Zvuk šta je zvuk? Zvuk je mehanički talas, odnosno poseban oblik mehaničkog kretanja koje opažamo pomoću čula sluha. Naše uho kao zvuk opaža oscilacije čije su frekvencije u granicama 20-20 000Hz. InfrazvukYüklə 29,24 Kb.
tarix26.09.2017
ölçüsü29,24 Kb.
#1531

OBRADA ZVUKA NA RAČUNARU

ZVUK
Šta je zvuk?

http://www.teklic.hr/wp-content/uploads/2010/07/zvuk_vlneni.gifZvuk je mehanički talas, odnosno poseban oblik mehaničkog kretanja koje opažamo pomoću čula sluha. Naše uho kao zvuk opaža oscilacije čije su frekvencije u granicama 20-20 000Hz.
Infrazvuk je mehanička oscilacija čije su frekvencije manje od 20Hz, a ultrazvuk je mehanička oscilacija sa frekvencijom većom od 20 000Hz. Jačina zvuka zavisi od veličine amplitude i meri se decibelima - dB. Što je amplituda veća to je zvuk jači i obrnuto. 
Postoje subjektivna i objektivna jačina zvuka. Subjektivna jačina zvuka je ona koju registruje naše uho i šalje je mozgu. Ona je 2 puta veća od objektivne, a objektivna jačina zvuka je realna jačina zvuka. To je energija koju sa sobom nosi zvučni talas. Zvuk može biti određen ili neodređen. 
Određeni zvuk, tj. ton obuhvata sve zvukove koji se mogu odsvirati ili otpevati. Neodređen zvuk obuhvata ljudski govor, vrisak, lavež pasa, šuštanje lišća, grom, škripu vrata, gradsku buku, zvuk lomljenja stakla i sl.
FORMATI ZVUČNIH ZAPISA 
Za zapisivanje i čuvanje audio datoteka koriste se različiti audio formati. 

Oni mogu biti komprimovani i nekomprimovani. Kod komprimovanih datoteka podaci su posebnim postupcima "zbijeni" tako da zauzimaju manje memorijskog prostora. Komprimovani audio formati dele se na komprimovane formate bez gubitaka i komprimovane formate sa gubicima. Nekomprimovani formati zauzimaju najviše memorijskog prostora, potom komprimovani formati bez gubitaka, a najmanje prostora zauzimaju komprimovani formati sa gubicima, mada su danas hard diskovi velikih kapaciteta, tako da se o memorijskom prostoru ne mora više voditi računa kao nekada, ipak se u amaterske svrhe najčešće koristi format MP3. Iako ovaj format unosi gubitke oni se mogu čuti samo kada se reprodukcija zvuka obavlja na profesionalnoj opremi, što je retko.


Stoga se može reći da postoje tri osnovne grupe audio formata*:


 • nekomprimovani audio formati - WAV, AU, AIFF

 • komprimovani audio formati bez gubitaka - WMA, WV, FLAC, APE

 • komprimovani audio format sa gubicima - MP3.

*ovo su samo formati koji se najčešće koriste.
Wav fajlovi 

 • ·Wav fajlovi su zvučni fajlovi koji sadrže uzorke zvuka (semplove) u digitalnoj formi. Nastavak im je .wav 

 •  Oni sadrže samo po nekoliko sekundi zvuka, pa su manje veličine od uobičajenih fajlova za digitalni audio. 

 • Wav semplovi se koriste uglavnom kao zvučni efekti. 

 • Wav je skraćenica od Wave (talas) - format praktično sadrži semplovan talasni oblik zvuka. 

MP3 Audio 

 • MP3 audio je kod nas jedan od najpopularnijih audio formata. 

 • MP3 je skraćenica od MPEG Audio Layer 3. 

 • To je tehnologija kompresije audio signala koja je u stanju da fajl za digitalni audio svede na oko 10% svoje veličine, uz samo neznatan gubitak u kvalitetu zvuka. 

 • MP3 za zvuk predstavlja isto što JPEG i GIF predstavljaju za slike. 

Postoji veliki broj programa koji mogu da komprimuju CD audio i prave MP3 fajlove. Prilikom kompresije, jedan od bitnih parametara koji utiče na brzinu i kvalitet reprodukcije MP3 fajlova je tzv. bitrate (čita se bitrejt).
WMA  fajlovi
Microsoft je suočen s očitim nedostacima WAV datoteka, razvio sopstveni sažeti format muzičkih datoteka WMA (što je skraćenica za Windows Media Audio ). Taj je format prvenstveno namenjen korišćenju za Windows Media Player. Sve su češći i prenosni MP3/WMA playeri, a ovaj format zapisa muzike prihvatili su i mnogi drugi programi,WMA datoteke nude CD kvalitet zvuka s upola manjom veličinom datoteka.

Formati audio datoteka podržani u programu PowerPoint:
http://3.bp.blogspot.com/-ciaabjewlz4/vly7pivlc6i/aaaaaaaaclo/lqiaxnartdm/s1600/formati%2baudio%2bdatoteka.jpg
Svaki tip računarske platforme i operativnog sistema koristi svoj jedinstven format audio zapisa za reprodukciju i snimanje. Neki od najpoznatijih audio formata koji se koriste na webu su: Wav, AU, Real audio (RA), MP3 (MPEG audio), Quick time, liquid audio.


MIDI

.MID

MIDI format nezavisan od platforme

Wave

.WAV

Microsoft format za digital audio

Audio Interchange File Format (AIFF)

.AIF

Macintosh format za digital audio

Sun Audio

.AU

Sunov komprimovani digital audio

audio CD

.CDA

Format zvuka na audio CD

Windows Media audio codec

.WMA

Microsoft komprimovani format

MPEG Audio Layer 3

.MP3

Komprimovani format sve više u upotrebi

Na ovoj stranici možete pogledati spisak različitih tipova audio fajlova.


PROGRAMI ZA OBRADU ZVUKA I KONVERZIJU
Obrada zvuka je oblast koja je takođe našla primenu na računaru. Aplikativni softveri za obradu zvuka su danas veoma zastupljeni i imaju veoma veliku upotrebu kod korisnika koji zele da svoj audio zapis dodatno obrade ili ga na neki način poboljšaju, prilikom “skidanja” starih ploča i kaseta u digitalni format itd. Danas postoji veliki broj programa koji nude upravo te opcije. Veoma popularan i jedan od najzastupljenijih je program kompanije SONY – Sound Forge. Pored njega postoje i drugi programi čija je funkcija ista i koji omogućavaju obradu, snimanje i konverziju audio snimka a neki od njih su :

– Audacity (besplatan program koji nudi manji broj opcija) ima veoma veliku upotrebu samim tim što se svrstava u red freeware programa

- Adobe Audition ( komercijalan program koji nudi pregršt opcija)

- GoldWave ( takođe komercijalan program koji služi za editovanje i obradu audio, fajlova).

- Cool Edit Pro (profesionalni softver za multi-kanalno snimanje i kompletnu produkciju audio zapisa)

Proces prebacivanja jednog audio formata u drugi je složen i zahteva program, takozvani konvertor zvuka. 


Audacity predstavlja najpopularniji besplatni program koji omogućava da snimite zvuk, kao i da naknadno menjate i dorađujete svaki audio materijal. Široko je korišćen zbog toga što se može koristiti na svim operativnim sistemima, i zato što, iako je besplatan, pruža veoma dobre mogućnosti u obradi. Program podržava sve poznate audio formate, može da snimi svuk sa svih uređaja, omogućuje isecanje, spajanje i miksovanje muzike.

Audacity veoma jednostavno omogućava da snimite svoj glas. Potrebno je da imate dobar mikrofon i kliknete da dugme Record. Ako želite da snimite sebe kako pričate ili pevate uz određenu pesmu potrebno je samo da pustite pesmu u ovom programu i da kliknete na dugme Record. Kvalitet snimka će zavisiti od kvaliteta vašeg mikrofona. Snimak možete naknadno da menjate, dorađujete, dodajete efekte i još mnogo toga. Uputstvo za rad u ovom programu.


Neki od popularnih konvertora zvuka i videa:

http://www.pcfreetime.com/  besplatan  konvertor poznat pod imenom Format Factory koji konvertuje i audio i video fajlove,

http://sourceforge.net/projects/taudioconverter/   TAudio converterwww.youtube-mp3.org    stranica na Internetu pomoću koje je moguće video snimak sa you tub-a pretvoriti (konvertovati) u mp3 fajl.

Yüklə 29,24 Kb.

Dostları ilə paylaş:
Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2022
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə