Euromelanoma 2016 – Fakta och bakgrundsinformationYüklə 178,46 Kb.
tarix16.11.2018
ölçüsü178,46 Kb.
#79950

home

Euromelanoma 2016 – Fakta och bakgrundsinformation
Hudcancer delas vanligtvis in i 3 huvudgrupper:

Antal fall år 2013

Döda

Malignt melanom. Den allvarligaste formen av hudcancer.

3358

520

Övriga former av hudcancer (utom malignt melanom och basalcellscancer) Innefattar oftast s.k. skivepitelcancer. Kan i sällsynta fall spridas om de inte behandlas.

6384

60

Basalcellscancer. Den är den vanligaste formen av hudcancer och som man inte dör av, men som kan vara mycket plågsam och kräva mycket behandling.

45590

- • Hudcancer (alla sorter) är den vanligaste cancerformen i Sverige. Bara antal Basaliom ensam är större än prostata- och bröstcancer tillsammans.
 • Många fall av hudcancer kan förebyggas - vi vet hur vi kan minska risken.
 • Det uppskattas att cirka 90 procent av fallen av hudcancer är relaterade till solbränna och överdriven solexponering.
 • Goda solvanor är viktiga genom hela livet för alla – barn, vuxna och äldre.
 • En viktig solvana är att vi minskar tiden vi tillbringar i de starkaste solstålarna mitt på dagen.
 • Använder vi solkräm som solskydd måste vi smörja oss ordentligt. De flesta använder för lite krämer för att få tillräckligt solskydd.
 • Tidig diagnos är viktig, eftersom hudcancer kan botas om den upptäcks i tid.UV-strålning (sol och solarium)


UV-strålning (ultraviolett strålning) från solen och solarium är den viktigaste yttre riskfaktorn som vi känner till för utveckling av hudcanceri. Omkring 85-90 % av fallen av malignt melanom är relaterade till UV-strålning. 5-10 % av fallen drabbar personer som har ärftliga anlag för sjukdomen.ii

Både naturlig sol och solarium är klassificerade som cancerframkallande av WHO:s cancerforskningsinstitut, IARC iii. Det är både mängden intensiv solexponering och antalet gånger man bränt sig i solen som ökar cancerrisken. För malignt melanom och basalcellscancer är överdriven solning och upprepade gånger man bränt sig i solen de viktigaste faktorerna tillsammans med mängden intensiv solexponering över tid (ackumulerad mängd)iv. För skivepitelcancer är den ackumulerade mängden intensiv solexponering som är viktigaste faktorn.


Vad har betydelse för hur intensiv UV-strålingen är?

 • Hur högt på himlen solen står, något som påverkas av breddgrad, årstid och tid på dagen – högt stående sol ger mer intensiva solstrålar.

 • UV-strålningen är särskilt intensiv på höga höjder, nära ekvatorn och på platser med öppen horisont.

 • I skuggan är det minst 50-80% lägre strålning än i direkt solljus beroende på storleken av skuggan.

 • Snö, vatten och sand reflekterar UV-strålning.

 • Lätta moln släpper igenom mycket UV-strålning. Ju tjockare molntäcke, desto mindre UV-stålning.

 • Tjockleken på ozonlagret har också betydelse – ju tjockare ozonlager desto mindre UV-strålning.

Goda solvanor

Vi behöver solen för att må bra, och för att kunna bilda D-vitamin, men för mycket UV-strålning är skadligt. Information om goda solvanor är av stor vikt för att kunna minska antalet fall av hudcancer. För att bilda D-vitamin under sommarhalvåret räcker det med kortare hudexponering mitt på dagen, utan att bli bränd. I övrigt bör man anpassa sin solexponering efter sin hudtyp, så man inte bränner sig (blir röd), Man bör i högre utsträckning använda kläder och bred hatt som solskydd och använda solkrämer som komplement på hud som inte skyddas av kläder. Solkrämen ska ha högt skydd mot både UVB- och UVA-strålar och ska appliceras rikligt, samt upprepas flera gånger dagligen. Man vet av forskning att de som använder solkrämer applicerar alldeles för liten mängd för att få ett bra skydd ix.

Euromelanoma Sverige

Genom Ada Girnita, hudspecialistNationell Koordinatör Sverige

i


ii


iii


iv

Sponsorer c:\users\jungc\appdata\local\microsoft\windows\inetcache\content.word\logo la rp dermatologique.jpg c:\users\jungc\appdata\local\microsoft\windows\inetcache\content.word\eucerin-logo-6128.png c:\users\jungc\appdata\local\microsoft\windows\inetcache\content.word\leo_logo_black_gif_print.gifYüklə 178,46 Kb.

Dostları ilə paylaş:
Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2022
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə