Austrian Design Compositions – bio ljubljana 2017



Yüklə 144 Kb.
tarix31.10.2018
ölçüsü144 Kb.
#77675







www.advantageaustria.org


Austrian Design Compositions – BIO Ljubljana 2017


Reciklaža, naravni materiali in kreativno razmišljanje – temelji avstrijskega oblikovanja



Razstava Austrian Design Compositions – BIO Ljubljana 2017
Umetnost in kultura že dolgo časa povezujeta Avstrijo in Slovenijo. Obstaja veliko avstrijskih umetnikov, ki bi v Sloveniji želeli predstaviti svoja dela, hkrati pa je tudi Avstrija ciljno področje za slovenske umetnike. Eno izmed možnosti za skupno udejstvovanje ponuja tudi BIO bienale oblikovanja.

Mednarodno priznan bienale oblikovanja poteka v Ljubljani že 25. leto zapored, letos pod sloganom Faraway, So Close, med 25.5.2017 in 29.10.2017. Oddelek kreativne industrije v sklopu Avstrijske gospodarske zbornice in ADVANTAGE AUSTRIA Ljubljana organizirata v sklopu bienala razstavo izbranih industrijskih oblikovalcev, ki se bodo od 5.10. do 15.10. 2017 predstavili v atriju Mestnega muzeja Ljubljana.


BIO bienale tvori internacionalno platformo za nove zasnove v oblikovanju in bo služil kot okvir . Oblikovalsko razstavo »Austrian Design Composition«, kjer so v osprednje postavljene vizualne anekdote, ki spremljajo vsak eksponat je zasnovala ilustratorka in grafična oblikovalka Lilly Panholzer. Predstvaljeni so izdelki proizvajalcev ATARA Design, EL BE Keramike (TBC), Irene Maria Ganser, Lucy.D, Martin Breuer Bono in Roben, kot tudi izdelki Christine Hechinger, Hussl, Ausgespielt, Magic Craft Thomas Schiefer, Zitta Schnitt, NOV24, Organoid, Vera Pure and študentov New Design University St. Poelten.
Razstava »Austrian Design Compositions« je posvečena nevidnim a odločilnim aspektom, ki spremljajo eksponat; pa naj bo to osnutek, osebna želja, čustveni sprožilec ali kakšen drug vir, ki je navdihnil snovalca k oblikovanju. Rezultat je poetičen in oseben prikaz motivacije vsakega oblikovalca.

V Sloveniji je zelo dejaven tudi avstrijski Kulturni forum. Njegove naloge so povezovanje avstrijskih in evropskih umetnikov in realizacija skupnih kulturnih projektov. V letu 2016 je Kulturni forum organiziral/sofinanciral/soorganiziral 118 kulturnih projektov, znotraj teh pa 195 posameznih prireditev. Organizirali so 44 razstav, 59 glasbenih prireditev, 27 literarnih dogodkov, 8 odrskih uprizoritev, 8 filmskih prireditev, 14 predavanj, 24 konferenc različnih tematik in 49 znanstvenih simpozijev. Na vseh sta bili prisotni tako Avstrija kot Slovenija, kot tudi druge države.



Tudi podružnica avstrijske izvozne agencije Advantage Austria, s sedežem v Ljubljani, postaja vse bolj dejavna na področju kulture, umetnosti, dizajna in mode. Glavna naloga je pridobivanje in izmenjevanje kontaktov ter sama organizacija dogodkov. To leto so bili storjeni prvi koraki na področju kreativne industrije, s ciljem spoznavati avstrijsko in slovensko kreativnost ter z namenom mreženja in izmenjave kontaktov.
Dogodek »Austrian Design Compositions« se odvija v okviru internacionalizacijske kampanje go-international, ki je iniciativa zveznega ministrstva za znanost, raziskave in gospodarstvo in avstrijske gospodarske zbornice.

Razstavljalci


  • ATARA Design – Light/Trace No.7: ATARA Design združuje arhitekturo,umetnost in dizajn s poudarkom na svetlobnih objektih, ki osvetljujejo prostor s svetlobo sonca in LED tehnologijo.



  • Ausgepielt – Standtom & Sticktable: Ausgepielt daje vašemu staremu glasbenemu instrumentu novo funkcionalnost. Namesto, da zaseda prostor ali celo roma na smetišče, dobi nov, poseben karakter s čisto novo namembnostjo.



  • Christine Hechinger: - OPAL Collection & MIRA Vintage: Ekskluzivni krožniki iz porcelana s poliranim ogledalom postanejo poezija za steno in so v fokusu dela Christine Hechinger



  • EL BE – Dip Top & Delicate Connection: Pod imenom EL BE ustvarja Lena Bauernberger keramične posode za vsakodnevno rabo, ki nastajajo v manjših serijah in unikatih v Melku v Spodnji Avstriji.



  • Hussl – LinoC: Hussl obstaja že od leta 1976, sedaj ga void že druga generacija. Od začetkov leži poudarek podjetja v ustvarjanju sedal in miz iz lesa.



  • Irene Maria Ganser – albeo IV: Irene Maria Ganser ustvarja uporabno umetnost. Njene mize krasijo sobo kot nakit, vendar je njihov smoter vsakodnevna raba.



  • Lucy.D – Trio: osnovni pristop Lucy. D sloni na raziskovanju vsakodnevne poezije. Eksponat “Trio” je eksperimentalni objekt, sedež, ki črpa inspiracijo iz začasnih arhitekturnih struktur.



  • Magic Craft – PET Bottle Purse: Projekt „PET Bottle Purse by Magic Craft” podpira ženske v deželah razvoja in obenem ustvarja zavest o zmanjševanju odpadkov. Plastenke, ki služijo ustvarjanju torbic izvirajo iz tokov odpadkov, ki niso vodeni učinkovito in ne delujejo trajnostno.



  • Martin Breuer Bono – OFFSET: OFFSET je knjižni regal Martina Breuerja, narejen iz nerjavečega jekla, brušenega hrasta, pepela ali orehovega lesa. Prvič letos bo predstavljen tudi na Dutch Design Week.



  • New Design University – HAUT COUTURE, ESSENCE & BROTBACKKUGEL –kot mednarodno in v prakso usmerjen Visokošolski zavod za dizajn, tehnologijo in poslovodenje, poučuje New Design University kreativne študente, ki spodbujajo družbene spremembe in se vključujejo v oblikovalske procese prihodnosti. Na Razstavi se predstavljajo s posodo za peko kruha in predelanim prašičjim žolčnikom.



  • NOV24 – Insel & Wood Structure: Hamideh Jafari in Amir Kolahdouzian sta bila rojena v Iranu in odraščala v Avstriji. Pomemben del njunega dela posvečata oblikovanju in produkciji ročno vezenih preprog.



  • Organoid – Stol s sedalom iz sena. V Organoidu razvita tehnologija omogoča izdelavo dvojno ukrivljenih elementov različnih velikosti in moči za različne namembnosti. Osnovni materiali so različna organska vlakna, kot so les, koprive, sladkotni trs in mnogi drugi.



  • Roben – FlyingMask Collection: Robenova „FlyingMask Collection“ – ustvarjena za ljubitelje superg, da jih lažje pospravijo ali skrijejo v omaro.



  • Thomas Schiefer – Lufttritt: ko je Thomas Schiefer iskal nov nosilni sistem ali stopnice, je dobil navdih pri nosilnih mostovih. To je dobro vidno pri sistemu stopnic, ki so prefinjene konstrukcije in jemljejo v ozir odnos med uporabnikom in objektom samim.




  • Vera Pure - MoonLashes: zasnovane s strani arhitektke, ki išče povezavo med estetiko in najvišjo funkcionalnostjo, tako da se pribor čudovito poda v roke. Njen namen je olajšati proces prehranjevanja.



Kontakt Advantage Austria Ljubljana:

Direktor ADVANTAGE AUSTRIA Ljubljana Dr. Peter Hasslacher

Österreichisches AußenwirtschaftsCenter Laibach

Prešernova cesta 23

T +386 1 513 97 70 F +386 1 513 97 80

ljubljana@advantageaustria.org

http://www.advantageaustria.org/si

Kontakt AUSSENWIRTSCHAFT Creative Industries

Projektna vodja go-international: Mag. Reanne Leuning

Wiedner Hauptstraße 63

1045 Wien

T +43 5 90 900 3613

reanne.leuning@wko.at


Kontakt Kulturni forum:

Direktorica: Mag.a Marie-Thérèse Hermges

Avstrijski Kulturni forum Ljubljana

Prešernova cesta 23

T +386 1 479 07 41

laibach-kf@bmeia.gv.at


Informacije k bienalu oblikovanja BIO

Bienale oblikovanja BIO organizira Muzej za arhitekturo in oblikovanje Ljubljana vsaki dve leti in sledi cilju, predstaviti aktualne tokove današnjega dizajna. Poudarek je na inovativnih produktih, ki iščejo odgovore na probleme danajšnjega vsakdana, trajnostnega razvoja in družbene odgovornosti ter zadovoljujejo potrebe uporabnikov.


Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO)

Pot na Fužine 2

1000 Ljubljana

T +386 1 548 42 79



bio@mao.si

www.mao.si
Yüklə 144 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə