Angol szerződési jog általánosYüklə 10,38 Kb.
tarix23.01.2018
ölçüsü10,38 Kb.
#22176

Az angol szerződési fogalom (absztrakt)

Az írásomban azt szeretném megvizsgálni, hogy az angol szerződési jogban a szerződésnek milyen meghatározásai lelhetők fel, és milyen jelentéssel bírnak.


Angliában nincsen magánjogi kódex, ezért a szerződés, illetve a szerződési jogi rendszer meghatározása bizonyos nehézségekkel jár.

Ebből az is következik, hogy az angol jogban nincs jogi meghatározása a szerződésnek1, illetve formális definiciója sincs a common law-ban2. Illetve, hogy a szerződésekre a szerződési jog szabályait kell alkalmazni3. (A meghatározások, illetve a szöveg felveti az ígéret vagy a megállapodás jelentését, amelyet a jog elismer vagy kikényszerít4.)


Három elemet lehet kiemelni a szerződés meghatározásokból. Az első az ígéret a szerződési jogban a felek önkéntes akaratának van a legnagyobb jelentősége. A szerződést kötők privátautonómiája, illetve szabad választása a szerződésre vonatkozó lényeges kérdésekre kijelölik azt a teret, melyet nekik ki kell tölteniük. A megállapodás a második elem, amely már kétoldalú, illetve többoldalú lehet, felveti a konszenzus szükségességét a szerződést kötő felek között, illetve a jövőbeli jogaik és felelőségük meghatározását. Ez megegyezik a szerződés kikényszeríthetőségére vonatkozó akarat-elmélettel, és az ajánlat és elfogadás jogi következményeire egy kikényszeríthető szerződés esetén. A jog általi elismerés két lehetőséget vet fel, egyrészt azt, hogy az állam meghatározza a szerződések kikényszeríthetőségének mechanizmusát, illetve központi szerepet tölt be a jog a szerződéses elemek meghatározásában.
Összefoglalva a fenti angol szerződési jogi meghatározásokat megállapíthatjuk, hogy ugyan az angol jogban nem található meg a szerződés pontos kifejezése, de az akadémiai irodalom, bírósági gyakorlat ismeri a jogintézményt és képes arra, hogy szabatos választ adjon a fogalom mibenlétére. A szerződési elemek is szimbolizálják, hogy dogmatikai szinten az angol szerződési jogi fogalom pontosan kidolgozott és használható. Az európai jogok többségéhez kapcsolódóan is, az angol szerződési jogban a megegyezésnek, az ajánlatnak és a ráérkező elfogadásnak van a legnagyobb szerepe. Ami különbség adódik a common law és a kontinentális jogrendszerek között, éppen egy következő elem – consideration – betoldása.

Míg az európai jogrendszerek azt emelik ki, hogy az ígéretek cseréje, illetve az akaratnyilatkozatok elegendő a szerződések létrejöttéhez, az angol jog ezt úgy tekinti, hogy szükséges még ehhez az alkutárgy, amely mindkét szerződő félnél rendelkezésre kell állnia.Az angol jog fejlődésében az estoppel intézménye fontos szerepet töltött be, arra is volt elképzelés, hogy a consideration helyett az estoppel legyen az angol szerződések kötelező kelléke, de ez csak egy elképzelés volt, mert ahogyan Lord Denning is fogalmazott „A consideration doktrínája túlságosan mélyen gyökerezik ahhoz, hogy egy módosítással túltegyünk rajta.5

1 Hugh: Contract Law Cases, Materials and Text on Contract Law Hart Publishing 2002

2 Mindy Chen-Wishart: Contract Law Oxford University Press 2005

3 Mindy Chen-Wishart: Contract Law Oxford University Press 2005

4 Treitel, Peel: The Law of Contract Oxford University Press 2007

5 Denning: Recent Developments in the Doctrine of Consideration The Modern Law Review Volume 15, Issue 1, pages 1–10, January 1952


Yüklə 10,38 Kb.

Dostları ilə paylaş:
Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə