1-batoliT 2-lakoliT 3-SİLL



Yüklə 7,37 Kb.
tarix07.04.2018
ölçüsü7,37 Kb.
#36318

DERİNLİK VOLKANİZMASI
Mantonun yerin derinliklerinde yerkabuğu üzerine cıkamadan soğuyarak katılaşması ile oluşan şekillerin tümü derinlik volkanizması olarak adlandırılır.
Derinlik volkanizması ürünleri şunlardır:
1-BATOLİT

2-LAKOLİT

3-SİLL

4-DAYK

1-BATOLİT: Magmanın yeryüzüne doğru sokulması ve yer altında soğuması ile oluşur.
2-LAKOLİT: Yeryüzüne yaklaşan magmanın tortul tabakaları dışa doğru bükmesiyle oluşur.
3-SİLL: Tabakalar arasına yatay olarak sokulup katılaşmış püskürük kayaçlardır. Bu şekiller, dış kuvvetlerin üstteki tabakaları aşındırması sonucu ortaya çıkar.
4-DAYK: Kayalarda bulunan çatlaklara dik bir şekilde sokulan, üzerindeki örtü aşındıktan sonra duvar görünümü alan derinlik volkanizması.
Derinlik volkanizması ile özellikle sill adını verdiğimiz yatay şekillerin bulunduğu kısımlarda iç püskürük kayaçlar oluşur. Bunları da şu şekilde açıklamak mümkündür:

Derinlik volkanizması sonucu oluşan kayaçlara iç Püskürük (Derinlik) Taşlar denir. Mağmanın yeryüzüne çıkmadan yüzeye yakın yerlerde yavaş yavaş soğumasıyla oluşan taşlardır. Yavaş soğudukları için iri kristalli ve gözenekli yapıdadırlar. Granit, Siyenit, Gabro ve Diorit örnekleridir.

Tor Topoğrafyası: Kütle halindeki granitler fiziksel ve kimyasal ayrışmaya uğradıklarında değişik boyut ve şekillerde bloklara dönüşür. Granitlerin ayrışması sonucu üst üste yığılı durumda olan irili ufaklı bloklardan oluşan şekillere tor topoğrafyası denir. Tor topoğrafya şekillerinin oluşmasında kayaçların özellikleri ve iklim koşulları etkilidir.




HAZIRLAYAN : ÖZGE SALARVAN
Yüklə 7,37 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə