de parcare cat mai aproape posibil de domiciliu acestora.

Art. 14. Aprovizionarea în zona centrală se poate face doar în afara programului de funcționare a parcărilor cu plată.

Conducătorul auto care nu respectă dispoziţiile prezentului Regulament va fi sancţionat potrivit prevederilor din Cap. XIII.



Art. 15 Staţionarea sau parcarea în parcările/ zonele de parcare cu plata a autovehiculului este regulamentară dacă utilizatorul îndeplineşte cumulativ următoarele obligaţii:

a). Deține sau achiziţionează unul dintre următoarele modalități valabile de plată a parcării: tichet sau abonament de parcare, permis/ legitimație de parcare, transmit/ trimit mesaj SMS pentru plata parcării sau apelează numerele de telefon aferente zonei de parcare, achită contravaloarea taxei de parcare prin aplicația mobilă sau pe site-ul web al Serviciului Parcări Publice sau prin link direct de pe site-ul Municipiului Tîrgu Mureș www.tirgumures.ro, la ocuparea locului de parcare sau în aceeași zi, până la ora 23:59. După această oră serverul Serviciului Parcări Publice va emite automat procesele verbale de contravenție;

b). Nu depăşeşte timpul de staţionare la care are dreptul potrivit termenului de valabilitate al tichetului, abonamentului sau timpului achitat prin SMS, aplicația mobilă sau site-ul web al municipiului. Dacă se întâmplă ca utilizatorul să depășească termenul achitat sau uită să achite contravaloarea parcării, autovehiculul acestuia va fi înregistrat în serverul Serviciului Parcări Publice, iar utilizatorul va avea la dispoziție pentru a achita contravaloarea parcării, până la ora 23:59 a zilei în care s-a utilizat parcările publice cu plată.

c). Ocupă regulamentar un loc de parcare. Regulamentar însemnând doar în parcările publice cu plată, în interiorul/ între marcaje, fără a parca autovehiculele în afara acestora, astfel stânjenind circulația rutieră și alți conducători auto care doresc să parcheze.

d). Poziţionează autovehiculul potrivit indicaţiilor conţinute de indicatorul „P cu plată“, (paralel, oblic sau perpendicular față de axul drumului – fig. 1,2,3 din Anexa 1) în limitele marcajului rutier care delimitează zona de staţionare;

e). Doar proprietarii (chiriașii) au posibilitatea să ocupe spațiul marcat cu X din fața accesului la proprietatea particulară, doar dacă spațiul acestuia îi permite, fără a depăși marcajul și a lăsa autovehiculul pe carosabil, astfel stânjenind circulația auto. Celelalte autovehicule, care blochează accesul la proprietăți vor fi sancționate conform legislației în vigoare.


Art. 16 PROCEDURA DE PARCARE ÎN PARCĂRILE ȘI ZONELE CU PLATĂ.

  • Pe străzile sau zonele de parcare unde se aplică sistemul de parcare din prezentul Regulament se parchează doar în zona de acțiune a indicatorului ”P – parcare cu plata” cu adiționalele aferente parcării cu plată și marcajele corespunzătoare parcărilor.

  • În parcările transversale (perpendiculare) este recomandabil să se gareze (parcare cu spatele), ca la părăsirea locului de parcare vizibilitatea să fie maximă, cât și siguranța proprie și a celorlalți participanți la trafic, cât și a pietonilor care traversează zona.

  • La parcarea autovehiculului în parcări cu plată se are în vedere respectarea marcajelor celor 3 tipuri de parcări: longitudinale, transversale și înclinate, fără a le călca sau depăși, astfel toți utilizatorii parcărilor le vor putea folosi nestânjeniți și în siguranță.

  • După ce s-a încheiat operațiunea de parcare sau garare a autovehiculului, se va afișa la vedere în interiorul autovehiculului una dintre formele de plată a parcării, descrise în acest capitol sau se va achita contravaloarea parcării prin aplicația mobilă, online, pe site-ul web al Serviciului Parcări Publice, prin site-ul web al Municipiului Tîrgu Mureș, cu link direct către site-ul web al Serviciului Parcări Publice, prin SMS, sau apel telefonic. Dacă, însă, nu s-a reușit achitarea contravalorii parcării prin nicio modalitate, această operațiune se poate efectua și ulterior utilizării serviciului parcări cu plată, până la ora 23:59 a zilei respective, prin aplicația mobilă sau pe site-ul. Serviciului Parcări Publice

  • La părăsirea parcării publice cu plată se va avea în vedere cedarea priorității autovehiculelor care tranzitează zona, iar în unele locuri se va avea în vedere și pietonii.

Din zona de aplicare a sistemului de parcare, oprirea/staţionarea/parcarea este permisă numai pe partea semnalizată cu indicatoarele de parcare. Pe partea opusă se pot amplasa indicatoare de circulaţie “Oprirea interzisă” însoţite de panouri cu semne adiţionale conţinând inscripţii sau simboluri care le precizează, completează ori limitează semnificaţia sau marcaje pentru interzicerea opririi/staţionării/parcării.

În interiorul zonei de parcare, utilizatorii parcărilor trebuie să respecte regulile de circulaţie şi semnificaţia diferitelor tipuri de mijloace de semnalizare rutieră.

Staționarea în fața accesului în curtea imobilelor din aria de aplicare a Regulamentului este permisă doar pentru autovehiculele aparținând proprietarilor de imobile sau a chiriașilor, doar în fața imobilelor ale căror proprietar sau chiriaș sunt și să aibă la vedere pe parbriz abonamentul de locatar. Aceștia nu au dreptul de a parca în fața accesului în curtea altor imobile. Celelalte autovehicule aflate în situația de mai sus vor fi sancționate potrivit prevederilor din Cap. IX.


CAP. II – DEFINIŢII TERMENI
Art. 17. În înţelesul prezentului regulament, termenii şi expresiile de mai jos se definesc după cum urmează:

a) zonă de staţionare - sector al domeniului public destinat staţionării autovehiculelor, delimitat prin marcaj rutier longitudinal, aflat între partea carosabilă a drumului şi zona pietonală.

b) parcare - sector al domeniului public amenajat, utilizat în scopul staţionării autovehiculelor, conform OUG 195/2002 republicata, privind circulatia pe drumurile publice.

c) tarif - reprezintă contravaloarea datorată concesionarului în conformitate cu prezentul Regulament, pentru ocuparea de către un autovehicul, a domeniului public pe durata staţionării sau parcării, în locuri semnalizate cu indicatoare „Parcare cu plata”.

d) tarif majorat – reprezintă contravaloarea datorată concesionarului pentru ocuparea de către un autovehicul, în mod neregulamentar a domeniului public. Cuantumul tarifului majorat de parcare este de 25 lei şi se aplică dacă utilizatorul nu achită valoarea notei de constatare în termen de 15 zile calendaristice.

e) tichet de parcare - document ce atestă plata tarifului de parcare pe perioade determinate de 1/2 oră, 1 oră sau 1 zi, în funcţie de zona de tarifare, şi a cărui validare dă dreptul posesorului să staţioneze legal în perioada indicată, cu excepţia parcărilor închise tip incintă.

f) validarea tichetului - operaţiune prin care se marcheaza prin răzuire tichetul, la pozitiile care indica luna, ziua, ora şi minutul la care începe perioada staţionarii .

g) nota de constatare - act emis la faţa locului prin care agentul constatator constată şi informează în acelaşi timp posesorul unui autovehicul parcat neregulamentar, fără să achite taxa de parcare, fapt pentru care acesta datorează plata unui tarif de parcare majorat.

h) abonament de parcare - vignetă electronică – înregistrarea abonamentului în baza de date şi identificarea abonaţilor cu ajutorul dispozitivelor mobile, cu acces la baza de date, ce atestă plata tarifului de parcare pe o perioadă de 1 lună, 3 luni, 6 luni sau 1 an, şi care dă dreptul posesorului să staţioneze în toate parcările cu excepţia P-ţa Trandafirilor ,P-ţa Victoriei şi parcările tip incintă.

i) abonamentul tip locatar - reprezintă un abonament anual care este o facilitate acordată locatarilor, persoane fizice, care nu posedă loc de parcare în curtea interioară a caselor sau staţionează în afara Zonei 0. La solicitarea unui abonament tip locatar, solicitantul trebuie să prezinte actul de identitate şi actul de proprietate a autovehiculului sau dovada că domiciliează la adresa respectivă .Abonamentul da dreptul de stationare la maxim 30m de la domiciliu in limita locurilor disponibile .Este interzisa parcarea cu abonamente de locatar pentru P-ta Trandafirilor si P-ta Victoriei, acestia pot beneficia de abonament tip locatar pe strazile invecinate.

j) nici un tip de abonament nu asigura ocuparea unui loc de parcare, eliberarea abonamentelor fiind facuta sub rezerva limitei de locuri concesionate;

k) plata prin SMS – număr scurt alocat pentru plata parcării şi plata tarifului majorat (cv notei de constatare);

l) parcare tip incintă – platforme situate în afara reţelei stradale racordate la acestea prin 1-2 căi de acces care pot fi dotate cu sistem de intrare/iesire echipat cu bariere;

m) utilizator - persoana fizica sau juridica inscrisa in certificatul de inmatriculare al autovehicolului care stationeaza in parcarile ce fac obiectul prezentului Regulament.

n) loc de parcare - spaţiul din parcare sau din zona de staţionare delimitat prin marcaj rutier (reglementat de SR 1848-7:2004)

o) Amenajarea parcarii – efectuarea unor operatiuni de amenajare a unui spatiu special destinat parcării autovehiculelor;

p) Exploatarea parcării – efectuarea unor operatiuni ce vor duce la obtinerea unor venituri din perceperea unei sume pentru folosirea pe o anumita perioadă de timp (30 minute, oră, lună, trimestru, semestru, an), a unui spaţiu special destinat parcării vehiculelor;

q) Autovehicul – vehiculul prevăzut cu un dispozitiv mecanic de propulsie, care se deplasează prin mijloace proprii şi care circulă în mod obişnuit pe drumurile publice.

r). instituţii publice - denumire generică ce include Parlamentul, Administraţia Prezidenţială, ministerele, celelalte organe de specialitate ale administraţiei publice, alte autorităţi publice, instituţiile publice autonome, precum şi instituţiile din subordinea acestora.

Instituţiile publice reprezintă ansamblul structurilor organizate, create în societate pentru gestionarea afacerilor publice şi au următoarele funcţiuni: pregătirea şi adoptarea de acte normative; punerea în executare a legilor; supravegherea punerii în executare a hotărârilor .

s) locuri de parcare rezervate pentru societăţi bancare şi unităţi hoteliere – locuri de parcare aflate la o distanţă mai mică de 30 m de societăţi bancare sau unităţi hoteliere, care pot fi atribuite spre folosinţă contra cost pe durata programului de parcare cu plată prin încheierea unui contract, pentru un număr de max.5 locuri de parcare,

t) locuri de parcare rezervate pentru persoane cu handicap - locuri amenajate în parcările publice, semnalizate cu panouri indicatoare pentru persoane cu handicap inscripţionate cu semnul internaţional pentru persoane cu handicap;

u).marcaj rutier - modalitate de delimitare a terenului destinat parcărilor şi locurilor de parcare conform normativelor şi reglementărilor tehnice în vigoare;

v). oprire - imobilizarea voluntară pe drum a unui vehicul pentru o durată de cel mult 5 minute, conducătorul vehiculului rămânând în vehicul sau în apropierea acestuia pentru a putea la nevoie să–l deplaseze. Peste această durată se consideră staţionare voluntară;

w). panouri de semnalizare - panouri utilizate pentru direcţionarea circulaţiei către locurile de parcare;

x). panouri de afişaj - panouri informative cuprinzând toate elementele de identificare şi de utilizare a parcărilor;

y). parcare - spaţiu destinat în mod special staţionării vehiculelor, semnalizat prin indicatoare sau marcaje care îl delimitează de partea carosabilă a drumului sau de restul domeniului public şi privat;

z). parcări publice – totalitatea parcărilor amenajate în condiţiile stipulate în prezentul regulament aflate pe domeniul public sau privat al municipiului Tg. Mures, care includ parcări cu plată cu autotaxare şi parcări fără plată;

a1).parcări publice cu plată - parcări amenajate pe domeniul public sau privat al municipiului Tg. Mures, destinate staţionării pe timp limitat a autovehiculelor pentru care ocupanţii au obligaţia achitării unei taxe de parcare, stabilită prin hotărârea consiliului local;

b1).parcări publice fără plată – sunt acele spaţii, de interes public, destinate parcării autovehiculelor pentru care nu se percep taxe de parcare;

c1).parcometru – aparat de taxare; automat electronic pentru eliberat tichete prin intermediul căruia se încasează anticipat taxele de parcare reprezentând contravaloarea prestării serviciului de staţionare a mijloacelor auto pe locrile de parcare;

d1). sistem de administrare a parcărilor publice cu plată - modalitate de exploatare a parcărilor cu plată prin stabilirea unor reguli generale de administrare referitoare la control, taxe, ore de funcţionare etc;

e1). trotuar - spaţiul din partea laterală a drumului, separat în mod vizibil de partea carosabilă prin diferenţă sau fără diferenţă de nivel, destinat circulaţiei pietonilor;

f1). utilizatori – persoane fizice sau juridice care utilizează parcările publice şi care beneficiază, direct sau indirect, individual sau colectiv de serviciile de utilităţi publice, în

condiţiile legii;

CAP. III ADMINISTRAREA PARCĂRILOR PUBLICE CU PLATĂ. STRUCTURA ORGANIZATORICĂ ENTITATEA CARE ADMINISTREAZĂ PARCĂRILE PUBLICE CU PLATĂ ȘI STRUCTURA ORGANIZATORICĂ A ACESTEIA
Art. 18. ENTITATEA CARE ADMINISTREAZĂ PARCĂRILE PUBLICE CU PLATĂ se află în subordinea .Serviciului public administrarea domeniului public

Art. 19. Personalul cu atribuții de control din cadrul ENTITATEA CARE ADMINISTREAZĂ PARCĂRILE PUBLICE CU PLATĂ este împuternicit de Primarul Municipiului Tîrgu Mureș pentru îndrumarea, supravegherea şi controlul respectării prevederilor prezentului Regulament şi va acţiona cu sprijinul Direcției Poliţia Locală Tîrgu Mureș, Poliţiei Rutiere Tîrgu Mureș, Serviciului Public Local Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor din cadrul Instituţiei Prefectului Judeţului Mureș și cu sprijinul altor instituţii publice din Municipiul Tîrgu Mureș.

În parcările cu plată, personalul imputernicit al ENTITATATII CARE ADMINISTREAZĂ PARCĂRILE PUBLICE CU PLATĂ care au atribuţii de control, în calitate de agenţi constatatori împuterniciţi ai primarului în conformitate cu prevederile O.G. nr.2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, vor efectua control şi vor aplica sancţiuni contravenţionale în cazul nerespectării de către utilizatorii parcărilor a prevederilor prezentului Regulament.



Art.20 (1) Administrarea serviciilor de parcare se face în scopul asigurări creşterii capacităţii de preluare a traficului, a îmbunătăţirii condiţiilor de deplasare pentru vehicule şi a creşterii gradului de siguranţă a participanţilor la trafic.

(2) Administrarea serviciilor de parcare, se face de către ENTITATEA CARE ADMINISTREAZĂ PARCĂRILE PUBLICE CU PLATĂ

(3) Parcarea autovehiculelor pe carosabilul drumurilor este permisă numai în condiţiile stabilite de Administraţia Domeniului Public cu avizul poliţiei rutiere, spaţiile în care se permite parcarea fiind semnalizate prin indicatoare rutiere şi/sau marcaje speciale.

(4) În zona parcărilor publice cu plată şi alăturată acestora, se interzice oprirea/staţionarea/parcarea în locurile nesemnalizate pentru parcare din zona intersecţiilor, în apropierea trecerilor pentru pietoni şi pe marcajele pentru pietoni, în zona căilor de acces care deservesc proprietăţile alăturate drumurilor publice, pe trotuare, pe spaţii verzi, pe partea opusă parcărilor cu plată amenajate pe drumurile publice semnalizată cu indicatoare de interzicere a opririi şi în alte locuri aparţinând domeniului public nesemnalizate pentru parcare aflate în zona parcărilor publice sau alăturată acestora.


Organizarea activităţilor din cadrul serviciului parcări
Art.21 (1) ENTITATEA CARE ADMINISTREAZĂ PARCĂRILE PUBLICE CU PLATĂ se ocupă cu activităţile de administrare a parcărilor publice, în municipiul Tg. Mures.

(2) Organizarea, exploatarea şi gestionarea Serviciului Parcări trebuie să asigure: satisfacerea cerinţelor cantitative şi calitative ale utilizatorilor; funcţionarea optimă, în condiţii de rentabilitate şi eficienţă economică a serviciilor de administrare a parcărilor publice, a blocărilor şi ridicărilor autovehiculelor; protejarea domeniului public şi privat al municipiului Tg. Mures.



Art.22 ENTITATEA CARE ADMINISTREAZĂ PARCĂRILE PUBLICE CU PLATĂ răspunde pentru modul în care gestionează activitatea de administrare a parcărilor publice, în municipiul Tg Mures.
Art.23 ENTITATEA CARE ADMINISTREAZĂ PARCĂRILE PUBLICE CU PLATĂ are următoarele obligaţii:

1. stabilirea strategiilor de dezvoltare şi funcţionare a serviciului parcări;

2. luarea iniţiativelor pentru adoptarea hotărârilor şi emiterea dispoziţiilor privitoare la

Serviciul Parcări;

3. exercitarea competenţelor şi responsabilităţilor potrivit hotărârilor consiliului local

referitoare la activităţile de administrare a parcărilor publice, în municipiul Tg. Mures;

4. asigurarea publicităţii şi accesului liber la informaţiile publice privind activităţile de

administrare a parcărilor publice.



Yüklə 115,09 Kb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6   7




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə