Celal bayar üNİversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanlığı ekonometri BÖLÜMÜ ders iÇERİkleri



Yüklə 52,12 Kb.
tarix14.05.2018
ölçüsü52,12 Kb.
#44060

T.C.

CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanlığı
EKONOMETRİ BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ

1. SINIF I. YARIYIL (GÜZ)

EKM 1111 Matematik - I

Gerçel Sayılar, aralıklar, denklemler, denklem sistemleri, eşitsizlikler, eşitsizlik sistemleri, üslü ve köklü ifadeler, fonksiyonlar, fonksiyon türleri, grafikleri, limit ve süreklilik, türev, türev uygulamaları, monoton fonksiyonlar ve birinci türev testi, konkavlık, eğri çizimi, belirsiz biçimler ve L’Hôpital Kuralı.



EKM 1161 İstatistik - I

Araştırma Kavramı ve İstatistik; Tanımlar; Veri Türleri, Verilerin Özetlenmesi: Sıklık Dağılımları, Konum Ölçüleri, Değişim Ölçüleri; Örnekleme ve Örnekleme Dağılımları; Ortalama, Standart Sapma ve Oranlara İlişkin Çıkarsamalar; Sıradüzen; Birleşim; Olasılığın Çeşitli Tanımları; Kuramsal Olasılık Kavramı; Koşullu Olasılık; Bağımsızlık; Bayes Teoremi.



IKT 1101 İktisat - I

İktisadi Sorun ve İktisadi Analiz Araçları, Arz ve Talep Teorileri, Fiyat Teorileri, Fayda Teorisi, Esneklik, Piyasa Yapıları, Bölüşüm Teorisi



ISL 1111 Muhasebe I

İşletme ve Muhasebe İle İlgili Bilgiler: Mali Tablolar ve Mali Karakterdeki Olayların Mali Tablolara Etkileri; Mali Tablolar İçin Bilgi Toplama Tekniği: Muhasebe Fişleri, Hesap Çeşitleri; Günlük İşlemler: Hesapların Açılışı; Mal Alım Satım İşlemleri: Aralıklı Envanter Yöntemi, Devamlı Envanter Yöntemi ve Hasılat İşlemleri, Menkul Kıymet İşlemleri; Banka İşlemleri: Banka İşlemleri İle İlgili Belgeler, Mevduat İşlemleri, Kredi İşlemleri, Nakit Krediler, Teminat ve Kefalet Kredileri; Senet İşlemleri: Senet Çeşitleri, Senet İşlemlerinin Muhasebeleştirilmesi, Duran Varlık İşlemleri, Envanter İşlemleri, Hatalar.



ISL 1141 Temel Bilgisayar Tekn. Kull

İşletim sistemleri. Word, Excel, Power Point kullanımı, İnternet, Web sayfası yapımı, istatistik ve ekonometrik paket programları.



KMY 1121 Temel Hukuk Kavramları

Toplumsal Yaşam Kuralları, Hukuka İlişkin Bazı Kavram ve Bilgiler, Hukuk Kurallarının Özellikleri, Hukukun Kaynakları, Pozitif Hukukun Uygulanması, Pozitif Hukukun Sınıflandırılması, Kişi, Haklar, Yargı Düzeni, Aile Hukuku ve Miras Hukuku, Eşya Hukuku, Anayasa Hukuku, İdare Hukuku



AIT 1101 Atatürk İlk. ve İnk. Tarihi I

Bu ders, Osmanlı devletinin 19. yy. daki siyasi ve ekonomik durumunda başlayarak, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna giden süreçte yaşanan önemli olayları, 1. Dünya Savaşı, Kurtuluş Savaşı, Milli Mücadele dönemini ele almaktadır.



TDL 1111 Türk Dili I

Dilin anlamı ve doğası, toplumda dilin önemi, dil – kültür ilişkisi, dünya dilleri ve Türkçe, Türkçe’nin tarihsel gelişimi ve günümüzdeki durumu, Türkçe’nin yapısı, Türk dilleri, Türkçe’nin fonetik özellikleri, konuşma ve kompozisyona giriş.



YDL 1121 Yabancı Dil I (İngilizce)

Bu dersin amacı öğrencilere temel İngilizce gramer bilgisi vermek, İngilizce okuma, konuşma ve yazma becerisi kazandırmaktır.



YDL 1121 Yabancı Dil I (Almanca)

Almanca Cümle Kurma: Objekt, Subjekt belirleme; Artikeller: Der, Die, Das, Çoğul die; Akkusativ: Artikellerin değişim şekilleri, Akkusativ ile kullanılan edatlar; Dativ: Artikellerin değişimi, Yeni şekilleri ve kullanımları; Dativ ile Kullanılan Edatlar; Cümle İçinde Akkusativ ve Dativ Kullanımı; Akkusativ ve Dativ Alan Edatlar; Wo ve Wohin Sorusu ile Durum Eklerini Belirleme; Genitiv Oluşumu; Relativ Cümleler; Şahıs Zamirleri; Sıfat çekimleri; Yan Cümleler; Modal verbli Cümleler; Zamanlar: Prateritum, Perfekt ve Plusguamperfekt; Aktiv ve Passiv Cümleler; Modalverbli Passiv Cümleler



YDL 1121 Yabancı Dil I (Fransızca)

Dil İşlevleri: kendini tanıtma, selamlaşma, bir şey isteme ve bir isteğe cevap verme, davet etme, zevk ve tercihlerinden bahsetme, özür dileme, bilgi isteme, öğüt verme, yasaklama, rezervasyon yapma, telefon etme, dilek bildirme; sözcük bilgisi: meslekler ve uyruklar, kişileri fiziksel ve psikolojik tanımlama; dilbilgisi: I. grup fiillerin şimdiki zamanda çekimi; emir kipi, "passé-recent", futur proche. ilgi adılları, Karşılaştırma



BED 1131 Beden Eğitimi I

Beden Eğitimi ve Sporun Tanımı, Amaçları; Çeşitli Beden Eğitimi Uygulamaları; Spor Branşlarının Tanıtımı; Koruma Programları



GSR 1131 Resim I

Temel Resim Bilgisi; Resim Sanatında Kullanılan Araç ve Gereçler; Görsel Anlatımın Temel Öğeleri: Fon-Figür ilişkisi, Tasar Öğeleri ve Kurgu, Kompozisyon, Perspektif; Resmetme Teknikleri.



GSM 1131 MÜZİK I

Temel Müzik Bilgileri: Müzik, Notalar; Müziğe Tarihsel Bakış Müziğe Tarihsel Bakış.



GSH 1131 Güzel Sanatlar I - Halk Oyunları:

Oyun Türleri: Zeybekler, Halaylar, Horonlar, Karşılamalar, Barlar,



1. SINIF II. YARIYIL (BAHAR)

IKT 1102 İktisat II

Milli Gelir, Toplam Talep, Maliye Politikası, Para Politikası, Döviz Kuru Sistemleri, Uluslararası Ticaret ve Finans,



ISL 1112 Muhasebe II

Envanterle İlgili Kavramlar: Değerleme Ölçüleri, Ticari ve Mali Kâr, İşletme Karının Tespitinde Yaklaşımlar; Aktiflerin Envanteri: Kasa, Bankalar, Menkul Kıymetler, Alacaklar, Stoklar, Maddi Duran Varlıklar ve Amortisman, Yeniden Değerleme, Maddi Olmayan Duran Varlıklar ve Amortisman; Pasiflerin Envanteri: Banka Kredileri, Borçlar, Öz Kaynaklar; Gelir Giderlerin Dönem Sonu İşlemleri; Mali Tabloların Düzenlenmesi: Bilanço, Gelir tablosu; Hesapların Kapatılması.



EKM 1112 Matematik II

Reiman integrali, belirsiz integral, belirli integral, eğrilerin arasında kalan alanın bulunması, döndürme ve kaydırma ile oluşan cismin hacminin bulunması, silindirik biçimlerin hacimleri, doğal logaritma türev ve integrali, üstel fonksiyon türev ve integrali, üstel büyüme ve azalma, çok değişkenli fonksiyonlar, türevleri ve integralleri, diferansiyel denklemler, birinci mertebe ve dereceden diferansiyel denklemler, birinci mertebe ve yüksek dereceden diferansiyel denklemler, doğrusal denklem uygulamaları, kısmi diferansiyel denklemler.



EKM 1162 İstatistik II

Tek Örnekleme İlişkin Testler; Bağımlı ve Bağımsız Örneklemlere İlişkin Testler; Çapraz Tablolar ve Ki-Kare Testi; Bir Yönlü Varyans Analizi, İki Yönlü Varyans Analizi, İndeksler;



ISL 1142 Temel Bilgisayar Bilimleri

Excel’e Giriş, Çalışma Sayfası Uygulamaları, Fonksiyonlar: Matematiksel Fonksiyonlar, İç içe Geçmiş Fonksiyonlar, Grafikler: Grafiklerin Oluşturulması ve Biçimlendirilmesi, Sayfa Görünümü, Sayfa Yapısı, Sayfaların Yazdırılması, Veri Yönetimi ve Organizasyonu: Verilerin Süzülmesi ve Sıralanması, Alt Toplam Oluşturma, PowerPoint’e Giriş, Slaytların Oluşturulması ve Biçimlendirilmesi, Sayfa Düzenleme, Slayt Görünümleri, Yazdırma Uygulamaları.



ISL 2144 Ticaret Hukuku

Ticari işletme hukuku, haksız rekabet, ticaret ünvanı, şirketler hukuku; adi, kollektif, komandit, limited, anonim şirketler. Kıymetli evrak hukuku. Menkul kıymetler ve türleri.



AIT 1102 Atatürk İlk. ve İnk. Tarihi II

Siyasal Alanda Yapılan İnkılaplar, Siyasal Alanda Yapılan İnkılaplara Tepkiler, Eğitim ve Kültür Alanında Yapılan İnkılaplar, Tarih Alanındaki Çalışmalar ve Atatürk’ün Tarih Görüşü, Hukuk Alanında Yapılan İnkılaplar, Sosyal Alanda Yapılan İnkılaplar, Kadın Hakları ve Atatürk, Türk Dış Politikası ve Atatürk, Atatürk ilkeleri, Bütünleyici İlkeler.



TDL 1112 Türk Dili II

Konuşmanın Özellikleri: Konuşmada Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar, Etkili Konuşma; Dinleme: Dinlemede Uyulması Gereken Kurallar; Okuma: Anlayarak Okuma, Eleştirel Okuma; Yazın Türleri: Öykü, Roman, Makale, Deneme, Şiir, Tiyatro.



YDI 1122 Yabancı Dil II (İngilizce)

To Be Fiili; Selamlaşmada Kullanılan Yapılar: Emir, Rica ve Dilek Belirten Yapılar; Kipler: Will, Would Might, Shall; Adıllar: Kişi adılları, İyelik adılları; Sayılar; Yardım Teklif Etme ve İsteme Kalıpları; Yol/Yön Sorma ve Tarif Etmede Kullanılan Yapılar; Soru Kelimesi ile Sorulan Sorular; Olumlu/Olumsuz Beğeni İfade Etme Kalıpları; Zamanlar: Geniş zaman, Şimdiki zaman, Geçmiş zaman; Sıklık zarfları: 'Often'



YDA 1122 Yabancı Dil-Almanca II

Almanca Cümle Kurma: Objekt, Subjekt belirleme; Artikeller: Der, Die, Das, Çoğul die; Akkusativ: Artikellerin değişim şekilleri, Akkusativ ile kullanılan edatlar; Dativ: Artikellerin değişimi, Yeni şekilleri ve kullanımları; Dativ ile Kullanılan Edatlar; Cümle İçinde Akkusativ ve Dativ Kullanımı; Akkusativ ve Dativ Alan Edatlar; Wo ve Wohin Sorusu ile Durum Eklerini Belirleme; Genitiv Oluşumu; Relativ Cümleler; Şahıs Zamirleri; Sıfat çekimleri; Yan Cümleler; Modal verbli Cümleler; Zamanlar: Prateritum, Perfekt ve Plusguamperfekt; Aktiv ve Passiv Cümleler; Modalverbli Passiv Cümleler.



YDF 1122 Yabancı Dil-Fransızca II

Dil İşlevleri: kendini tanıtma, selamlaşma, bir şey isteme ve bir isteğe cevap verme, davet etme, zevk ve tercihlerinden bahsetme, özür dileme, bilgi isteme, öğüt verme, yasaklama, rezervasyon yapma, telefon etme, dilek bildirme; sözcük bilgisi: meslekler ve uyruklar, kişileri fiziksel ve psikolojik tanımlama; dilbilgisi: I. grup fiillerin şimdiki zamanda çekimi; emir kipi, "passé-recent", futur proche. ilgi adılları



BED 1132 – Beden Eğitimi II

Farklı Spor Branşlarına Yönelik Kurallar ve Uygulanması; Formu Koruma Programları.



GSR 1132 – Resim II

Resmetme Teknikleri ve Uygulamaları.



GSM 1132 – Müzik II

İnsan Sesleri; Okul Şarkıları: Tek Sesli Şarkılar, Marşlar, Türküler, Kanon, Koro, Solo, Çok Sesli Şarkılar; Müzik Öğelerini Tanıma: Dinleme, Seslendirme, Eşlik Çalışmaları.



GSH 1132 Güzel Sanatlar II - Halk Oyunları:

Oyun Türleri: Zeybekler, Halaylar, Horonlar, Karşılamalar, Barlar,



2. SINIF III. YARIYIL (GÜZ)

EKM 2103 İleri Matematik

Temel Kavramlar, Denklem Çözümleri, Çokterimliler, Doğrusal Denklem Sistemlerinin Çözümleri, Matris İşlemleri, Doğrusal Olmayan Denklem Çözümleri, İnterpolasyon, Türev ve İntegral.



EKM 2113 Matematiksel İstatistik I

Raslantı Değişkenleri ve dağılımları; Beklenen Değer ve Momentler; Koşullu Olasılık ve Olasılıksal Bağımsızlık; Önemli İstatistiksel Dağılımlar; Raslantı Değişkenlerinin Birleşik Dağılımları; Raslantı Değişkenlerinin Fonksiyonlarının Dağılımları; Limit Dağılımları.



ISL 2113 Finansal Tablolar Analizi

Finansal Tablolar ve Tablolar Analizinin Amacı; Finansal Tablolar; Bilanço; Gelir Tablosu; Nakit Akım Tablosu; Karşılaştırmalı Tablolar Analizi (Yatay Analiz); Yüzde Yöntemi İle Analiz (Dikey Yüzdeler Analizi); Trend (Eğilim Yüzdeleri) Analizi; Oran Analizi; Fon Akış Analizleri ve Fon Akım Tabloları; Enflasyona Göre Mali Tabloların Düzeltilmesi.



EKM 2133 Mikro İktisat I

Arz ve Talep: Temel Kavramlar, Tüketici Davranışları, Bireysel Talep ve Piyasa Talebi, Belirsizlik Durumunda Tercihler, Üretim, Üretim Maliyetleri, Kar Maksimizasyonu ve Rekabetçi Arz, Rekabetçi Piyasaların Analizi



IKT 1172 Makro İktisat I

Milli gelir hesapları, Gelir ve harcama, Para, faiz ve gelir, Para ve maliye politikaları, Uluslararası bağlantılar, Toplam talep ve arz, Ücretler, fiyatlar ve istihdam, Akılcı beklentiler: Denge yaklaşımı, Uzun dönemde büyüme ve verimlilik, Davranışsal temeller :Tüketim ve tasarruf, Yatırım harcamaları,



EKM 2123 İstatistiksel Kalite Kontrol

Kalite Kavramı; Genel İlkeler; Grafiksel Yöntemler; İstatistiksel Süreç Kontrol; Kontrol Kartları; Kabul Örnekleme Planları



MLY 2163 Kamu Maliyesi

Milli Gelir Hesaplarında Devlet Sektörü, Mali Kurumlar, Devlet Harcamaları, Kamu Borçlar, Uluslararası Mali Koordinasyon, Kalkınmanın Finansmanı, Vergileme İlkeleri, Gelir Vergisi, Vergilenebilir Gelirin Tanımı, Kurumlar Vergisi Yapısı, Tüketim Vergileri, Mülk ve Servet Vergileri



2. SINIF IV. YARIYIL (BAHAR)

EKM 2104 Doğrusal Cebir

Doğrusal Denklem Sistemleri; Matris ve Matris İşlemleri; Determinantlar; İki ve Üç Boyutlu Vektör Uzayları; Öklit Vektör Uzayları; Genel Vektör Uzayları, İç Çarpım Uzayları; Özdeğer, Özyöneyler; Doğrusal Dönüşümler; Doğrusal Dönüşüm Matrisleri; Köşegenleştirme.



EKM 2114 Matematiksel İstatistik-II

Örneklem Dağılımları; Nokta Tahmini; Yeterli İstatistikler; Nokta Tahmin Yöntemleri; Aralık Tahmini; Hipotez Testleri.



EKM 2144 Mikro İktisat - II

Piyasa Gücü: Monopol ve Monopson, Piyasa Gücü Durumunda Fiyatlama, Tekelci Rekabet ve Oligopol, Oyun Teorisi ve Rekabetçi Strateji, Faktör Piyasaları, Yatırım, Zaman ve Sermaye Piyasaları, Genel Denge ve Ekonomik Etkinlik, Asimetrik Enformasyonlu Piyasalar, Dışsallıklar ve Kamu Malları.



IKT 2173 Makro İktisat - II

Para talebi, Merkez bankası, para ve kredi, İstikrar politikası, İşsizlik ve enflasyon dinamikleri, İşsizlik ve enflasyon arasındaki değiş tokuş, Para, açıklar ve enflasyon, Bütçe açıkları ve kamu borçları, Uluslararası uyarlama ve karşılıklı bağımlılık.



EKM 2124 Varyans Analizi ve Deney Tasarımı

Deney Tasarım İlkeleri; Tek Yönlü Varyans Çözümlemesi; Çoklu Karşılaştırmalar; Varyans Bileşenleri Tahmini; Tekrarlı Ölçümlü Varyans Çözümlemesi; Rasgele Blok Çözümlemesi; Kayıp Gözlem Değeri Tahmini; Tamamlanmamış Rasgele Blok Çözümlemesi; Latin Kare; Özel ve Rasgele Seçimli Çok Etkenli Deneyler, Dik Polinomlar; İki ve Daha Çok Etkenli Deneylerde Rasgeleliğin Kısıtlandığı Tasarımlar; İçiçe Guruplar; Bölünmüş Parseller; Etkenli Deney Tasarımları; Bölünmüş Parsel Tasarımları; 2k ve 3k Deneyleri; Etki Karışımı; Kesirli Tekrarlar; Kovaryans Çözümlemesi.



EKM 2134 Parametrik Olmayan İstatistik

Temel kavramlar, Sıralı İstatistikler; Tek Örneklem İçin Testler, Bağımlı/Bağımsız İki Örneklem İçin Testler; Bağımlı/Bağımsız Çok Örneklem Testleri; Uyum İyiliği Testleri, Sperman’ın sıra korelasyon katsayısı, Kendal’ın Tau ilişki katsayısı, Friedman’ın S testi, Cochran’ın Q testi.



KMY 4167 – KAMU YÖNETİMİ

Kamu Yönetiminin Tanımı ve Elemanları, Kamu Yönetimi ve Özel Yönetim, Kamu Yönetiminin Örgütlenmesi (Merkezden Yönetim-Yerinden Yönetim), Merkezi Yönetim, Yerel Yönetimler, Merkezi Yönetim- Yerel Yönetim İlişkileri, Hizmet Yerinden Yönetim Kuruluşları, Bürokrasi, Türkiye’de Bürokrasinin Sorunları, Kamu Personel Yönetimi, Türkiye’de Kamu Personel Rejimi, Kamu Yönetiminin Denetlenmesi.



3. SINIF V. YARIYIL (GÜZ)

EKM 3105 Yöneylem Araştırması-I

Yöneylem Araştırmasında Temel Kavramlar; Doğrusal Programlamaya Giriş, Doğrusal Programlama Problemlerinin Modellenmesi, Grafiksel Yöntem, Simpleks Yöntemi, M-Yöntemi, İki Aşamalı Simpleks Yöntemi, Dualite ve Duyarlılık Çözümlemesi, Ulaştırma Problemleri, Atama Problemleri.



EKM 3115 Ekonometri I

Varyans, Kovaryans ve Korelasyon; Basit Regresyon Çözümlemesi, Regresyon Katsayılarının Özellikleri ve Hipotez Testleri, Belirtme Katsayısı, Değişkenlerin Dönüşümleri, Çoklu Regresyon Çözümlemesi, Çoklu Regresyon Katsayılarının Özellikleri ve Hipotez Testleri.



IKT 4177 Uluslararası İktisat

Uluslararası Ticaret Teorisi Analizleri : Karşılaştırmalı Üstünlük Teorisi,Uluslararası Ticaret Teorisi Analizleri :Arz ve Talep Modelleri, Faktör Donatımı (Heckscher-Ohlin) Teorisi, Dış Ticaret Teorisi ve Ekonomik Büyüme Analizleri,Dış Ticaret Politikası,Tarife Dışı Ticaret Politikası Araçları,Dünya Ticaretinin Serbestleştirilmesi ve Küresel Ticaret,İktisadi Birleşmeler Teorisi,Avrupa Birliği,Avrupa Birliği Dışındaki Ekonomik Gruplaşmalar,Türkiye’nin Ülke Grupları ile Yaptığı Dış Ticaret,Döviz Piyasası Analizleri,Vadeli Teslim Döviz Piyasaları,Kur Değişimlerini Açıklamaya Yönelik Teoriler,Dış Ödemeler Bilançosu,Ödemeler Bilançosunun Denkleşmesi,Açık Ekonomilerde Makro Ekonomi Politikaları: İç ve Dış Ekonomik Denge



EKM 3125 Çok Değişkenli İstatistik

Normal Dağılım Teorisi ve Çok Değişkenli Normal Dağılım; Çok Değişkenli Hipotez Testleri; Temel Bileşenler ve Faktör Çözümlemesi; Kanonik Korelasyon Çözümlemesi; Ayırma Çözümlemesi; Kümeleme Çözümlemesi; Çok Değişkenli Regresyon Çözümlemesi



EKM 3135 Araştırma Yöntemleri

Bilim Tarihi, Araştırma Tanımı, Araştırma Türleri, Veri ve Türleri, Ölçme ve Türleri, Değişken ve Türleri, Hipotez, Hipotez Türleri ve Testleri, Birim, Kitle, Örneklem, Örnekleme Yöntemleri, Bilimsel Araştırma Süreci, Bilimsel Yazı Türleri ve Genel Yazım Kuralları, Sunum Teknikleri vb.



SEÇİMLİK DERSLER

CEK 2123 Çalışma Ekonomisi

Emek arzı, İşgücüne katılma oranı, Kısa dönemde emek talebi, Uzun dönem emek talebi, Ücretlerin belirlenmesi, Ücret farklılıkları, Eğitim ekonomisi, Emek mobilitesinin ekonomik analiz, sendikaların ekonomik analizi, Sendikaların ekonomik etkileri, Kamu ve iş piyasaları, Emek verimliliği, işsizlik, İşsizlikle mücadelede izlenen başlıca Politikalar, Enflasyon ve Ücretler, Enflasyon ve İstihdam



ISL 3135 Maliyet Muhasebesi

Maliyet Muhasebesi ve Temel Kavramlar; Maliyet-Harcama-Gider Kavramları; Maliyet Türleri; Ticari İşletme-Üretim İşletmesi Bilanço ve Gelir Tablosu Farklılığı, Satışların Maliyeti Tablosu, Maliyet Muhasebesi Kayıt Sistemi; İlk Madde ve Malzeme Maliyetleri; Stok Değerleme Yöntemleri; İşçilik Maliyetleri; Genel Üretim Giderleri; Genel Üretim Giderlerinin Dağıtımı; Maliyet Hesaplama Sistemleri; Sipariş Maliyetleme; Safha Maliyetleme (Tek Safhalı).



EKM 3155 Kalkınma Ekonomisi

Büyümenin tanımı, büyüme hızının hesaplanması, büyüme ve kalkınma ilişkisi, büyümenin yapısal analizi ve büyümenin kaynakları, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde ekonomik büyüme ve gelir dağılımı; Klasik Büyüme Modeli: Klasik büyüme modelinin temel analiz araçları, emek-değer kuramı, klasik büyüme ve bölüşüm modelinin analizi; Neo-Keynesyen Büyüme Modeli: Neo-Keynesyen büyüme modellerinin temel analiz araçları, Domar ve Harrod’un büyüme modelleri, dengeli büyüme koşulları, sapmalar, büyümenin planlanması ve büyüme politikaları; Neo-Klasik Büyüme Modeli: Neoklasik büyüme modelinin analiz araçları, toplulaştırılmış ve çalışan başına terimlere ifade edilmiş üretim fonksiyonun özellikleri, neo-klasik modelde denge, altın çağ, yakınsama, teknolojik gelişmenin analizi, teknolojik gelişme türleri, teknolojik gelişmelerin büyüme ve bölüşüm etkilerinin analizi; İktisadi Büyüme’nin Yeni Model ve Yaklaşımları: İçsel büyüme türleri, yaparak-öğrenme ve içsel büyüme modelleri (Arrow, Lucas, Romer ve Rebello) ve analizi, kurumsal iktisat ve büyüme.



ISL 4287 Capital Market Analysis

Finansal Sistem ve Finansal Piyasalar; Para Piyasaları; Tahvil Piyasaları; Hisse Senedi Piyasaları; Türev ve Finansal Piyasalar; Sermaye Piyasası Kurulu; Menkul Kıymet Borsaları; Kollektif Yatırım Kurumları; Merkez Bankaları; Ticaret Bankaları; Kalkınma ve Yatırım Bankaları; Özel Finans Kurumları, Sosyal Güvenlik Kurumları ve Sigortacılık; Sermaye Piyasasında Kamuyu Aydınlatma; Uluslararası Para ve Sermaye Piyasaları.



EKM 3145 Maliye Teorisi

3. SINIF VI. YARIYIL (BAHAR)

EKM 3116 Ekonometri - II

Regresyon Değişkenlerinin Seçimi, Çoklu Bağlantı, Değişen Varyanslılık, Ardışık Bağımlılık, Regresyonda Gölge Değişken, Yapısal değişimin Test Edilmesi, Tahminin Hata Varyansının Tahmin Edilmesi, Mevsimsellik, Gecikmeli Değişkenler, Eşanlı Denklemler.



EKM 3106 Yöneylem Araştırması - II

Ağ Çözümlemeleri, Oyun Teorisi, Tamsayılı Programlama, Envanter Modelleri, Dinamik Programlama, Kuyruk Kuramı.



EKM 3136 Matematiksel İktisat

İktisadi Modeller, İktisatta Denge Çözümlemesi, Karşılaştırmalı Durağanlıklar ve Türev, Kısmi Türevler, Diferansiyel, İktisatta Uygulamalar, Kapalı Fonksiyonların Türevi, Optimizasyon Problemleri



EKM 3126 Örnekleme Yöntemleri

Temel Tanımlar, Örnekleme Yöntemlerinin Tanımı, Basit Rasgele Örnekleme, Örneklem Genişliğinin Tahmini, Tabakalı Örnekleme, Oran ve Doğrusal Regresyon Tahmini, Sistematik Örnekleme, Küme Örneklemesi, İki Aşamalı Örnekleme.



EKM 3146 Kategorik Veri Analizi

Temel Kavramlar, İki Boyutlu Olumsallık Tabloları, İlişki Ölçüleri, Çok Boyutlu Tablolar, Logaritmik Doğrusal Modeller; Lojit Model; Multinominal Logit Model; Karesel Tablo Çözümlemeleri.



SEÇİMLİK DERSLER

IKT 3206 Para Politikası

Paranın Doğuşu, Gelişimi ve Fonksiyonları (Paranın Tanımı, Tarihçesi, Bretton Woods Sistemi ve Sonrası, Dünya Bankası, Avrupa Para Sistemi, Para Çeşitleri ve Kaydî Para); Para Politikası Araçları (Reeskont Politikası, Selektif Kredi Politikası, Açık Piyasa İşlemleri, Yasal Karşılık Politikası, Disponibilite Oranı, Mevduat Faiz Oranı); Para Politikası Amaçları (Tam İstihdama Yaklaşma Hedefi, İstikrarlı Fiyat Düzeyi, Dış Ticaret Dengesi, Dengeli Gelir Dağılımı, Ekonomik Büyüme); Baz Paranın Belirlenmesi, Para Arzıyla İlgili Tanımlar (Enflasyon ve Çeşitleri, Deflasyon, Stagflasyon, Türk Finans Sistemi, Türk Bankacılık Sistemi, Sermaye Piyasası-Çeşitleri, Araçları, Borsa, Altın Piyasası ve Borsası); Para Teorisi (Klasik- Neo Klasik Para Teorisi, Keynesyen Ekonomi ve Para Politikası, Monetarist Ekonomi, Faiz Teorileri, Yeni Klasik Teori ve Parasal Görüşleri, Portfolio Teorisi, Reel Kasa Etkisi, Neo-Keynesyen Teori).



MLY 4187 Maliye Politikası

Maliye Politikasının Doğuşu, Maliye Politikasının Konusu, Amaçları ve Araçları (Kamu Harcamaları, Kamu Gelirleri ve Borçlanma), Kamu Ekonomisinin Nispi Değeri, İktisadi İstikrar, Enflasyonla Mücadele ve Maliye Politikası, Durgunlukla Mücadele ve Maliye Politikası.



IKT 3116 İktisadi Sistemler ve Düşünceler Tarihi

İktisadi Düşünceler Tarihine Giriş; Eski Çağlarda İktisadi Düşünce; Ortaçağlarda İktisadi Düşünce; Modern İktisadi Düşüncenin Doğuşu: Merkantilizm ve Fizyokrasi; Klasik Okul: Adam Smith ve diğerleri; Sosyalist Düşüncenin Doğuşu ve Marksizm: Ütopik sosyalistler, Marksizm; Marjinalizm ve Neoklasik İktisat: Marjinalistler, Neoklasik okul, Marshall ve diğerleri; Kurumcu İktisat ve Tarihçi Okul: Kurumcular, Tarihçi okul; Keynes ve Keynesyenler: Keynes iktisadı, Yeni keynesyenler, Post keynesyenler; Monetarizm ve Yeni Klasik İktisat.



EKM 3236 Girdi – Çıktı Analizi

Girdi – Çıktı analizinin tarihsel gelişimi ve iktisadi analiz türleri içindeki yeri, sosyal hesaplar çerçevesi içinde girdi-çıktı analizi, Girdi-Çıktı modelinin varsayımları ve temel modelin çözümü, ileri ve geriye bağ etkileri, arz-yönlü girdi-çıktı modeli.



KMY 3246 EU and Turkey

Türkiye ve Avrupa Birliği arasındaki ilişkilerin tarihi arka planı, Ankara Antlaşması ve sonrası, Türkiye'nin 1987 tam üyelik başvurusu, 1991 Maastricht Antlaşması ve sonrası, 1996 Gümrük Birliği Antlaşması, Türkiye ve Avrupa Birliği arasındaki mevcut ilişkiler ve sorunların muhtemel çözümleri dersin içeriğini oluşturmaktadır



CBU 4401 Girişimcilik

Girişimcilik kavram ve yaklaşımları, Türkiye’de girişimcilik ve girişimciliğin gelişimi; girişimcilik süreci: fikir üretme, fizibilite analizi, iş planı ve strateji, organizasyon tasarımı, yeni iş takımını kurma, finansman, fikri hakların korunması; yeni iş planlarının uygulamaya konması; organizasyonlarda inovasyon ve değişim; yeni pazarlar yaratma; operasyonel zorluklar ve fırsatlar; aile işletmelerinin gelişimi ve yönetimi; aile işletmelerinde yaşam döngüsü; yönetim devri planı ve profesyonel yönetime geçiş; yeşil girişimcilik, girişimcilikte başarı ve başarısızlık örnekleri.



4. SINIF VII. YARIYIL (GÜZ)

EKM 4127 Zaman Serileri Analizi

Otoregresif ve hareketli ortalama modelleri (AR-MA), Otokorelasyon, Diagnostik ölçümler, Model seçimi, Trend, Durağan olan ve durağan olmayan süreçler, Birim kök testleri, Mevsimsellik, Mevsimsel birim kök testleri



EKM 4147 Optimizasyon

Optimizasyona Giriş; Klasik Optimizasyon Yöntemleri (Tek Değişkenli Optimizasyon, Kısıtsız Çok Değişkenli Optimizasyon, Eşitlik Kısıtlı Çok Değişkenli Optimizasyon, Eşitsizlik Kısıtlı Çok Değişkenli Optimizasyon); Doğrusal Olmayan Programlama Tek Değişkenli Optimizasyon Yöntemleri (Eleme Yöntemleri: Üç Nokta Aralık, İkiye Bölerek, Altın Kesim, Fibonacci); Doğrusal Olmayan Programlama Kısıtsız Çok Değişkenli Optimizasyon Yöntemleri (Doğrudan Arama Yöntemleri, Gradyan Yöntemler); Doğrusal Olmayan Programlama Kısıtlı Çok Değişkenli Optimizasyon Yöntemleri (Doğrudan Yöntemler, Dolaylı Yöntemler)



EKM 4137 Çok Amaçlı Karar Alma Yöntemleri

Bayes Teoremi, Önsel ve Sonsal Dağılımlar; Önsel Dağılımların Belirlenmesi; Olabilirliklerin Belirlenmesi; Eşlenik Önsel Dağılımlar; Belirlilik, Belirsizlik; Ödeme ve Yitim Çizelgeleri; Belirsizlik Altında Karar Vermede Olasılıksal ve Olasılıksal Olmayan Ölçütler; Yararlılık; Yararlılık Fonksiyonlarının Belirlenmesi; Sonsal Öncesi Kararlar; Eksiksiz Bilgi ve Örneklem Bilgisinin Beklenen Değerleri; Doğrusal Ödeme Fonksiyonları



EKM 4107 Uygulamalı Ekonometri I

Bu derste V. Yarıyılda okutulan EKM 3125 Ekonometri I dersinde anlatılan konuların çeşitli ekonometrik paket programlar kullanılarak gerçek verilere dayalı uygulamaları yapılacaktır.



EKM 4117 Uygulamalı İstatistik

Bu derste III. Ve IV. Yarıyıllarda okutulan EKM 1161 İstaitsik I ve EKM 1162 İstatistik II derslerinde anlatılan konuların çeşitli ekonometrik ve istatistiksel bilgisayar paket programları kullanılarak gerçek verilere dayalı uygulamaları yapılacaktır.



SEÇİMLİK DERSLER

EKM 4157 Bölgesel İktisat

Nokta Ekonomisinden Mekan Ekonomisine; Kuruluş Yeri Teorileri; Bölge Kavramı ve Çeşitleri; Bölgesel Farklılıkların Nedenleri: Dışsal ekonomiler; Bölgesel Kalkınma Teorileri; Kentsel Kalkınma Yaklaşımları; Ağ Ekonomisi ve Bölgesel Kalkınma; Bölgesel Politikalar, Türkiye’de Bölgesel Kalkınma Sorunları, Bölgesel Kalkınma Politikaları.



IKT 4128 Türkiye Ekonomisi

Tarihsel gelişme: Osmanlı’dan Kurtuluş yıllarına, Devletçilik ve sonrası, Hızlı toplumsal dönüşüm, Planlı gelişme, Ekonomi politikasında köklü değişim: Dışa açık büyüme, parasal politika ve gelişmeler, Kamu kesimi ekonomisi, Sermaye kaynaklarının kullanımı.



EKM 4167 Yönetim ve Organizasyon

Yönetim düşüncesi tarihi; bilimsel yönetim, yönetim süreci yaklaşımı, bürokrasi yaklaşımı, insan ilişkileri yaklaşımı; sistem yaklaşımı; durumsallık yaklaşımı; İKY; iş analizi; insan kaynakları planlaması; işe alma ve yerleştirme; işgören eğitimi; performans değerlendirmesi; kariyer geliştirme; endüstri ilişkileri; motivasyon kuramları; liderlik kuramları; stres yönetimi; örgütsel stres; çatışma yönetimi; örgütsel iletişim; örgüt kültürü; duygusal zeka; modern sonrası örgüt kuramı.



KMY 4218 INTERNATIONAL ENVIRONMENT POLICY

Globalleşme, Çevre ve Uluslararası İlişkiler, Uluslararası Örgütler ve Çevre: Birleşmiş Milletler Örgütü, NATO-Kuzey Atlantik ve İşbirliği Paktı, Dünya Bankası, OECD- Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü, Avrupa Topluluğu ve Çevre Politikası, Avrupa Topluluğu’nun Çevre Konusunda Gelişmekte Olan Ülkelerle İşbirliği, Avrupa Konseyi’nin Çevre Yönlü Çalışmaları, Çevresel Etki Değerlendirmesi(ÇED) ve Stratejik ÇED kavramı-örnekler, Türkiye’nin Çevre Yönetimi Konusunda Taraf Olduğu Uluslararası Anlaşmalar



MLY 4217 Bankacılık ve Mali Kurumlar

Finansal Piyasalar Tanım ve Öğeleri; Finansal Araçlar Kapsam ve İşlevleri: Dünyada ve Türkiye'de Merkez Bankacılığı Teori ve Uygulaması; Ticaret (mevduat) Bankacılığı Teorisi; Dünyada ve Türkiye'de Ticaret Bankacılığının Temel İşlevleri ve Uygulaması; Türkiye'de Kalkınma ve Yatırım Bankacılığı Temel İşlevleri ve Hizmetleri; Menkul Kıymet Borsaları ve Türkiye'de İMKB; Aracı Kurumlar ve Türkiye Uygulaması; Yatırım Fonları Türkiye Uygulaması; Yatırım Ortaklıkları; Faizsiz Bankacılık ve Türkiye Uygulaması.



4. SINIF VIII. YARIYIL (BAHAR)

EKM 4138 Simülasyon Teknikleri

Sistem ve Model Kavramları; Benzetim Yöntem Bilimi; Benzetim Model ve Programını Geliştirme; Model Tasarımı; Benzetim Deneylerinin Tasarımı; Benzetim Uygulama Sonuçlarının Çözümlenmesi; Mevcut Benzetim Uygulamaları; Sistem Benzetim Uygulama Örnekleri ve Projeler.



EKM 4128 Panel Veri Analizi

Panel Veri, Tek Yönlü Hata Bileşen regresyon Modeli, İki Yönlü Hata Bileşen regresyon Modeli, Hipotez Testleri, Hata Bileşenli Modellerde Değişen Varyanslılık ve Ardışık Korelasyon, Hata Bileşenli Görünüşte İlişkisiz Regresyonlar, Hata Bileşenli Eşanlı Denklemler, Dinamik Panel Veri Modelleri, Dengesiz Panel Veri Modelleri



EKM 4148 Ekonometri Semineri

Öğretim Üyesi ve öğrenci tarafından seçilen özel bir konuda çalışmaların yapılarak rapor şeklinde sunulması



EKM 4108 Uygulamalı Ekonometri II

Bu derste VI. Yarıyılda okutulan EKM 3126 Ekonometri II dersinde anlatılan konuların çeşitli ekonometrik paket programlar kullanılarak gerçek verilere dayalı uygulamaları yapılacaktır.



EKM 4118 Uygulamalı Yöneylem Araştırması

Bu derste VI. Yarıyılda okutulan EKM 3115 Yöneylem I ve EKM 3116 Yöneylem II derslerinde anlatılan konuların çeşitli bilgisayar paket programlar kullanılarak gerçek verilere dayalı uygulamaları yapılacaktır.



SEÇİMLİK DERSLER

KMY 1112 Siyaset Bilimine Giriş

Düşünce ve Eylem İlişkisi, Politikanın Doğası, Politika-Felsefe İlişkisi, Politika-Etik İlişkisi,Politika-Epistemoloji İlişkisi, Politika-Ontoloji İlişkisi, Politik Felsefe ve Sınırları, Politik Felsefe ve Politik İdeoloji, Politik Felsefe ve Politik Teori, Politik Felsefe ve Tarih, Klasik Politik Felsefe, Modern Politik Felsefe, Postmodern Politik Felsefe, Politik Felsefenin Temel Problemleri (Özgürlük, Eşitlik, Adalet, Devlet, Demokrasi).



EKM 4208 Veri Madenciliği

Bu ders veri madenciliğinin istatiksel, makine öğrenimi ve veri tabanı yönünden temellerini içermektedir. Ders üç kısımdan oluşmaktadır. Birinci kısım veri madenciliği için istatistik ve makine oğrenimi yaklaşımının temelleri hakkındadır. İkinci kısımda Online Analitik İşleme, ilişki kuralları ve gruplama gibi işlemler için temel veri madenciliği ve algoritmalar işleyeceğiz. Dersin son kısmı metin madenciliği, birliktelik filtresi, bağlantı analizi ve biolojik alanlarda madencilik gibi alanlarda araştırmalar üzerine odaklanmaktadır.



ISL 4218 Yönetim Bilgi Sistemleri

Sistem Düşüncesi, Sistem Kuramı ve Sistem Yaklaşımı, Bilgisayar Teknolojisi, Bilgi Sistemi, Bilgisayar Sistemi ve Bileşenleri, Bilgi Sistemi Analiz ve Tasarım Aşamaları, Bilgisayar Ağları ve Bilgi Sistemleri, Bilgi Alt Sistemi Olarak İşletme Fonksiyonlarının İncelenmesi, Bilişim Sistemlerinin Stratejik Rolü, Bilgi Yönetimi ve Karar Verme, Bilişim Sistemleri Yazılımı, Veritabanı Kavramı, Yapısı, Türleri, Veri Kaynaklarının Yönetimi, İnternet ve Intranet Uygulamaları, Elektronik Ticaret ve Türleri, Programlama Teknikleri ve Nesneye Yönelik Programlama, Bilgi ve Sistem Güvenliği



IKT 4218 Economic Integration

Bölgesel entegrasyononların amaçları, türleri. Gümrük birliğinin statik ve dinamik etkileri,Serbest ticaret bölgeleri, Gümrük birlikleri, Gelişmiş ülkeler arasındaki ekonomik entegrasyon. Gelişmiş ülkeler arasındaki ekonomik entegrasyon, uygulamada ekonomik bütünleşmeler



MLY 4208 Vergi Uygulamaları ve Muhasebesi
Yüklə 52,12 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə